spot_img

Nedavno objavljeno

Kako je Emma Stone ušla u filmsku historiju

Osma glumica u historiji koja je osvojila dva Oscara do svoje 35. godine i tek druga žena koja je nominirana i za glumu i za producenticu za isti film, nakon Frances McDormand iz "Nomadlanda" 2020.

Junakinja filma “Uboga stvorenja” (Poor Things) Emma Stone postala je osma glumica u historiji koja je osvojila dva Oscara do svoje 35. godine. Prethodni zlatni kipić je dobila za “La La Land” 2017.

Emma Stone je tako upisala sebe na listu na kojoj su već Meryl Streep, Jodie Foster,  Bette Davis, Elizabeth Taylor, Luisa Rainer, Olivia de Havilland i Hilary Swank. Zanimljivo je da ovaj uspjeh zabilježio niti jedan glumac. Stone je istovremeno i tek druga žena koja je nominirana i za glumu i za producenticu za isti film, nakon Frances McDormand iz “Nomadlanda” 2020.

 

Porijeklo iz nekoliko zemalja

Emma Stone, koja je široj javnosti postala poznata po ulozi Gwen u Čudesnom Spidermanu, predstavlja novu zvjezdanu generaciju holivudskih glumica. Njeno porijeklo je skoro pa nemoguće definirati budući da njenim žilama teče švedska, njemačka, irska, škotska i engleska krv. Rođena je 1988. u Arizoni, odrastajući s dvije godine mlađim bratom Spencerom uz majku Kristu, domaćicu, i oca Jeffa, koji je bio direktor u jednoj tamošnjoj kompaniji. Ne može se reći da su bili siromašni, nego su živjeli na kredit.

A onda je odjednom firma na čijem je čelu bio Emmin otac postala uspješna. U jednom intervjuu, Emma je istakla kako su joj roditelji inače bili puni podrške i razumijevanja: “Bratu i meni stalno su govorili da ih obavezno nazovemo da dođu po nas ako ćemo piti alkohol na nekoj zabavi.” 

Ljubav prema glumi navela ju je da kao tinejdžerica dvije godine provede obrazujući se kod kuće kako bi mogla igrati u pozorištu Valley Youth, gdje je glumila u tri predstave. Uvidjevši njezin talenat, roditelji je upisuju na privatne časove glume, a Emma u međuvremenu upisuje koledž Xaver, gdje pohađa samo jedan semestar. Velika želja bila joj je da se iz Arizone preseli u Kaliforniju, tamo gdje idu glumci da ostvare svoje snove.

Project Hollywood

Kako bi ubijedila roditelje u tu ideju, napravila je prezentaciju u Power Pointu samo da bi je pustili. Prezentacija je nosila naziv “Project Hollywood” i Emma je do detalja razložila plan za preseljenje: od filmskih koraka do kućnog obrazovanja. I uspjela je. S majkom se 2004., kad je Emmi bilo 15 godina, seli u Los Angeles, a prvi posao koji je dobila bio je u jednoj specijaliziranoj pekari – gdje je pravila hranu za pse. Danas veli da ona ne bi donijela takvu odluku da je na njihovom mjestu. “Prava je ludost što su moji roditelji pristali na to. Ja to ne bih podržala! Svako treba da završi srednju školu i da maturira!”

 

Dotadašnje ime iz dokumenata koje je glasilo na Emily Jean Stone mijenja u prihvatljivije Emma Stone, jer je već postojala glumica s tim imenom. (Ovih dana objavila je kako želi vratiti svoje pravo ime). Učlanjuje se u organizaciju SAG, koja predstavlja više od stotinu hiljada glumaca iz cijelog svijeta, i dobija prve angažmane: u serijama Malcolm u sredini i Medij, a na kastingu za seriju Heroji oduševljava sve prisutne, ali se reditelj ipak odlučuje za drugu glumicu. Filmski debi Emma je imala u Superbadu 2007., a tri godine kasnije i prvu glavnu ulogu u komediji Cura na lošem glasu. Uloga lukave srednjoškolke Olive donijela joj je naklonost i publike i kritike, ali i nominaciju za Zlatni globus.

Birdman

A Čudesni Spiderman mladoj je glumici otvorio širom vrata Hollywooda. Godine 2014., opravdala je sva očekivanja kritike i publike u filmu Birdman, u kojem je glumila kćerku Michaela Keatona, bivšu ovisnicu o drogama, a ta joj je uloga donijela nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Ipak, Emma ponekad u intervjuima ističe kako glumice nemaju isti status sa svojim kolegama. “Ranije, dok bih snimala filmove, znalo mi je biti rečeno da kočim proces jer bih iznosila svoje mišljenje ili davala ideje. Bilo je dana kad bih improvizirala, zbijala šale, a onda bi te šale bile date mojim muškim kolegama da ih izgovore na filmu.”

Emotivna Emma

Emma voli i politiku i jedna od omiljenih tema joj je kontrola vatrenog oružja. S pažnjom je prije nekoliko godina pratila neizvjesnu utrku za predsjednika SAD-a i strastveno navijala za Hillary Clinton, te se razočarala vidjevši da u Bijelu kuću ulazi Donald Trump. 

Također, voli košarku i crvenu boju, najbolje se osjeća u džinsu, a sa sobom uvijek ima knjigu i flašu vode. Ako je želite usrećiti nekim jelom, ponudite joj pomfrit i prokulice, najviše voli pizzu sa sirom, a majonezu nikako. Emotivno reagira kad upoznaje svoje junake: tako se pri prvom susretu s Diane Keaton, Lorneom Michaelsom i Tomom Hanksom rasplakala pred svakim od njih. 

Latest Posts

Raport

spot_img