Nedavno objavljeno

UMA PEĆANIN: Peggy je dobila ljubav koju zaslužuje

Ljubav prema životinjama jedan je od blagoslova onih koji je osjećaju, a da ljubav na prvi pogled postoji i u odnosu čovjek-pas, dokazuje i priča o Umi, volonterki jednog azila u Semizovcu, i Peggy, u vrijeme prije četiri godine kad smo radili ovu priču: predivnoj osmomjesečnoj ženki koja svojim veselim duhom uspijeva šarmirati i one najtvrđeg srca.

Uma Pećanin, studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ljubav prema životinjama gaji odmalena. Teško je pronaći životinju koja joj nije bila kućni ljubimac. Svakoj od njih pružena je neizmjerna ljubav, ali priča o Peggy zaista je posebna.

Godinama je Uma svakog vikenda posjećivala azil u Semizovcu, čiji je volonter, i družila se sa svojim krznenim prijateljima. Svaki novi susret sa psima ovoj je djevojci značio čistu sreću, pa se odlučila na jedan vrlo smio, ali važan potez. Shvatila je da bi sebi, ali i neodoljivoj Peggy, koja bi joj svaki put brzim mahanjem repa dala do znanja koliko joj se raduje, mogla učiniti veliku uslugu! Riješila je da svojoj mezimici pruži novi dom, pa je tako kavez za Peggy postao prošlost, a Umina soba postala je i njena! Ovako jedna drugoj ljubav mogu pružati svakog dana.

“Halo, mama… Ubit ćeš me, ja udomila cuku!”, riječi su koje ne želi baš svaka majka čuti, i to pogotovo dok je na odmoru van države, no ove je radosne vijesti Umina mama Belma prihvatila sa ushićenjem. Doduše, tek onda kada je vidjela šarmantnu Peggy, ali ne treba cjepidlačiti.

Obično bi ovakva situacija bila idealan recept za svađu, ali (n)ovog člana porodice svi su prihvatili. Tajna je u krupnim očima i pogledu koji upija svaku izgovorenu riječ, ali i zanimljivim šarama na nježnoj dlaci. Ovaj pametni pas tako je brzo naučio komande da je bez teksta ostavio i one najtvrđeg srca. “Toliko je vezana za mene da cvili kad god joj se izgubim iz vida!” , kaže svestrana Uma, a mi se nadamo da će u budućnosti takvih trenutaka biti manje i da će Peggy izrasti u najvoljenijeg psa u Kantonu Sarajevo i šire, a kako je krenulo, dobre su šanse da će se naša nadanja i ostvariti!

Posvjedočit ćemo danas kako ova ljubav traje a Peggy je narasla i postala voljena mezimica  cijele redakcije Gracije te nam često bude prava antistres terapija u izazovima sustizanja rokova.

Gracija 397, 4.9.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img