spot_img

Nedavno objavljeno

Biljna ishrana može pomoći u liječenju raka prostate

Konzumiranje namirnica biljnog porijekla može biti povezano s boljim zdravstvenim ishodima u slučajevima raka prostate, pokazuje nova studija

Rezultati nove studije sugeriraju da obrasci prehrane na biljnoj bazi mogu biti obrnuto povezani s rizikom od progresije raka prostate, iako su potrebna dodatna istraživanja. Inače, ovi podaci su u skladu s prethodnim istraživanjima koja pokazuju važnost faktora ishrane za cjelokupno zdravlje i dobrobit.

U studiji u kojoj su učestvovala 2062 muškarca kojima je dijagnosticiran nemetastatski rak prostate, pojedinci s najvećim unosom namirnica biljnog porijekla u ukupnom indeksu biljne ishrane imali su manji rizik od progresije raka prostate u poređenju s onima s najmanjim unosom.

Ovi rezultati sugeriraju da konzumiranje prvenstveno namirnica biljnog porijekla može biti povezano s boljim zdravstvenim ishodima specifičnim za rak prostate među muškarcima s rakom prostate.

Biljna ishrana, tj. ishrana koja uključuje veći udio dnevnog unosa kalorija iz biljnih izvora, sve je popularnija i ima prehrambene prednosti među ljudima s dijagnosticiranim raznim hroničnim bolestima, uključujući rak prostate. Trenutne prehrambene preporuke za pacijente s rakom, ali i opću populaciju, naglašavaju biljnu ishranu s visokim udjelom voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Izvor: JAMA Network Open

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img