spot_img

Nedavno objavljeno

Je li paradajz dovoljno glamurozan za vašu dnevnu kremu?

Omiljena kulinarska namirnica spremna je da zauzme svoje mjesto na podijumu aktivnih sastojaka u sektoru ljepote

U kozmetici, paradajz se može prerađivati ​​u razne pripravke koji se mogu koristiti za održavanje i poboljšanje zdravlja kože. Ekstrakti ili drugi prirodni sastojci dobijeni iz paradajza mogu se koristiti u kozmetičkim proizvodima.

S obzirom na sav svoj današnji potencijal, paradajz više ne zaslužuje da bude gurnut u drugi plan, samo da ga se konzumira za stolom.

Bioinspirativna biljka

Danas je paradajz muza za najmaštovitije istraživače. Njegova kutikula, koža koja stvara fleksibilnu zaštitnu barijeru, efikasnu protiv dehidracije i vanjske agresije, intrigira naučnike: u francuskom instititu INRAE, na primjer, nastoje dešifrirati njegovu strukturu kako bi razvili novu generaciju biorazgradive gume.

Što se tiče aktivnih molekula, osim likopena, koji se slavno povezuje s ovom biljkom, postoje i druge klase spojeva kao što su amirini. Smiruju upalu, jačaju kožnu barijeru i čak poboljšavaju emocionalno stanje. Kreme na bazi paradajza za ublažavanje stresa? Apsolutno! Klinički ispitane formule koje sadrže ekstrakte kožice paradajza pokazale su da smanjuju nivo kortizola, hormona stresa, dok istovremeno potiču hormon DHEA, povezan s pozitivnim emocijama.

“Ukusni” ekološki pristup

Paradajz je također savršen kandidat za usvajanje strategije „nula otpada“. Njegova kožica i sjemenke nekada su se bacale u industriji sokova. Danas recikliranje ovog otpada u kozmetičkoj industriji predstavlja ekološki odgovorno rješenje za smirivanje osjetljive kože. U samom srcu francuskog paradajza iz Provanse, molekule poznate kao „amirini“ se recikliraju kako bi djelovale na upalu kože. Istovremeno, hidrolat paradajza, koji je 100% odstranjen iz ploda, može zamijeniti vodenu fazu umirujućih proizvoda kao što su micelarne vode ili maglice.

Preostale sjemenke se presuju kako bi se ekstrahiralo antioksidativno ulje. I do samog kraja, ništa se ne gubi, ništa se ne stvara, sve se transformira: konačni ostaci ovih ekstrakcija, poznati kao „komina paradajza“, pretvaraju se u biorazgradivu plastiku za ekološki prihvatljivu ambalažu.

U svjetlu ovih najnovijih dostignuća, jedno je sigurno: paradajz više ne mora da se crveni zbog svojih performansi i zaslužuje vrhunsku poziciju u visokoučinkovitim kozmetičkim kremama!

Latest Posts

Raport

spot_img