spot_img

Nedavno objavljeno

Žene u perimenopauzi suočene s povećanim rizikom od depresije

Perimenopauza se obično javlja oko tri do pet godina prije početka menopauze

Žene imaju 40% veću vjerovatnost da će doživjeti depresiju u perimenopauzi nego one koje ne osjećaju nikakve simptome menopauze, otkriva nova analiza sedam studija, a piše Cybermed.hr.

Perimenopauza se obično javlja oko tri do pet godina prije početka menopauze. Tokom ove faze nivo estrogena i progesterona kod žena počinje varirati, uzrokujući promjene raspoloženja, neredovne menstrualne cikluse i druge simptome menopauze, uključujući povećani osjećaj depresije. Ova faza menopauze traje do godinu dana nakon zadnje mjesečnice i često može ukupno trajati između četiri i osam godina.

Naučnici su otkrili da su žene u perimenopauzi imale znatno veći rizik (oko 40%) da dožive simptome depresije i da im se dijagnosticira depresija nego žene u premenopauzi.

Nije bilo značajnog povećanja rizika od depresije za žene u postmenopauzi u poređenju s onima koje su bile u premenopauzi.

Smatra se da ovo otkriće pokazuje koliko mentalno zdravlje žena u perimenopauzi može biti ugroženo tokom ovog razdoblja. Zbog toga je potrebna veća svijest i podrška kako bi se osiguralo da žene dobiju odgovarajuću pomoć i njegu.

Izvor: Cybermed.hr

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img