spot_img

Nedavno objavljeno

Intimna njega

Ljeti je zrak izuzetno topao i vlažan, a potreba žene da uvijek bude svježa i zaštićena sve je izraženija

O njezi kože ili kose često se razgovara i piše, mnogo više nego o intimnoj njezi. Radi se o izuzetno važnoj temi kada je u pitanju zdravlje žene: pravilna higijena ima značajnu ulogu u preveniranju mnogih bolesti, dok nepravilna može dovesti do veoma neugodnih posljedica. Kako biste zadržali svježinu intimnih dijelova tijela i izbjegli neugodnu iziritiranost, tokom dana u kojima očekujemo porast temperatura posebno treba obratiti pažnju na intimnu higijenu. Upravo tokom perioda visokih temperatura žene mogu biti izložene iritacijama i infekcijama.

Vanjski faktori

Uvijek u pokretu, tokom cijelog dana van kuće, na odmoru, na moru, na planini ili u gradu, žene imaju potrebu za osjećajem samopouzdanja. U svakom trenutku i u svakoj situaciji. Pijesak na plaži, morska voda, vlažan kostim, duge planinske šetnje ljeti – toplota i vlaga mogu uzrokovati smetnje, crvenilo, neugodan osjećaj i iritirati najosjetljivije dijelove ženskog tijela. Ginekolozi neprestano upozoravaju na važnost pravilne njege kako bi zdravlje žene bilo što manje ugroženo spoljašnjim faktorima. A oni su najizraženiji ljeti, kada je temperatura zraka veoma visoka. Kojih pravila se trebamo pridržavati kako bismo izbjegli neugodnosti?

Pamučni veš je na prvom mjestu. Dolaskom vrućina najbolje je nositi veš izrađen od stopostotnog pamuka i to najbolje u bijeloj boji, što garantira bolju zaštitu i svježinu. Sintetičko rublje i uske hlače mogu uzrokovati različite neprijatnosti.

Mokar kupaći kostim skinite nakon kupanja i obucite suh. Neke vrste tkanina se duže suše prirodnim putem, a mokra tkanina na tijelu može izazvati iritaciju, crvenilo i upalu. 

Tuširanje slatkom vodom neka bude imperativ nakon kupanja u moru ili bazenu, tako ćete izbjeći iritacije izazvane slanom vodom ili hlorom.   

Izbjegavajte sjediti direktno na pijesku i smanjit ćete mogućnost pojave i razmnožavanja štetnih gljivica. To se također odnosi na sjedenje na ivicama bazena, na klupama svlačionica ili korištenje javnog toaleta. 

Korištenje tampona ljeti je veoma praktično, ali ne zaboravite da ih je potrebno često mijenjati kako biste izbjegli infekciju. Najbolje je to činiti svakih četiri do šest sati.

Ulošci trebaju zadovoljavati individualne potrebe (ovisno o količini i trajanju ciklusa) i trebate se osjećati ugodno. Ljeti ih mijenjajte češće, a kada nemate ciklus, zbog osjećaja svježine koristite dnevne uloške.

Intimna higijena

Nemojte se prati više od dva-tri puta dnevno, osim u vrijeme ciklusa ili nakon intenzivnih fizičkih vježbi. Prečesto pranje može narušiti prirodni odbrambeni mehanizam organizma. Kako bi intimna higijena bila korektna i sigurna, ne zaboravite uvijek koristiti poseban ručnik. Koristite odgovarajuća sredstva: za pranje intimnih dijelova tijela prilikom tuširanja treba koristiti sredstvo za intimnu njegu, a ne sredstvo za tuširanje. Ponekad je preagresivno i može izazvati crvenilo i iritaciju sluznice. Ljeti smo obično aktivniji, više se krećemo i bavimo sportom, te intimnoj njezi treba posvetiti izuzetnu pažnju. Koristite klinički ispitana sredstva koja garantiraju svježinu!

Šta odabrati?

Delikatna sredstva kisele pH vrijednosti: intimna njega žene je veoma važna i zaslužuje posebnu pažnju i njegu, pogotovo ljeti. Potrebno je koristiti delikatna sredstva koja neće iritirati sluznicu. Idealna su tečna, s praktičnim dozerom, lagano kisele pH vrijednosti i klinički testirana. Sredstva za intimnu njegu neutralne pH vrijednosti namijenjena su ženama u menopauzi, postmenopauzi i djevojkama, a lagano kisele pH vrijednosti ženama u fertilnom periodu života. 




Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img