spot_img

Nedavno objavljeno

Pravila kojih se učesnici Met Gale moraju pridržavati

Svaka slavna osoba koja je pozvana na ovaj ekskluzivni party mora se pridržavati zadanih pravila, a ona uključuju i zabranu korištenja mobitela

Poznata kao najglamuroznija noć u svijetu mode, Met Gala započinje tako što se masa slavnih osoba penje stepenicama njujorškog muzeja Metropolitan u ekstravagantnoj odjeći. I uprkos gomili fotografa i novinara kojima je pristup uz stepenište dopušten samo s pozivnicama, sama zabava je poznata kao ekskluzivna i vrlo tajnovita.

Naprimjer, gosti imaju ograničenja u korištenju telefona i društvenih mreža za vrijeme zabave kako bi se sačuvala misterija događaja, ali i sam muzej ima svoja pravila za posjetioce kako bi sačuvao svoje neprocjenjive zbirke.

Evo pravila i smjernica koje gosti na Met Gali moraju slijediti.

Na Met Galu morate biti pozvani

Kako biste prisustvovali Met Gali, morate biti pozvani (to što ste jednom bili pozvani ne garantira ulazak svake godine). Slavne osobe, sportske zvijezde, modne ikone i druga istaknuta imena pop kulture današnjice su među prestižnom grupom koja dobija pozivnice.

Lady Gaga

Lista gostiju s A-liste drži se u tajnosti do noći prije zabave, iako obožavatelji mode daju svoja predviđanja na osnovu ranijih godina. Među redovne posjetioce, naprimjer, spadaju Beyoncé, Kim Kardashian, Blake Lively, Gigi Hadid, Beyoncé i Rihanna. Osim toga, modni dizajneri dobivaju pozivnicu jer često prate svoju muzu na crvenom tepihu, a najčešći među njima su Marc Jacobs, Christian Siriano, Nicolas Ghesquière i Zac Posen.

Ulaznicu morate platiti

Jennifer Lopez, Celine Dion, Donatella Versace i Rosie Huntington-Whiteley

Dobijanje pozivnice samo je početak: da biste prisustvovali partyju morate kupiti kartu. Met Gala je događaj kojim se prikupljaju sredstava za Metropolitan Museum of Art, a prihod ide za njegovu opsežnu modnu kolekciju koja se sastoji od odjevnih predmeta i dodataka iz proteklih sedam stoljeća.

Onaj ko dobije željenu pozivnicu od Anne Wintour, mora biti spreman da plati desetine hiljada dolara za ulazak. Prema Timeu, pojedinačna ulaznica za Met Galu 2024. košta 75.000 dolara, što je 30% više u odnosu na prošlogodišnju cijenu od 50.000 dolara. Stolovi počinju od impresivnih 350.000 dolara, ali ukupni troškovi mogu lako dostići pola miliona dolara.

Morate se pridržavati dress codea

Katy Perry

Tema Met Gale uvijek se temelji na proljetnoj izložbi koju Costume Institute otvara u maju. Ove godine tema izložbe je „Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode“, koju je osmislio i proveo glavni kustos Andrew Bolton, a tema i dress code Met Gale je „The Garden of Time“, što je inspirirano istoimenom kratkom pričom J.G. Ballarda iz 1962., u kojoj se metaforički prati razvoj čovječanstva, a time i permanentni ciklus izgradnje i razaranja.

Pravila odijevanja jedan su od aspekata večeri o kojima se najviše govori, s obzirom da mnoge poznate osobe visokog profila i dizajneri smišljaju kreativne interpretacije teme. Jedni biraju doslovne kreacije, drugi se odlučuju za avangardu, dok treći, poput Katy Perry 2019., dođu obučeni u hamburger, ili u mačku, kao Jared Leto 2023.

Morate dobiti odobrenje za svoju odjeću

Jared Leto

Ali prije nego što dizajneri izvedu svoje interpretacije, moraju dobiti poznati AWOK pečat odobrenja Anne Wintour prije nego što se pojave na crvenom tepihu Met Gale. Prema novinarki Amy Odell, koja je napisala biografiju o glavnoj urednici Voguea, Wintour unaprijed odobrava sve odjevne kombinacije puno prije zabave.

Nije dozvoljeno korištenje telefona

Čak i za zvijezde postoji stroga zabrana korištenja mobitela na Met Gali. A politika zabrane telefoniranja znači i politiku zabrane društvenih mreža na zabavi. Međutim, kada se zvijezde okupe u WC-u, čini se da sve pada uz vodu.

Gigi Hadid

Zabranjeno pušenje

Dok Vogue ima dobar dio smjernica za Met Galu, sam muzej Metropolitan ima vlastita pravila kako bi obezbijedio sigurnost gostiju. Među njima je zabrana pušenja, što je navedeno na web stranici muzeja. “U Muzeju i u blizini ulaza zabranjeno je pušenje, uključujući E-cigarete”, stoji u uputstvu za posjetioce. Na kraju krajeva, ovo pravilo štiti i neprocjenjive umjetnine unutar izložbe.

Uzvanici moraju sjediti na dodijeljenim mjestima

Na Met Gali nema skakanja od stola do stola: mjesta se dodjeljuju još u decembru kada se definira lista uzvanika, za što je zadužena stručna organizatorica zabava Eaddy Kiernan. Iako se, kaže Kiernan za Vogue, „stvarni raspored sjedenja“ ne sastavlja sve do otprilike mjesec dana prije gala večeri. Njen cilj je da se svi zabave, pa za isti sto stavlja zvijezde za koje misli da će se dobro slagati i naći zajedničku temu.

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img