spot_img

Nedavno objavljeno

Naše preporuke za Prvi maj – turističke destinacije BiH koje čekaju na vas

Gracija vam donosi nekoliko prijedloga gdje možete provesti prvomajske praznike bilo da imate dva dana ili čak spajate praznik s vikendom

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj, bit će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine. “Ovaj praznik je prilika da istaknemo važnost čovjeka kao najvažnijeg resursa, te se podsjetimo da je najveća vrijednost na tržištu rada upravo kvalitetna radna snaga. Pozivamo poslodavce da poštuju prava radnika koja im garantuje Zakon o radu te da osiguraju sigurno i pravedno radno okruženje za sve zaposlene”, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

E sad, posto znamo da imamo dva dana – kakve planove mozemo napraviti? Meteorolozi (a i mobilne aplikacije vremenske prognoze potvrđuju) da će vrijeme biti lijepo, možda malo oblačno, s dnevnim temperaturama od 22 do 24 stepena Celzijusa.

Gracija vam donosi nekoliko prijedloga gdje možete provesti prvomajske praznike bilo da imate dva dana ili čak spajate praznik s vikendom.

1. Hobbiton

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su u selu Rakova Noga, nadomak njihovog rodnog Kreševa, turističko naselje Hobbiton, po uzoru na kućice iz Gospodara prstenova, privukavši veliku pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta.

2. Park prirode Blidinje

Entuzijastičkim pristupom i vrijednom radom, direktorica Udruge Visit Blidinje, Marija Vukoja, doprinijela je unapređenju turističke ponude Parka prirode Blidinje, ali i svih okolnih destinacija koje danas privlače goste iz cijelog svijeta.

3. Tuzla i okolina

Šta znamo o Tuzli i njezinoj okolini kad su u pitanju turističke atrakcije? Ovaj grad, jedini u Evropi sa slanim jezerom i jedini na svijetu čije se slano jezero, kupalište i plaža nalaze u samom centru, proteklih je decenija razvojem i ulaganjem u turističke potencijale preobrazio imidž regije nekad poznate po industriji i rudarstvu. Šta je danas vrijedno posjete u Tuzli i drugim gradovima ovog kantona, kakve sve atraktivne sadržaje nude te koliko se radi na prilagođavanju tih destinacija novoj generaciji turista, u razgovoru otkriva Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

4. Skakavac, Sarajevo

Trebate mjesto gdje ćete udisati punim plućima – jedno od najljepših mjesta u blizini Sarakeva je vodopad Skakavac, idealan za sve koji uživaju u dugim šetnjama u dubokom zelenilu. Skakavcu iz naselja Nahorevo, udaljenog 6 kilometara možete se približiti automobilom, obavezno prateći putokaze koji će vas dovesti do područja vodopada.

5. Stolac

Doživite Stolac, grad na raskršću civilizacija, s bogatim kulturno-umjetničkim i historijskim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom. Stolac je važna karika na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine, i svakako ga vrijedi posjetiti.

6. Nacionalni park Una

Otkrijte zbog čega je Turističko naselje Natura Art jedinstveni prirodni rezervat ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu. Smješteno u Lohovu blizu Bihaća, u Nacionalnom parku Una, Turističko naselje Natura Art i njegova okolina kombinacija su prirodnog i umjetnog čuda. U ovom kompleksu koji čine hotel, restoran i wellness centar, predah od svakodnevice u kojem se ljuljuškaju balončići jacuzzija i gdje sve miriše na domaću hranu učinit će da se napokon dobro odmorite i praznike provedete na bajkovit način.7.  Neum 

Dobro, možda još nije vrijeme za kupanje, ali evo nek stoji ovdje i link teksta koji počinje ovako: Ne, nije ovo bio odmor, puno više je bio kratki bijeg od velikih i malih obaveza, ali je u potpunosti opravdao očekivanja: hotel Sunce u Neumu je destinacija koja vas osvoji šarmom lokalnog, a uslugama mnogo višeg nivoa.

8. Druga strana Hercegovine

Dva dinamična dana u Mostaru, na druženju koje je za IQOS korisnike i medijske partnere organizirao Philip Morris dugo ćemo pamtiti – po kanu safariju Trebižatom, otkrivanju velikih umjetničkih djela u srcu Mostara, ali i šetnji staklenim mostom na Fortici.

9. Mireline preporuke

Mirela Redžić, koja se nakon 20 godina života u Americi vratila u BiH, uspješna je poduzetnica koja na društvenim mrežama promovira prirodne ljepote naše zemlje i sve poznate i manje poznate turističke potencijale. Na njenom Instagram profilu pronaći ćete sigurno nešto što će vam se svidjeti i što ćete odlučiti posjetiti.

10. Poslušajte savjet Lutajućeg putnika

 

Latest Posts

Raport

spot_img