spot_img

Nedavno objavljeno

MARIJA VUKOJA: Nedostaje sistemske podrške ženama

Entuzijastičkim pristupom i vrijednom radom, direktorica Udruge Visit Blidinje, Marija Vukoja, doprinijela je unapređenju turističke ponude Parka prirode Blidinje, ali i svih okolnih destinacija koje danas privlače goste iz cijelog svijeta

Razgovarala Anesa Agović

Ako na sljedećem putovanju ka Jadranskom moru odlučite da idete drugim putem, upoznajete nova mjesta i ljude, otkrit ćete izuzetno lijepe krajolike Kupreškog polja, Buškog blata i nezaobilazni Park prirode Blidinje. Mnogi kažu da je ovaj park jedna od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine, a nalazi se blizu mora. Pokušaj da vam približimo i neke neotkrivene turističke destinacije naše zemlje odveo nas je do Udruge Visit Blidinje i njene direktorice Marije Vukoje.

Šta je zapravo Visit Blidinje?
– Organizacija Visit Blidinje nastala je kao plod suradnje nekoliko lokalnih entuzijasta, koji imaju želju predstaviti ovaj prekrasni kraj gostima iz cijelog svijeta. Upravo zbog toga, Udruga Visit Blidinje uspješno surađuje sa svim lokalnim akterima i pružateljima usluga iz sektora turizma i ugostiteljstva na području Parka prirode Blidinje, kao i s predstavnicima svih razina vlasti koje djeluju na području Parka. Nastavno na sve navedeno, smatramo da smo idealan partner za sve privatne posjetitelje, turističke agencije ili team building organizatore koji žele imati nezaboravno iskustvo u našem Parku.

Šta sve Park prirode Blidinje nudi?
– Počet ćemo od Visitor centra Parka prirode Blidinje, u koji posjetitelji mogu doći svakim danom te dobiti potrebne informacije o sadržajima i aktivnostima. U istoj zgradi moguće je prespavati u ambijentu prekrasne Masne Luke. Noćenje s tradicionalnim doručkom u planinskom ambijentu turistima je jako atraktivno. Kada je gastro ponuda u pitanju restorani, a naši partneri, na području Parka prirode Blidinje nude tradicionalnu hranu spravljenu od svježih domaćih namirnica. To su restorani Bosiljna, Staza, Risovac, Hajdučke vrleti te konoba Vilinac. Svi oni u svojoj ponudi nude smještaj.
Kakve sadržaje turisti imaju?
– U Parku prirode Blidinje održavaju se atraktivna outdoor događanja kao što su: Čvrsnica Ultra Trail, Blidinje Bike Festival, Highlander BiH, skupovi planinara, Blidinje Gastro Festival i dr. Od sadržaja, turistima je najzanimljivije planinarenje, potom lakše pješačke ture, branje ljekovitog bilja, vožnja kanuima na Blidinjskom jezeru, rent a bike, obilazak seoskog domaćinstva, piknik – tasting experience… Sve navedene aktivnosti su ekološki prihvatljive i idu u smjeru održivog turizma te je to ujedno princip cjelokupnog našeg rada. U Visitor centru postoji i dućan s autentičnim lokalnim proizvodima i suvenirima, koji je posjetiteljima jako zanimljiv.
Zašto ste se odlučili baviti ovom djelatnošću?
– Uz svoj primarni posao koji je vezan za ovaj ambijent, osjetila sam potrebu da dam doprinos u izgradnji sveobuhvatnog destinacijskog turizma. Zajedno sa svojim partnerima, udrugu i tvrtku Visit Blidinje pokrenula sam prije nepunih deset godina i mogu reći da smo u tu priču uložili puno svoje pozornosti, vremena i svih drugih sredstava. To se isplatilo jer nas iz dana u dan posjećuju turisti doslovno iz cijelog svijeta, oduševi ih prekrasna priroda, a jako su zadovoljni i servisom i uslugama koje nudimo i organiziramo.
Koji su to izazovi sa kojim se susrećete u radu i kako se nositi s njima?
– Izazovi su brojni i svakodnevni, posebice dolaze do izražaja kada ste na vodećoj poziciji, kada snosite svu odgovornost te donosite i lake i teške odluke. Jedan od izazova je i to da takav pristup poslu ne poznaje pojam radnog vremena niti radnih i neradnih dana. Cijelom svojom pažnjom i vremenom morate biti usmjereni na to i konstantno i neumorno ići prema naprijed. Na pitanje kako se nosim sa svim tim izazovima, rekla bih da je stvar navike. Vrlo rano, već sa 17 godina, preuzela sam vođenje hotela i restorana Hajdučke vrleti, to je primarni biznis koji i danas vodim, i u tom vremenu sam se naprosto naučila nositi sa svim i dobrim i teškim što posao sa sobom donosi. Sigurno nedostaje sustavne pomoći ženama poduzetnicama. Meni osobno su najveća podrška ljudi od povjerenja koji dijele moju viziju.
Imamo veliki turistički potencijal, šta nam nedostaje da to i iskoristimo?
– Prije svega, destinacijom treba upravljati na najbolji mogući način kako bi se povećanje broja turista odrazilo pozitivno na samu destinaciju. Važno je paziti na ekološke standarde kako bismo očuvali destinacije koje sadržavaju netaknutu prirodu, a takvih je puno u Bosni i Hercegovini.

“Noćenje s tradicionalnim doručkom u planinskom ambijentu turistima je jako atraktivno. Kada je gastro ponuda u pitanju, restorani, a naši partneri, na području Parka prirode Blidinje nude tradicionalnu hranu spravljenu od svježih domaćih namirnica”

Šta je ono na šta ste posebno ponosni kroz dugogodišnji rad?
– Ponosna sam na puno toga, prije svega na uspješan biznis koji raste iz godine u godinu, na svoje vrijedne odnose s ljudima, na Visit Blidinje DMC – priču koju gradimo i koja je upravo u značajnoj uzlaznoj putanji te će idućih godina sigurno još puno toga dobroga donijeti Parku prirode Blidinje.
Koja je vaša poruka za naše čitatelje i čitateljice, posebno mlade?
– Budite marljivi i hrabri, vjerujte u sebe. Koji god cilj imali, uz puno, puno truda, rada i predanosti možete ga ostvariti. Ništa što je vrijedno ne nastaje preko noći, obično su godine rada uložene u svaki veliki i značajni rezultat. Mladima je svojstveno nestrpljenje i da sve žele sada. Promijenite taj princip – gledajte dugoročno na budućnost, ulažite u znanje jer to vam nitko ne može uzeti.


Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u okviru Gracijinog projekta pod nazivom “Žensko poduzetništvo u razvoju novih turističkih ponuda”.
Gracija 438, oktobar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img