spot_img

Nedavno objavljeno

Evo šta možete učiniti za sebe ukoliko patite od ekcema

Pet savjeta za ublažavanje ekcema odnosno atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis, obično poznat kao ekcem, hronično je upalno stanje kože obilježeno svrbežom, crvenilom i ljuštenjem. Često se pojavljuje u djetinjstvu i može trajati u odrasloj dobi, uzrokujući nelagodu i utičući na kvalitet života.

Iako je tačan uzrok nepoznat, vjeruje se da atopijski dermatitis uključuje kombinaciju genetskih faktora, faktora okoline i imunološkog sistema. Liječenje obično uključuje ovlaživače zraka, lokalne kortikosteroide i izbjegavanje okidača za ublažavanje simptoma i sprečavanje pogoršanja.

Prema stručnjacima, njega je ključna za smanjenje pogoršanja izazvanih faktorima iz okoline, ishrane i stresa povezanih s atopijskim dermatitisom. Štaviše, može dugoročno smanjiti ovisnost o lijekovima. Evo šta možete učiniti za sebe ukoliko patite od ekcema.

Kraće, hladnije tuširanje

Dugotrajno izlaganje vrućoj vodi pogoršava suhu kožu, što je uobičajeni okidač za atopijski dermatitis. Dermatolozi preporučuju kraće tuširanje u hladnijoj ili mlakoj vodi kako bi se spriječili prekomjerno isušivanje i iritacija kože.

Nježna sredstva za čišćenje kože

Tradicionalni sapuni i sredstva za čišćenje uklanjaju prirodna ulja s kože, pogoršavajući suhoću. Stručnjaci savjetuju da se odlučite za blaga sredstva – bez mirisa, boje, sulfata i alkohola – kako biste smanjili pogoršanje.

Hidratacija dvaput dnevno

Hidratacija kože nakon tuširanja pomaže zadržavanju vlage i jačanju kožne barijere. Odaberite bezbojne i bezmirisne hidratantne kreme bogate uljima.

Kontrola stresa

Stres je istaknuti okidač za atopijski dermatitis. Prakticiranje svjesnosti, fizička aktivnost i terapija razgovorom dokazane su metode za ublažavanje stresa i smanjenje ozbiljnosti i učestalosti napadaja.

Protuupalna dijeta

Upala igra ključnu ulogu u atopijskom dermatitisu, a izbor hrane može uticati na njegovu težinu. Protuupalna dijeta, s naglaskom na namirnice biljnog porijekla uz ograničenje mliječnih proizvoda, mesa i prerađene hrane, može ublažiti simptome.

Latest Posts

Raport

spot_img