spot_img

Nedavno objavljeno

Hrana protiv starenja

Namirnice koje usporavaju starenje štite od srčanih oboljenja i drugih hroničnih bolesti

Starenje je prirodan proces u kojem naša tijela prolaze kroz nekoliko promjena, uključujući smanjenu gustoću kostiju, elastičnost kože i mišićnu masu. Ako se pogrešno hranimo, možemo završiti s upalom i hroničnim bolestima poput dijabetesa, raka i bolesti srca. Međutim, ako ishranu baziramo na pravim namirnicama, možemo usporiti taj proces.

U današnje vrijeme nauka dokazuje da je ono što unosimo u svoj organizam sve važnije.

Više zdravih masti

Trebamo više masnoća u ishrani, ali moramo biti sigurni da su one zdrave. Riječ je o orasima, chia i lanenim sjemenkama, avokadu, maslinama, masnoj ribi i tamnoj čokoladi. Ako u ishranu možemo dodati više lososa, sardina i inćuna, smanjuje se rizik od autoimunih bolesti i kardiovaskularnih problema, a zdravlje mozga se poboljšava. To je zato što sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu i važne su za mozak, oči i krvne žile.

Manje životinjskih proteina

Cilj je jesti manje crvenog mesa, a više bijelog. Dakle, piletina i puretina, a riba kad god možete. Crveno meso treba svesti na minimum.

Bobičasto voće

Kupine i borovnice su neke od najboljih namirnica za mozak. Plavo voće ima neuroprotektivne tvari, poput antocijanidina, koje imaju snažne zdravstvene prednosti. To znači da općenito može usporiti starenje mozga i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Kupine i borovnice su korisne za smanjenje rizika od srčanog udara, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Lisnato povrće

Studije pokazuju da ljudi koji redovno jedu lisnato povrće poput kelja, brokule, špinata i prokulica imaju oko 16 posto manji rizik od srčanog udara i do 11 godina mlađi mozak od onih koji ga ne jedu. Krvne žile su im puno zdravije. Lisnato povrće prepuno je ključnih vitamina poput A, C i K te antioksidansa.

Orašasti plodovi i sjemenke

Konzumiranje sjemenki tikve, chia i lana olakšava unos vlakana, što će smanjiti rizik od srčanih bolesti i rane smrti. Imaju visok udio zdravih masti i proteina, zajedno s mineralima i vitaminima, uključujući vitamin E, snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od oštećenja ćelija.

Korisni su i orašasti plodovi. Studije pokazuju da ako jedete orahe, rizik od srčanog udara se smanjuje. Pomažu u poboljšanju kognitivnog funkcioniranja i štite mozak od Alzheimerove bolesti jer sadrže omega-3 masne kiseline, vitamin E i mnoge druge fitokemikalije. Dodavanje više orašastih plodova u ishranu također dovodi do manje inzulinske rezistencije i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2, hipertenzije i raka debelog crijeva.

Tamna čokolada

Ne može to biti bilo koja tamna čokolada, već mora sadržavati najmanje 70 posto kakaovca. Studije pokazuju da tamna čokolada može smanjiti rizik od srčanih bolesti i hipertenzije. Sadrži flavanole koji mogu pomoći u smanjenju upale i usporiti proces starenja. I pomaže u poboljšanju raspoloženja.

Mahunarke

Mahunarke poput leblebije, leće i graška mogu smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti. Sadrže vlakna i zdrave mikronutrijente, uključujući magnezij i kalij.

Čaj

Zeleni i bijeli čaj smanjuju rizik od moždanog udara, bolesti srca i hipertenzije. Zeleni čaj je bogat polifenolima koji pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija i može poboljšati rad mozga. Zeleni čaj može smanjiti i rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Ostalo

Postoji mnogo više mogućnosti za pomoć u borbi protiv bolesti, što dovodi do dužeg života. Među njima su avokado, paradajz, gljive, bijeli luk, jabuke šipak, začinsko bilje… Važno je u svoju ishranu uvrstiti što više zdravih namirnica kako biste usporili proces starenja i smanjili rizik od hroničnih bolesti. Naravno, trebate je nadopuniti zdravim načinom života, uključujući redovnu fizičku aktivnost i dovoljno sna. Ali ako donosite zdrave odluke o tome što stavljate na tanjir, vjerovatnije je da ćete imati duži, zdraviji i živahniji život.

Izvor: Prime Women

Latest Posts

Raport

spot_img