Nedavno objavljeno

Razglednica iz Neuma

Ne, nije ovo bio odmor, puno više je bio kratki bijeg od velikih i malih obaveza, ali je u potpunosti opravdao očekivanja: hotel Sunce u Neumu je destinacija koja vas osvoji šarmom lokalnog, a uslugama mnogo višeg nivoa

Napisala i snimila Mersiha Drinjaković

Nisam niti razmišljala niti planirala u junu ići na more, ali život i jeste ponekad pun iznenađenja pa sam se sredinom mjeseca obrela u Neumu. Sjećam se da sam davno, ali baš davno, u nekom, čini mi se, drugom životu, ljetovala na našem moru – Severina je tad gostovala po neumskim diskotekama, tek praveći uspon prema zvjezdanom statusu.
Po napisima na turističkim forumima, hotel Sunce djelovao je obećavajuće te sam iskoristila sve preporuke prijatelja i znanaca da krenem prema Stocu, kušam tamošnju smokvaru, te se uputim novom cestom, još malo pa skroz gotovom, prema Neumu. Put je stvarno dobar; za sve one koji znaju kako je penjati se autom uz Svitavu te gledati u leđa autobusu a nemati mogućnost zaobići ga, zapravo odličan!

Vitamin D iz prve ruke

Sve je išlo po planu, sunce je pržilo, ali ne nemilosrdno, više onako umilno, a dok sam se smještala u superior sobu u Suncu, pratila me je neka neodređena dilema da mi odmor, ma koliko kratak bio, neće djelovati isto kao kad “pogled puca na otvoreno more”.
To sam i priznala domaćinima, a širok osmijeh bio je odgovor na moju nevješto formulisanu tvrdnju kako je, eto, na odmoru ipak bolje gledati na otvoreno more. Meditacije radi. “Znamo mi to, ali se stvarno trudimo da svim ostalim servisima nadomjestimo taj mali nedostatak.”
One predrasude o Neumu s ambasador-dekama na plaži brzo su i postiđeno iščilile iz uma (nema deka!) dok sam osvajala prostor oko hotela trudeći se da vitamin D dobijem iz prve ruke, umjesto iz onih pripravljenih nadomjestaka.

Naš jedini izlaz na Jadransko more nije me razočarao, a možda je tome pridonijela i činjenica da se hotelsko osoblje svesrdno trudilo da mi boravak učini što ugodnijim. Teško je objasniti taj specifični odnos koji na odmoru uspostavite s ljudima koji su vam na usluzi – neka vrsta familijarnosti koja nikad ne prelazi granicu zacrtane distance, ali je dovoljno prijateljska da se osjećate komotno upitati ih za savjet gdje pojesti nešto dobro, kupiti suvenir ili jednostavno tražiti upute za šetnju, sigurni da ćete dobiti najbolji mogući odgovor.

Odlična baza za izlete

Hotel Sunce je obnovljen i vidi se da se na renoviranju nije štedjelo, što je njegovim gostima jako važno. Naravno da sam usput saznala i za sudbinu svih neriješenih imovinsko-pravnih relacija kad su u pitanju neobnovljeni turistički objekti Neuma, što onima koji jesu uložili i ulažu u luksuznije kapacitete predstavlja izvor frustracije jer i njihovi napori izgledaju manji kad se neumska slika gleda u cjelini.
Smješten na samoj obali, u centru Neuma, Sunce raspolaže sa 400 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima. Što se ugostiteljskih sadržaja tiče, tu su: konoba “Dionis”, taverna “Luna”, restoran, pivnica, slastičarna, caffe-bar i picerija. Ako vam nije do osjećaja soli na koži, uvijek možete izabrati da dan provedete na velikom hotelskom bazenu tik uz plažu i kontemplirate o geopolitičkim kretanjima bez prevelikog stresa.
Kad sam se prošetala unutrašnjošću hotela, otkrivši četiri odlično opremljene kongresne sale, shvatila sam zašto često viđam upravo ovaj interijer na fotografijama poznanika i prijatelja s društvenih mreža: ko god drži do sebe, bar jednom je organizovao kongres ili seminar u Suncu. Hotel, kako mi rekoše na licu mjesta, također osigurava tehnička pomagala (ozvučenje, projektori, računala, flip-charts) neophodna za organizaciju ovakvih skupova.
Neum je odlična baza i za izlete na sve strane obale: Ston je na svega 30 km udaljenosti, Dubrovnik na 65, Mostar je udaljen 70, a Hutovo Blato 40 km, pa stalno možete mijenjati pejzaž svakodnevnice. Pet dana je prošlo za čas, zato i nisam ovo nazvala odmorom, već više bijegom od većih i manjih obaveza, ali čak i da jeste tako – odlično sam se odmorila.

Gracija 424, juli 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img