spot_img

Nedavno objavljeno

Na sigurnosti u Sarajevu zajednički moramo puno više raditi

Nova saobraćajna nesreća u Sarajevu, povrijeđeni pješaci i nova pitanja u sigurnosti u glavnom gradu BiH - evo šta je u nedavnom intervjuu za Graciju upravo o ovoj temi rekao premijer KS Nihad Uk

Pitanje koje nas, vjerujem, sve tišti jeste kako da budemo sigurni u gradu: od saobraćaja – gdje se za počinitelje stravičnih nesreća obično otkrije da iza sebe imaju veliki broj prekršaja i neplaćenih kazni – pa do kriminala svake vrste?
– Ne želim se kriti iza statističkih brojeva, ali oni govore da je situacija bolja nego ranije i da smo jedan od najsigurnijih glavnih gradova u regionu. Kao i kompletna Vlada, vrlo ozbiljno shvatam sigurnosnu situaciju i sve probleme. Konkretne mjere već smo poduzeli ulaganjem desetina miliona konvertibilnih maraka u kapacitiranje naših policijskih uprava, u zapošljavanje 200 novih policajaca u prošloj i 250 u ovoj godini, postavljanje videonadzora na raskrsnice u Kantonu i postavljanje novih fiksnih radara. Tu je i niz drugih preventivnih modela, ali jedan od ključeva rješenja leži u izmjenama određenih zakona koji bi pooštrili kazne i spriječili pojedince da voze s desetinama hiljada neplaćenih kazni. Bez želje da prebacujem odgovornost, jer sigurnost je problem svih nas, izmjena Zakona o prekršajima na nivou FBiH i Zakon o sigurnosti u saobraćaju na nivou BiH promijenili bi mnogo toga u sigurnosnom aspektu. Slična je situacija i oko dobivanja dozvola za nošenje oružja. Sigurnost je nešto na čemu zajednički moramo puno više raditi.

Latest Posts

Raport

spot_img