spot_img

Nedavno objavljeno

Female Art Rising Festival – jačanje uloge žena u umjetnosti

1. izdanje festivala FAR će biti održano od 17. do 21. septembra, 2024. u Sarajevu

Female Art Rising međunarodni umjetničko–kulturni festival, koji je utemeljilo Udruženje Kontakt, predstavlja novu platformu za isticanje i jačanje uloge žena u umjetnosti. Gracija se s radošću pridružuje aktivnostima ovog festivala, jer prepoznajemo važnost djelovanja u kontekstu osnaživanja ženskih glasova u svim sferama, a posebno njihove pozicije u raznim poljima umjetnosti.

Festival će od 17. do 21. septembra okupiti autorice iz svih umjetničkih sfera da predstave svoje izvanredne radove, podijele svoja profesionalna znanja i iskustva, istaknu važnost suprostavljanja stereotipima, progovore o važnosti promicanja inkluzije i, na kraju, ostave neizbrisiv trag kako u umjetnosti, tako i u cjelokupnom društvenom ustrojstvu savremenog trenutka.

Povezivanje umjetničkih zajednica

FAR kreira prostor i prilike za povezivanje i saradnju unutar regionalnih i međunarodnih umjetničkih zajednica. Programske aktivnosti festivala FAR će uključivati projekcije filmova, izvedbe pozorišnih predstava, koncerte i izložbe. Ključni dio festivala jeste upravo edukacijski segment posvećen mladima.

Kroz Master class sesije, radionice, razgovore i mentorske programe, mladi/e umjetnici i umjetnice će imati priliku da otvoreno razgovaraju sa gošćama festivala, međunarodno etabliranim kolegicama i suborkinjama na frontu kreativnog stvaralaštva i kulturno-društvenog zalaganja kao i kolegicama i kolegama koji/e su se svojim umjetničkim stvaralaštvom i djelovanjem doticali pitanja rodne ravnopravnosti i isticanja uloge žene u društvu.

Female Art Rising festival poziva zainteresovane, od 18 do 30 godina starosti, iz cijele Bosne i Hercegovine, da se jave putem e-mail adrese festival@far.ba i budu dio festivala FAR.

Prijava radova

Prijavljeni radovi umjetnica mogu biti individualnog karaktera, dok kolektivni radovi trebaju biti rezultat djelovanja umjetničkog kolektiva koji čine umjetnice ili umjetnice i umjetnici.
Prijava treba da sadrži kratku biografiju, opis rada/djela i njegov prikaz u tekstualnoj ili formi videa odnosno fotografije, ovisno o vrsti djela.
Umjetnice i umjetnički kolektivi na poziv mogu prijaviti radove iz oblasti:
– književnosti – kratka proza i poezija
– likovne umjetnosti: slika, grafika, crtež i skulptura
(manjeg formata)
– grafičkog i produkt dizajna
– animacije, video arta, fotografije
– filmske umjetnosti – igrana i dokumentarna forma
Uz prijavu trebate poslati i kratki opis planiranih projekata u skorijoj budućnosti, radi mogućnosti razvijanja ideje uz mentorsku podršku koja će biti osigurana zahvaljujući festivalu FAR. Udruženje Kontakt osigurava troškove puta, smještaja i boravka u Sarajevu odabranih umjetnica i umjetnika van Sarajeva.
Rok za slanje radova je 21. maj 2024.
Izbor odabranih radova koji će se predstaviti u sklopu festivalskog programa će biti objavljen do 07. juna.

Female Art Rising festival će promicati rad mladih talenata koji dolaze, ponajprije kroz promociju radova neafirmiranih autorica/a, ali ujedno i odati priznanja onima koje su doprinijele razvoju i bogaćenju bosanskohercegovačke umjetničke zajednice i, samim time, promociji naše države širom svijeta.

Festival je podržan od Vlade Švicarske i Rockefeller Brothers Fund
Partneri festivala: Forum ZFD Bosne i Hercegovine

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img