spot_img

Nedavno objavljeno

Maslinovo ulje je dobro i za pse

Kako ekstradjevičansko maslinovo ulje djeluje na kožu, težinu i imunološki sistem pasa?

U američkom Olive Oil Timesu, svjetski stručnjaci, nutricionisti i veterinari nedavno su iznijeli saznanja o tome kakve sve dobrobiti kašičica maslinovog ulja dnevno donosi psima.

“Maslinovo ulje sadrži fitonutrijente, vitamin E i omega 3 masne kiseline koje pomažu u održavanju kože psa vlažnom i dobro nahranjenom za zdravu i lijepu dlaku”, kažu stručnjaci. Osim toga, maslinovo ulje bogato je antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i efikasno jačaju imunološki sistem.

Prema američkoj platformi Rover koja pruža usluge njege kućnih ljubimaca, maslinovo ulje pomaže zdravlju psa kada su u pitanju koža, težina, okus i imunološki sistem. Istraživanja pokazuju da ekstra djevičansko maslinovo ulje sprečava isušivanje kože, umiruje kožu koja se peruta, pomaže zdravlju srca i smanjuje upale. Za starije pse, to mogu biti dobrobiti koje će im promijeniti život i pomoći da ostanu aktivni.

Dermatolozi tvrde da se povećan sjaj dlake psa može vidjeti nakon otprilike mjesec dana dodavanja maslinovog ulja ishrani. Ali i upozoravaju: ulje se ne treba trljati direktno na kožu jer ga psi obično ližu. Umjesto toga predlažu da u pseću hranu stavite kašičicu maslinovog ulja.

Prema neprofitnoj organizaciji Spanish Olive Oil Interprofessional, maslinovo ulje pomaže u prevenciji bolesti srca i smanjuje rizik od dijabetesa kod pasa, a također povećava njihovu energiju i pomaže u sprečavanju ćelijske oksidacije. Stručni časopis Dogster piše da je maslinovo ulje posebno korisno za starije pse i da može pomoći u održavanju oštrine njihovog uma.

Koja količina je dovoljna za psa

Mnogi brendovi hrane za pse već dodaju maslinovo ulje u svoje proizvode. Prema platformi Rover, maslinovo ulje može pomoći da suha ili ustajala hrana bude ukusnija. Kada je riječ o količini, veterinari kažu ne više od jedne čajne kašičice po obroku. Prema španskom Interprofessionalu, kašika maslinovog ulja jednom ili dvaput sedmično uobičajena je količina za dodavanje u pseću hranu.

Umjerenost je ključna i za korištenje maslinovog ulja u njezi pasa. Zato svjetski stručnjaci preporučuju razgovor s veterinarom prije promjene ishrane vašeg ljubimca.

Latest Posts

Raport

spot_img