spot_img

Nedavno objavljeno

UDRUŽENJE ŽENA “TRST”: Ženska solidarnost

Tragajući za primjerima dobre prakse kada je riječ o ženskom poduzetništvu, put nas je odveo do sela Tršće kod Kaknja, gdje članice lokalnog udruženja čine poduhvate vrijedne pažnje

Napisao Rinat Kevrić

Na dvanaest kilometara od Kaknja nalazi se selo Tršće. Kakanjske planine koje ga okružuju, kao da ovom kraju daju tračak mističnosti. Svjež zrak na neki neobjašnjiv načindjeluje motivirajuće na stanovnike ovog pitoresknog mjestašca. Neupućenim posjetiocima, ovo ruralno naselje moglo bi se učiniti kao i bezbroj sličnih naseljaširom naše domovine, ali ono u svojoj autentičnosti krije i pozitivnu priču o ženskom poduzetništvu. I upravo tu dolazimo do teme ove naše priče.
Misija magazina Gracija je neumorna potraga za primjerima dobre prakse, za “običnim” ljudima koji čine hvale vrijedne poduhvate. Jedan od takvih primjera dolazi upravo iz Tršća, a riječ je o Udruženju žena “Trst”. Ova grupa izuzetno motivisanih žena želi kroz svoje djelovanje pokazati kako izgleda jaka i osnažena žena u bosanskohercegovačkom društvu, a usput i pozicionirati svoje udruženje na mapi ženskog poduzetništva.
Predsjednica “Trsta” je Elsa Čeliković, koja je pronašla i uspješno primjenjuje formulu koja garantuje dobar balans između porodičnog i poslovnog, obzirom da je majka troje djece. Njene riječi, o organizaciji sopstvenog vremena, mogu poslužiti kao odgovor na pitanje mnogih mladih djevojaka “šta nakon udaje”. “Obično se udajom, posebno na selu, okrećemo nekim drugim stvarima i pomalo zapostavljamo sebe. Međutim, ja smatram da je izuzetno važno odvojiti vrijeme za sebe i posvetiti se raznim edukacijama i učenju novih stvari, jer tako raste i naše samopouzdanje i vjera u sebe same.”

Domaći proizvodi za turiste

Udruženje žena “Trst” osnovano je 2020. godine, a prethodio mu je projekat “Uspješne farmerice – žene iz Tršća”, koji je sproveden uz svesrdnu pomoć organizacije Žene za žene International iz Sarajeva u želji da doprinese kvalitetnijem životu stanovnika u ruralnim područjima kakanjske općine. Povezavši se, žene ovog kraja su se udružile kako bi zajedničkim snagama obezbijedile sebi zaposlenje i služile kao primjer ženske solidarnosti.
Osim činjenice da Bosna i Hercegovina posjetioce privlači svojim osebujnim, raznolikim prirodnim bogatstvima, kao i bogatom kulturno-historijskom baštinom, posljednjih godina sve se više proaktivno radi i na poboljšanju ponude autentičnih domaćih proizvoda. Tako su i žene iz Tršća, članice ovog udruženja, nakon trnovitog početka i šivenja jastučnica, razvijale svoju ponudu, od šivenja ruksaka i torbi do raznih proizvoda po narudžbi, educirajući svoj kadar. Kako nam je kazala jedna od članica Udruženja žena “Trst”: “Šivenje je prilika da ekonomski osnažimo sebe i započnemo neki vid posla, ali i da, na kraju krajeva, doprinesemo budžetu Bosne i Hercegovine.”

Glavni promotor njihovih proizvoda i usluga je portal BH selo, koji je namijenjen promociji seoskog turizma Bosne i Hercegovine, a iza kojeg stoji Unija za održivi povratak i integracije u BiH. Ova organizacija je identifikovala veliki broj zainteresovanih porodica koje imaju smještajne kapacitete, ali im je potrebna pomoću povezivanju sa lokalnim turističkim agencijama i organizacijama, kao i drugim turističkim kapacitetima i dijasporom. Na osnovu izraženog interesovanja stanovnika i općina i raspoloživih kapaciteta, unija je prepoznala potencijale u ovoj oblasti i dizajnirala aktivnosti za povećanje socio-ekonomskih mogućnosti građana. Još od 2015. godine, kako piše na njihovoj stranici, nastoje kreirati rješenja koja su realna i izvodiva. U tu svrhu pokrenuli su niz aktivnosti u cilju identifikovanja, a potom edukacije i promovisanja, domaćinstava koja se bave ili imaju kapacitete da se bave ruralnim i agroturizmom. “Unija je u Sarajevu educirala osobe koje će pomoći opštini Kakanj, odnosno selima gdje bi se ljudi trebali baviti agroturizmom. Naravno da smo tu”, kaže Merhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak.
Razvoj agroturizma je važan za ukupni rast turističke ponude naše države. I baš tu nastupaju vrijedne žene iz “Trsta” aktivno radeći na promociji svojih proizvoda.“Kada je razvoj agroturizma u pitanju, pokušale smo da sa Unijom za održivi projekat promovišemo našu lokalnu zajednicu i sve ono čime se bavimo. Također, odlazimo na sajmove širom Bosne i Hercegovine gdje izlažemo naše proizvode, a i pozivaju nas druga ženska udruženja”, kaže Elsa.

Rušenje stereotipa o ženama

Pored poslovnih aktivnosti, ove vrijedne žene svojim primjerom doprinose i rušenju rodnih stereotipa. Neformalna druženja, volonterizam te realizacija projektnih aktivnosti na poboljšanju infrastrukture lokalne zajednice samo su neke od tačaka gdje inovativnost ovih žena dolazi u prvi plan. Tako su u sklopu implementacije projektnih aktivnosti “Za sretnije detinjstvo”, na postojećem dječijem igralištu u Tršću dodale sadržaje koji tu nisu bili, a organizirale su i volonterske akcije čišćenja svoga mjesta.
“Turizam je važna grana privrede koja se premalo promoviše u ruralnim dijelovima. Za nas je jako bitno da su se žene prihvatile toga i da u tome učestvuju. Ovo je prilika da se kroz ‘Trst’ i projekte udružimo s mladim ljudima koji su odlučili da ostanu ovdje. Njih nije privukao ni veći grad ni druga država”, kaže Elsa Čeliković.
Komunikacija, izrada projektne dokumentacije, digitalno opismenjavanje žena, edukacija iz oblasti ljekovitog bilja i pčelarstva, kao i mnoge druge aktivnosti, zadaci su ovih poduzetnih žena.“Tako će neke od nas biti turistički vodiči, dok će neke izdavati svoje kuće ili vikendice”, kaže nam Nermana Čeliković, članica Udruženja. Ona sada svoju oazu spokoja nudi za odmor i nada se da je to prilika da ekonomski osnaži sebe i svoju porodicu.“U ovoj vikendici očekujem turiste svakog trenutka. Dok svi bježe u grad, prestajemo biti svjesni prednosti sela. To su: čist zrak, zdrava ishrana, čista voda i netaknuta priroda.”

Biti zadovoljan životom

Pored svih vidljivih pozitivnih strana koje sa sobom nosi proaktivnost, tu je svakako i jedan vrlo važan segment o kojem se rijetko priča. Zapravo, fokus našeg interesovanja trebalo bi biti zadovoljstvo vlastitim životom. U skoro svim socijalnim anketama zadovoljstvo vlastitim životom vrlo visoko kotira, i kao što nam je kazala Elsa na samom početku razgovora, vrlo važno je uspješno balansirati između privatnog i poslovnog te znati kako kvalitetno ispuniti i organizovati svoje vrijeme. Bilo koji od ova dva životna aspekta ako odnese prevagu, neko će ispaštati. Tako da se općenito može zaključiti da je zadovoljstvo vlastitim životom stvar balansa između privatnog i poslovnog.
Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u okviru Gracijinog projekta pod nazivom “Žensko poduzetništvo u razvoju novih turističkih ponuda”.

Gracija 437, septembar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img