spot_img

Nedavno objavljeno

Apel za pomoć azilu u Prači: Pišem iz očaja, psi nas trebaju

Aktivistkinja za prava životinja Neira Obralija je napisala dirljiv i upozoravajući status te pozvala sve koji mogu da im se pridruže u nedjelju 27. marta u Prači

Aktivisti za prava životinja predvođeni Fahrudinom Cakijem Bravom kao i Neirom Obralijom koji neumorno pomažu napuštenim psima i mačkama objavili su apel za pomoć pri čišćenju azila u Prači.  Neira je napisala dirljiv i upozoravajući status te pozvala sve koji mogu da im se pridruže u nedjelju 27. marta. O njihovoj borbi za pse u azilu u Prači Gracija je pisala i ranije u tekstu https://gracija.ba/2017/10/20/zastitnici-zivotinja-najavljuju-proteste-samo-zelimo-da-prestane-ubijanje-pasa/ pa im i sada želimo pružiti podršku u ovoj plemenitoj nakani.
“Raja, molim vas za malkice pažnje… Svi znamo da je azil u Prači godinama leglo zaraze, jada i čemera za pse koji žive u njemu.. Bili smo postigli neku malu promjenu na bolje, ali… Nije bila duga vijeka… U Praču su opet počeli pristizati novi psi.. štenci su posebno ranjiva kategorija, a sad ih gore ima barem dvadesetak, od kojih će barem trećina pomrijeti, jer znamo uslove u kojima žive… Ovo sad pišem više iz očaja… Znate da nas par ide stalno i da nismo nikada odustali, kao mnogi koji su bili i prošli, ali sada vas trebamo… I one koji su nekada dolazili i odustali iz opravdanih i neopravdanih razloga, i one koji nikada nisu bili… Moramo pomoći psima gore… Nismo vas davili, nismo ništa tražili od vas, ali sada nam trebate… Ne toliko nama, nego psima…”
U Prači objašnjava Neira na stotinjak pasa imaju četiri radnika, od kojih dvojica rade sami tokom dana, a dvojica jedan dan zajedno u smjeni.. “Znamo svi da na 50 pasa jedan čovjek nije dovoljan, a kamoli na stotinu. Ono što nama/psima sada treba, jesu ljudi koji su voljni izlopatati svu bagavštinu, iznijeti staru slamu, ubaciti novu, očistiti zdjelice, maziti pse… Nas nekoliko to ne može stići, a obzirom da su počeli dovoditi nove, može biti samo gore”.
Fahrudin Caki Bravo je među najagilnijim aktivistima za spas napuštenih životinja
U nedjelju će ekipa aktivista put Prače, ali im treba pomoć svih nas, ljubitelja, aktivista za prava životinja. “Treba nam ljudi, treba zdjela (psećih, metalnih, većih.. ne plastičnih), treba hrane za štence. Treba nam svega. Evo, moj očaj je napisan… Sad je na vama… Ako ste voljni, nedjelja, 27. mart 2022. Molim vas da ne ignorišete, znate da ne bih tražila pomoć, da fakat nije prijeko potrebna”.

Latest Posts

Raport

spot_img