spot_img

Nedavno objavljeno

Pucajte, ja i sada držim čas

Novi dokumentarni film autorice Arijane Saračević Helać "Pucajte, ja i sada držim čas" ima dva dijela i govori o školovanju u Sarajevu pod opsadom od 1992. do 1995.

Nekadašnja ratna reporterka, danas autorica dokumentarnih serijala i filmova, nositeljica je Svjetske nagrade za hrabrost koju International Women’s Media Foundation dodjeljuje ratnim reporterima, zatim nagrade za najboljeg svjetskog reportera 1993. godine, dobitnica je Zlatnog ljiljana, a od maja 2019. i titule TV novinarka godine, priznanja Društva novinara BiH. Naša kolegica Arijana već godinama bilježi i dokumentuje, spašava od zaborava sve važne priče iz naše prošlosti. Tako je i ovaj put: njezin novi dokumentarni film “Pucajte, ja i sada držim čas” ima dva dijela i govori o školovanju u Sarajevu pod opsadom od 1992. do 1995.
Nakon 25 godina u informativnom programu, Arijana proteklih godina djeluje kroz dokumentarni žanr

Podrumi kao učionice

“To je važan i emotivan dokumentarni film. Tokom opsade Sarajeva, 3000 učenika školovalo se u improvizovanim i hladnim učionicama. Najčešće u podrumima. Iako su nastavnici i učenici, bili izloženi opasnosti od granatiranja i snajperskog djelovanje, obrazovni proces tokom opsade Sarajeva je organiziran i simbol je otpora i hrabrosti. Tadašnji učenici su danas dobri i pošteni ljudi, uspješni, strpljivi, hrabri na radost svojih roditelja, nastavnika i svih drugih gradjana Sarajeva. Mnogi su izgubili očeve i bili ranjeni… Nažalost, neki od njih, nisu dočekali mir”, kaže Arijana.
Premijerno emitovanje dokumentarca je u petak, 5.aprila (prvi dio) i u subotu, 6. aprila (drugi dio) na Federalnoj televiziji. “Znam da ćete se istovremeno i smijati i plakati, gledajući ovaj dokumentarni film”, kaže Arijana.

Arijanine važne minute

O počecima svoje karijere, o odluci da uđe u dokumentarni žanr novinarstva, o vlastitom odnosu prema poslu i izazovima na koje je nailazila pričala je nedavno za Graciju u video intervjuu “Važne minute”. Vrijedi poslušati njezine riječi.

Latest Posts

Raport

spot_img