spot_img

Nedavno objavljeno

5 savjeta kako da ostavite cigarete jednom zauvijek

Jednom kad odlučite da želite ostaviti cigarete, postoje brojni načini na koje možete sami sebi pomoći da odluku provedete u djelo. Mnogi eksperti preporučuju da razmislite o tome šta vas motiviše da prestanete pušiti – možda je to poboljšanje zdravstvenog stanja ili vitalnosti – i analizirate razloge zbog kojih uopšte pušite.

Ako ste svjesni svojih slabosti i ako neprestano na umu imate motiv, veća je vjerovatnoća da ćete uspjeti.

U nastavku donosimo niz savjeta kako si pomoći u ostavljanju cigareta jednom zauvijek:

  • Misli pozitivno: samo zato što ste već pokušali i niste uspjeli, ne znači da nećete uspjeti ovaj put; važno je imati vjeru u sebe i svoju sposobnost.
  • Napravi plan: Sve što vrijedi uraditi, vrijedi i planirati, pogotovo nešto teško kao što je borba protiv intenzivne ovisnosti. Daj sebi najbolju šansu, postavi ciljeve i odredi datume, te osmisli metode kako izbjeći ili kako se suočiti sa situacijama koje predstavljaju iskušenje, kao što su zabave i društveni događaji.
  • Razmisli o ishrani: Cigareta nakon objeda za mnoge može biti najteža za izbaciti, no studije pokazuju da ono što jedete ima veliki učinak na podražaj koji dobijate od pušenja nakon jela. Određena vrsta hrane, kao što je sir, voće ili povrće čine ukus cigarete gorim, dok ga meso može učiniti privlačnijim.
  • Izaberi bolju alternativu: Ukoliko potpuni raskid sa duhanom i nikotinom za vas trenutno nije opcija, prelazak na bezdimne alternative, kao što su e-cigarete ili uređaji koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan, predstavljaju bolji izbor od nastavka pušenja cigareta. Ovi uređaji, ukoliko su naučno zasnovani, emituju do 95% manje štetnih tvari u odnosu na dim cigarete. Nisu bez rizika i izazivaju ovisnost.
  • Promijeni vrstu pića: Izlazak na piće dodatni je okidač mnogima, pa čak i oni koji ne puše po navici mogu doći u iskušenje da zapale jednu ili dvije cigarete dok uživaju u druženju uz piće. Promjena vrste pića može smanjiti iskušenje. Studije su pokazale da voda i sok čine cigaretu manje privlačnom, a mogu pomoći i pića poput votke ili soka od paradajza.

Latest Posts

Raport

spot_img