spot_img

Nedavno objavljeno

S KRALJEVSKIH DVORA: Jeste li se ikada pitali gdje jedu članovi britanske kraljevske porodice?

Otkrijte u kojim to restoranima u Londonu možete naletjeti na princa ili princezu

Iako žive u palači s armijom privatnih kuhara, članovi britanske kraljevske porodice i dalje vole jesti vani s vremena na vrijeme, uglavnom birajući diskretnija mjesta. Od tradicionalnih restorana do cool klubova u Sohou, predstavljamo omiljene londonske restorane kraljevske porodice.

Mount St. Restaurant

Mount St. Restaurant u Mayfairu dobio je kraljevski pečat odobrenja u roku od samo nekoliko sedmica od otvaranja krajem 2022. nakon što su kralj Charles i kraljica Camilla uočeni kako tamo večeraju.

Ovaj restoran važi za jedan od najljepših u Londonu, a njegove zidove krase brojna umjetnička djela, među njima i ona Luciana Freuda i Andyja Warhola. Specijalitet kuće je pita od jastoga za dvije osobe, čija je cijena je 96 funti.

Bellamy’s

Skriven u diskretnom dvorištu iza Bond Streeta, Bellamy’s je dugo bio slavljen kao jedan od omiljenih restorana pokojne kraljice Elizabete II, a ona je tamo odlučila proslaviti svoj 80. rođendan, da bi se deceniju kasnije vratila na privatnu večeru sa svojom kćerkom, princezom Anne, i njenom sestričnom, princezom Alexandrom.

Elegantna francuska taverna prvi put je otvorila svoja vrata 2004. godine. Dok je tamo jela, kraljica je navodno naručila pjenu od dimljene jegulje, kavijar i pečene prepelice.

Chiltern Firehouse

Chiltern Firehouse bio je najcool mjesto u Londonu kada je prvi put otvorio svoja vrata 2014., stoga ne čudi što je tokom godina ugostio nekoliko članova kraljevske porodice. Upravo je ovdje princeza Eugenie odlučila zabavljati se nakon zaruka s Jackom Brooksbankom 2018. Godinu dana kasnije, njena sestra princeza Beatrice slijedila je primjer upriličivši tamo proslavu zaruka sa svojim sadašnjim suprugom Edoardom Mapellijem Mozzijem. Restoran je i dalje jako popularan, a priča se da je u njemu jednom viđena Meghan Markle s prijateljima.

Quaglino’s

Ovaj restoran dugo je bio jedan od omiljenih kraljevske porodice u Londonu. Zapravo, bio je prvi koji je ugostio kraljicu nakon njene krunidbe, a njena posjeta označila je prvi put da je britanski monarh jeo u nekom javnom restoranu.

Osim pokojne kraljice Elizabete II, ugostio je i nekoliko drugih članova kraljevske porodice, uključujući princezu Margaret i vojvodu od Sussexa – Harry je bio jedan od prvih koji je posjetio restoran nakon preuređenja 2014. Također se kaže da je to mjesto gdje je Grace Kelly upoznala svog muža, zbog čega je postala princeza Grace od Monaka.

L’Escargot

Poznat kao najstariji francuski restoran u Londonu, L’Escargot postoji na sadašnjoj lokaciji od 1927. (iako zapravo datira iz 1896.). Smješten je u veličanstvenoj gradskoj kući u džordžijanskom stilu koja je nekad bila privatna rezidencija vojvode od Portlanda, što je čini savršenom za kraljevske porodice, a princeza Diana i princeza Margaret poznate su po tome što su ovdje bile redovne.

Kao što naziv restorana sugeriše (fr. l’escargot – puž), puževi su glavni dio menija, uz francuske šparoge i confit od patke. Sa svojim raskošnim enterijerom – svjetlucavim lusterima, pozlaćenim štukaturama i stolicama presvučenim plišanim somotom – to je do danas ostalo legendarno mjesto u Sohou.

Soho House 76 Dean Street

U dokumentarcu koji je emitiran na Netflixu krajem 2022., Meghan Markle i princ Harry službeno su potvrdili da je Soho House 76 Dean Street bilo mjesto gdje su se upoznali. Restoran im se toliko svidio da je Meghan nazvala Harryja odmah nakon tog prvog susreta kako bi ga sutradan pozvala na večeru na isto mjesto.

Čuveni diskretni klub za članove idealno je mjesto za kraljevsku porodicu i poznata lica koja žele proći ispod radara. Glavni restoran kluba nalazi se na prvom spratu i izgleda kao otmjena zalogajnica, s crvenim kožnim separeima i stolom za ručavanje. No vjerovatnije je da su Harry i Meghan boravili u baru Library na najvišem spratu, koji je mnogo privatniji i intimniji.

The Goring

Dok su mlađi obožavatelji kraljevske porodice možda više upoznati s vezom hotela Goring s Kate Middleton (ovo je mjesto gdje je princeza od Walesa provela noć prije svog vjenčanja), to je bio dugogodišnji favorit pokojne kraljice Elizabete i kraljice majke prije nje, čije je omiljeno jelo, Eggs Drumkilbo, još uvijek na jelovniku hotelskog restorana s Michelinovom zvjezdicom – The Dining Room.

Također je bio odabrani hotel tokom kraljicine krunidbe 1953. godine, kada su sobe bile pune kraljevskih porodica iz cijelog svijeta. Goring je također jedini hotel koji ima kraljevski nalog za ugostiteljske usluge, što pokazuje koliko je blizak srcima kraljevske porodice. Nije ni čudo što se dugo šuška o tajnom podzemnom prolazu koji povezuje Goring i Buckinghamsku palaču.

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img