Nedavno objavljeno

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ U POLIKLINICI AGRAM: Žena u svakom svom razdoblju ima pravo na kvalitetan život

Poliklinika Agram organizirala je u Sarajevu međunarodni simpozij o primjeni PRP (plazma obogaćena trombocitima) metode i lasera u ginekologiji i dermatologiji na kojem su predstavljeni rezultati ostvareni u proteklih nekoliko godina te otvoren dijalog o regenerativnoj medicini i svim problemima kod žena koji su lako rješivi – samo o njima treba pričati

Napisala Emina Kučuk
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

Poliklinika Agram u Sarajevu, prva, najveća i najsavremenija privatna zdravstvena ustanova i dijagnostički centar u regiji, upriličila je krajem oktobra međunarodni simpozij regenerativne medicine u svom sjedištu, otvorivši stručni dijalog na temu primjene PRP (plazma obogaćena trombocitima) metode i lasera u ginekologiji i dermatologiji, te su na ovoj ekspertskoj konferenciji predstavili rezultate primjene u proteklih nekoliko godina.
Regenerativna medicina je relativno nova i mlada oblast medicine čiji se razvoj veže za početak 21. stoljeća. Prateći trendove savremene medicine, Poliklinika Agram je još prije 14 godina počela s primjenom lasera u ginekologiji, a potom i s primjenom PRP-a u dermatologiji i ginekologiji.
“Sretni smo što smo organizovali skup na kojem je učestvovalo više od 70 ljekara iz BiH i regije, što smo ugostili dvije ugledne doktorice: iz Slovenije nam je bila dr. Ksenija Šelih Martinec, a iz Novog Sada dr. Aleksandra Novakov”, kaže nam dr. Taib Delić, direktor poliklinike, naglasivši koliko je među kolegama važna razmjena iskustava i znanja. “Ono što ja kao ginekolog mogu reći, te ono što moja današnja prezentacija kazuje, jesu rezultati primjene lasera za liječenje stresne urinarne inkontinencije. Primjena lasera u ginekologiji, odnosno fototermoterapija, donijela je značajne promjene i veliki napredak u poboljšanju kvalitete života ženama širom svijeta koje imaju problema sa stresnom inkontinecijom, vaginalnom dilatacijom, genitalnim lichen sclerosusom itd.”

Funkcionalna ginekologija

Radi se, kako naglašava dr. Delić, o poštednoj i minimalno invazivnoj metodi kojom se mogu znatno ublažiti ili potpuno otkloniti simptomi kao što su peckanje i svrbež vanjskog spolovila, gubitak elasticiteta i vlažnosti te bol prilikom spolnih odnosa, što karakteriše lichen sclerosus. “Tegobe se javljaju uglavnom kod žena srednje i starije životne dobi, dakle u menopauzi, ali se dobna granica sve više pomjera prema mlađim ženama. Ovaj problem se zna javiti i nakon poroda; imamo pacijentice od 30 godina, koje imaju problem s nevoljnim oticanjem urina pri bavljenju lakšim ili težim fizičkim aktivnostima. Prednost laserskog postupka je ta što je to mehanički postupak, a ne medikamentozno liječenje, odnosno uzimanje lijekova, i što se izvodi ambulantno. Postupak traje relativno kratko uz nekoliko ponavljanja, bezbolan je i siguran po zdravlje.”

Dr. sci Emina Smajic, dipl. ing. MLD, Eva Jendriš Škrljak, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, supspec. fetalne medicine i opstetricije, Dr. sci Aleksandra Novakov Mikić, dr.med., spec. ginekologije i akušerstva, Prim. Taib Delić, dr. med., spec. ginekologije i akušerstva, Prim. Aida Zujović Ajanović, dr.med., spec. ginekologije i akušerstva, Ksenija Šelih Martinec, dr.med., spec. ginekologije i akušerstva

Laserska metoda liječenja je u Polikliniku Agram uvedena prije osam godina pa je više stotina pacijentica bilo na tretmanu liječenja stresne urinarne inkontinencije, lichen sindroma i sindroma rastegnute rodnice te spazma mokraćnog mjehura. “Rezultati koje imamo su odlični”, kaže dr. Delić, “a što je najvažnije, pacijentice su zadovoljne tom primjenom.”
Specijalistkinja ginekologije Ksenija Šelih-Martinec iz Slovenije naglašava kako je sve počelo kroz priču o estetskoj hirurgiji, ali je onda dijelom ove metode postala i ginekologija. “Sada pričamo o funkcionalnoj ginekologiji i rješavanju problema kod žena u svrhu poboljšanja kvaliteta života te oslobađanja od neugodnih pojava. Danas žene više ne trebaju da smatraju kako je normalno imati neke probleme i da je dugačije nego prije poroda. Ne trebaju da misle ‘rodila sam, moram imati inkontinenciju’. Ti funkcionalni problemi uključuju i bolne seksualne odnose, te generalno neugodan i loš osjećaj. Postoje i mnoge kožne bolesti značajne za vulvu koje žene trpe. Danas smo pričali o plazmi bogatoj trombocitima, regenerativnoj ginekologiji, zahvaljujući kojoj možemo pružiti terapije koje nisu hirurški zahvati, a učinkovite su i mogu promijeniti život žene nabolje.”

Dr. Ksenija Šelih-Martinec

Dr. Šelih-Martinec ističe kako je važno pričati o problemima ginekološke prirode, žene ne trebaju trpjeti u tišini, čak prešutjeti i svom ginekologu. “Mi možemo pomoći! Moja ideja je da bi žene nakon svakog porođaja trebale probati regenerisati vaginu i vulvu. Znamo da porođaj vodi u destrukciju tkiva i da će tokom godina, u zavisnosti od genetike i porođaja, vrlo vjerovatno doći do urinarne inkontinencije, a svaka kap urina koja nekontrolisano pobjegne je inkontinencija, kao i do lošijeg seksualnog života. Vrijeme je da ženama kažemo – sada može i drugačije, ne trebate da se patite. Što ranije žena dođe, bolji je tretman i veća uspješnost tretmana”.

Vodite računa o svim promjenama

Dr. med. spec. ginekologije i akušerstva Aida Zujović-Ajanović, specijalistica ginekologije i opstetricije u Poliklinici Agram, potcrtava važnost PRP metoda, ali i upotrebu lasera u medicini te ističe kako su ovo minimalno invazivne procedure. “Mi se u Poliklinici Agram od 2014. godine bavimo regenerativnom medicinom te laserskom metodom u regenerativnoj medicini. Danas smo prezentirali jednu kompatibilnu metodu koja se nastavlja na lasersku i poboljšava krajnji učinak.”

Dr. Aida Zujović-Ajanović

Dr. Zujović-Ajanović želi vratiti u fokus ženskog zdravlja i ove teme, koje su pomalo na margini. “Druge teme vezano za ženino zdravlje su više u fokusu, kao što su praćenje trudnoće i porođaj, pa mnoge žene svoje stanje prihvate prirodno, kao posljedicu menopauze, da to tako treba, pa se čak i ne obraćaju doktorima zbog tih tegoba, osim ako ne dođe do nekog krajnjeg stadija, kada postane teško podnošljivo.”
Žene trebaju, smatra dr. Zujović-Ajanović, razviti samosvijest da vode računa o svim promjenama koje im se događaju, ne samo sa menopauzom nego i u periodu prije nje, sve što odstupa od dotadašnjeg stanja. “Istovremeno, potrebno je da mi zdravstveni radnici postavljamo konkretna pitanja i da dobijemo konkretne odgovore od žena na ovu temu. Da ih educiramo i damo im uvid u metode koje im mogu poboljšati stanje i kvalitet života. Žena u svakom svom razdoblju ima pravo na kvalitetan život!”

PRP u dermatologiji

Imali smo priliku razgovarati i s prim. mr. sci Hanom Helppinkangas, specijalistkinjom dermatovenerologije, koja nam je rekla da je ovo prvi međunarodni simpozij regenerativne medicine u Poliklinici Agram, a koji je obuhvatio dvije oblasti: ginekologiju i dermatologiju. “Prezentirala sam prve rezultate regenerativno-terapijskih procesa kod pacijenata u različite svrhe. To je trenutno najveći trend u svijetu estetske medicine, a podrazumijeva podmlađivanje vlastitom krvlju, što znači uzimanje krvi pacijenta iz koje se posebnim procesom izdvajaju najbolje ćelije – trombociti i plazma. Potom se oni pomiješaju s hijaluronskom kiselinom te se neinvazivnom metodom ubrizgavaju u određeno područje.”
Radi se, kako kaže dr. Helppinkangas, o Cellular Matrix PRP terapiji podmlađivanja koja koristi sinergijski učinak dva vrijedna sastojka: hijaluronske kiseline i plazme bogate trombocitima.

Prim. mr. sci Hana Helppikangas, dr. med. specijalista dermatovenerolog

“Ovaj postupak se najčešće radi na licu, a od drugih tretmana se razlikuje po tome što je prirodan proces usporavanja starenja. Ova metoda ima širok spektar indikacija: na primjer, kod oštećenja kože lica kao što su ožiljci od akni ili hiperpigmentacija. Svi mi na kraju želimo da usporimo starenje jednim prirodnim procesom, što ova metoda upravo i radi. Ona stimuliše ćelije na prirodnu proizvodnju kolagenih vlakana i fibroblasta na osnovu čega dolazi do regeneracije. U dermatologiji se PRP koristi najviše u procesu regeneracije odnosno podmlađivanja kože lica i vrata, potom kod androgene alopecije muškaraca i žena za prirodni poticaj rasta kose, liječenju ulkusa te ožiljaka od akni. U venerologiji se koristi kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom te kod žena za podmlađivanje vanjskog genitalnog područja.”

Gracija 428, novembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img