spot_img

Nedavno objavljeno

Elia Suleiman dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Palestinski reditelj Elia Suleiman boravio je nekoliko puta u Sarajevu, a mi smo se prisjetili susreta s njim, na Sarajevo Film Festivalu u augustu 2016.

Napisala Mersiha Drinjaković

Na 30. Sarajevo Film Festivalu, od 16. do 23. augusta, Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno palestinskom reditelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Istovremeno, u sklopu programa „Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Najmračnija vremena

Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala (2019.) kada je u programu Open Air prikazan njegov film „To mora biti raj“ koji je osvojio Specijalno priznanje žirija iste godine u Cannesu, predsjednik žirija 22. Sarajevo Film Festivala (2016.) te gost 19. Sarajevo Film Festivala (2013.). „Čast nam je odati priznanje izuzetnom autoru i prijatelju Sarajevo Film Festivala, koji univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrijednostima i emocijama: strahu i nadi, domu i domovini. Svojim prepoznatljivim duhom, humorom i s dubokim razumijevanjem, Elia Suleiman pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvjetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom i dirljivošću, prikazujući duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom. Sada, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svjetionik razumijevanja, podsjećajući nas na moć pripovijedanja kako bi potaknuo tako potreban dijalog“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Hronika nestajanja

Rođen 1960. u Nazaretu, Elia Suleiman živio je u New Yorku od 1981. do 1993. U SAD je režirao prva dva kratka filma: Introduction to the End of an Argument i Homage by Assassination, osvojivši brojne nagrade. Godine 1994. nastanio se u Jerusalemu, gdje mu je Evropska komisija povjerila misiju osnivanja Odsjeka za film i medije na Univerzitetu Birzeit.

Njegov prvi dugometražni film Chronicle of a Disappearance osvojio je nagradu za najbolji prvi film na filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine, piše AJB. “Ono što sam pokušavao uraditi kroz te filmove jeste da povežem jučer i danas. Da 1949. godina i dalje stanuje u našim životima i da se ponavlja. Okupacija, regresija, manje ljudi, manje palestinske zemlje, konfiskacija, zatvaranje ljudi, sve se to dešava i danas, kao i te 1949.”, izjavio je potpisnici ovih redova u intervju za Interview.ba prije osam godina. Prisjetili smo se tog razgovora i susreta s palestinskim rediteljem, pa vam prenosimo dio njegovih odgovora.

Ima li nade?

– Pogledajte naslove mojih filmova: Hronika nestajanja – to je predviđanje, ali to je i nestajanje jedne zemlje, pa Božanska intervencija – traženje intervencije, pa Vrijeme koje je preostalo – poimanje da nema još mnogo vremena.

Znači da postoji sat koji otkucava posljednje trenutke?

– Sat je već otkucao svoje. Jedina stvar koja nikad ne prestaje je nada za promjenom. I dalje se, svi mi, nastavljamo nadati. Da nema nade, ne bih ovdje s vama sjedio i razgovarao, ne bih snimao filmove. To znači da postoji mogućnost za promjenu. I ovo – o vremenu koje je preostalo, ne odnosi se samo na Palestinu, već na cijeli svijet. Približavamo se  katastrofi, pogledajte politiku cijelog svijeta. Tamo gdje se trebaju rješavati problemi i donositi odluke, ne rješavaju se i ne odlučuje se. Pa i vi ovdje živite u tranziciji kojoj se ne vidi kraj!

Evo jedno potpuno naivno pitanje: kako je moguće da moćni arapski svijet ne pomogne Palestini?

– Ha ha ha! Pa vi se šalite! Katastrofa koja je počela 1949. koproducirana je i sufinansirana u arapskom svijetu! O, pomažu oni! Ali Izraelu. Ja govorim o saudijskoj delegaciji koja je prije nekoliko dana bila u Izraelu (2016. op.aut.), govorim  o savezima stvorenim zbog moći i stvaranja novog bogatstva. Govorim o korumpiranim strukturama moći.

Postoji li ijedan istinski prijatelj Palestine u svijetu?

– Da! To su pojedinci, mislioci, intelektualci. I nemojte misliti da su Palestinci najusamljeniji ljudi na svijetu. Ne! Mi imamo mnogo prijatelja, saveznika… Čak i ako sam ranije u ovom razgovoru rekao da je prekasno, moram reći da se danas dešava pravo prepoznavanje stvari, a da se ne radi o onom koje ima pokroviteljski odnos. Danas se dešavaju prava, zrela savezništva širom svijeta kad je Palestina u pitanju. Ne govorim o licemjernim vladama širom svijeta, i političkim nivoima, ali pojedinci i pokreti koje oni formiraju shvataju stvarno stanje.

Ima li tih pojedinaca i u Izraelu?

– Mašinerija ispiranja mozga koju posjeduje Izrael je prilično jaka i počinje od malih nogu, ali ima jevrejskih duša koje ne mogu i ne žele progutati laži i licemjerstvo. Oni stoje na moralnom tlu, izdignuti iznad situacije. Ne radi se o tome da trebate biti propalestinski orijentirani, već zauzeti moralno ispravan stav. I ima onih koji to i rade. Od intelektualaca do običnog svijeta. Ima i primjera poput ovog: Izraelci u sezoni ubiranja maslina dolaze Palestincima pomagati u berbi, odnosno postavljaju se kao ljudski štit, kako bi ih zaštitili od pucnjave. I uvijek je takvih malo, ali se oni računaju mnogo.

Njegov film Divine Intervention 2002. godine osvojio je nagradu žirija Filmskog festivala u Cannesu i FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film dodijeljen u Rimu.

To mora biti raj

Godine 2007. izabran je među 35 reditelja koji su radili na filmu To Each His Own Cinema, snimljenom u čast šezdesete godišnjice Filmskog festivala u Cannesu. Njegov igrani film The Time That Remains bio je u službenoj konkurenciji Filmskog festivalu u Cannesu 2009. Tri godine kasnije završio je kratki film Diary of a Beginner, dio omnibusa 7 Days in Havana i koji je prikazan u okviru programa „Un Certain Regard“ Filmskog festivala u Cannesu.

Njegov posljednji dugometražni film To mora biti raj osvojio je posebno priznanje žirija u Cannesu 2019. godine te FIPRESCI Međunarodnu nagradu kritičara Filmskog festivala u Cannesu. Suleiman je bio član žirija brojnih festivala, uključujući one u Cannesu i Veneciji. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima se izdvaja „Prince Claus“ iz 2008. Ministarstvo kulture Francuske 2020. godine dodijelilo mu je odlikovanje „Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres“.

Dobitnik je nagrade za evropsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022. Evropske filmske akademije te počasnog doktorata UcLouvain Belgium u februaru 2023. Trenutno je na poziciji umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi.

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024.

Latest Posts

Raport

spot_img