Nedavno objavljeno

Kako možemo doprinijeti ekonomiji i prirodi efikasnim upravljanjem otpadom?

Sad kad su izbori završeni, prebrojavanje još nije, a stranke uveliko komuniciraju između sebe kako bi ostvarile saradnju i koaliranje potrebno za formiranje izvršne i zakonodavne vlasti, dozvolite nam da se bavimo našim svakodnevnim, praktičnim i važnim temama. Ovaj put ćemo o otpadu – ne znamo znate li, ali tri opštine u BiH: Centar, Ilijaš i Visoko su uključene u projekat “Opštine sa nula otpada“ koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Evo šta o svemu za Graciju kaže načelnik opštine Centar Sarajevo Srđan Mandić:

Evo i šta je novo: početkom septembra izvršena je primopredaja opreme nabavljene u okviru projekta a koja će uveliko olakšati rad komunalnih preduzeća u čijoj je nadležnosti upravljanje otpadom na području opština Ilijaš, Sarajevo Centar i Visoko – KJKP Rad, te JKP Visoko. Građani Ilijaša, Visokog i Općine Centar u Sarajevu preuzimaju setove kanti za dvolinijsko odlaganje otpada iz domaćinstva, kao i kompostere pomoću kojih će biti u mogućnosti da otpad prikupljen čišćenjem svojih dvorišta ponovno iskoriste.

Cijeli set projektnih aktivnosti usmjeren je upravo na jačanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća u pilot opštinama kroz niz održanih edukativnih treninga za osoblje komunalnih preduzeća i predstavnike lokalnih zajednica, te kroz mapiranje divljih deponija, a zatim razvijanje GIS sistema praćenja njihovih lokacija.

Evo i malo statistike: projekat je predvidio nabavku i dodjelu sljedeće opreme:

  • ukupno 650 setova kanti za odvojeno odlaganje otpada iz domaćinstava, pri čemu se jedan set sastoji od žute kante za reciklabilni otpad zapremine 120 L i crne kante za miješani komunalni otpad zapremine 120 L,
  • ukupno 650 individualnih kompostera za odlaganje biorazgradivog otpada i proizvodnju komposta zapremine 400 L,
  • ukupno 9 kontejnera zapremine 7m3 koji će poslužiti komunalnim preduzećima u lakšoj manipulaciji prikupljenim otpadom.

Projekat nastoji da ojača društveno – ekonomski razvoj u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine, kroz primjer 6 pilot opština – 3 u Republici Srbiji i to Vladimirci, Krupanj i Bajina Bašta, te 3 u Bosni i Hercegovini. Jedna od opština koja je dijelom ovog projekta je i sarajevska opština Centar (uz Visoko i Ilijaš).

“U protekle dvije godine, u saradnji sa Inženjerima zaštite životne sredine – našim partnerom u Srbiji, urađeno je mnogo posla i sprovedeno je niz aktivnosti koje će ostaviti dugoročne rezultate u ove dvije zemlje. Posebno sam ponosna što mogu istaći da je prosjek godina u našem timu koji realizuje ovaj projekat manji od 30. Uz razne prepreke koje nam je donijela globalna inflacija, iznenadna poskupljenja čak i prilikom same nabavke opreme za komunalna preduzeća, uspjeli smo ispričati ovu pozitivnu priču. Ruku na srce moram spomenuti, u KJKP Rad i JKP Visoko timovima naišli smo na ljude koji razumiju promjene koje dolaze i bilo je zaista zadovoljstvo surađivati s njima” kaže Sadžida Hafizović, koordinatorica projekta Opštine sa nula otpada.

Projekat Opštine sa nula otpada finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljempostizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajat će 24 mjeseca. Ukupni budžet projekta je 413.608,44 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila 351.567,17 EUR bespovratnih sredstava.

Sve važne informacije o kampanji naziva “Brojimo do nula” možete potražiti i na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn.

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img