Nedavno objavljeno

Mladi košarkaš Emir Topalbećirević potpisao prvi profesionalni ugovor

"Sport je jedina stvar u životu koja ga zanima i čemu je posvećen čitav svoj život, tako da je ovo bio sasvim logičan slijed događaja", napisao je Emirov otac Sabahudin Baho Topalbećirević, naš poznati sportski komentator

Emir Topalbećirević, 18-godišnji košarkaš iz Sarajeva, potpisao je prvi profesionalni ugovor sa KK Skofja Loka iz Slovenije, novim prvoligašem u toj temlji.
Uz profesionalni razvoj talentovani mladić obrazovanje će nastaviti u zemlji evropskih prvaka u košarci, tako da je na Univerzitetu u Mariboru upisao studij sportskog menadžmenta. “Sport je jedina stvar u životu koja ga zanima i čemu je posvećen čitav svoj život, tako da je ovo bio sasvim logičan slijed događaja”, napisao je Sabahudin Baho Topalbećirević, naš sportski komentator poznat i omiljen po emotivnim TV komentarima i praćenjima uspjeha  naših reprezentativnih selekcija. “Želim da se zahvalim svima koji su pomogli Emirov profesionalni put. Od KK Realway gdje je poceo trenirati, KK Spars( hvala Dino Delić za podrsku), KK Koš (hvala Admir Tutić što je prepoznao Emirov senzibilitet), KK Igman Burch (hvala trenerima Mirnes Muminović i Sead Balić, Eldar Kavgić) puno ste uticali na Emirov napredak). Neka se ne ljuti ako sam nekoga zaboravio, ali posebno želim naglasiti i zahvaliti prof. Ibrahimu Krehiću koji je uvijek vjerovao u Emira, proveo sate i sate u dvorani i na atletskoj stazi radeci individualno, sistemski i strpljivo sa njim.”
Baho je uputio izraze zahvalnosti i Emirovim nastavnicima iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, kao i profesorima PU “Richmond Park College”. “Vaše razumijevanje i podrška puno su značili.”
Puno našem sportskom komentatoru znači i podrška prijatelja iz Slovenije, uz čiju je logističku pomoć lakše okončao sve procedure kako bi njegov sin život mogao nastaviti u Sloveniji. “Hvala Borisu i njegovoj porodici, kao i Primož. Nevjerovatni ste!”
U posebno emotivnoj objavi Baho se dotakao i prepreka, te kazao kako pokušava sakriti gorčinu, ali da se mora zahvaliti i onima koji su osporavali Emirov talenat, rad i marljivost, pa iza svega vidjeli babu Bahu. “Valjda sam ja umjesto njega skrenuo pažnju igrama na turniru u Sloveniji nakon čega je i uslijedio ovaj poziv. Ali nema veze. Hvala i njima, jer Emir je zahvaljujući takvima samo psihički jačao i sazrijevao.”
Iako već sada zna koliko će teško biti oprostiti se od Emira te koliko će nedostajati njemu, mami Amri i mlađoj sestri Amini, Baho i njegova porodica su svjesni da je mladić svoj put izabrao i da su oni tu da ga uvijek podrže.
Emir sa roditeljima i sestrom Aminom u Mariboru

Inače, Amra i Baho su bili u proteklim godinama česti gosti na Gracijinim stranicama, obzirom da je dobar dio svoje karijere i Amra Avdić Topalbećirević provela kao novinarka i urednica, ispričali su nam svojevremeno kako funkcioniraju brakovi u kojima su supružnici ujedno i kolege iste profesije te kako se posao i obaveze reflektiraju na njihov privatni život i porodicu. “Od početka smo optimistično gledali na naš brak, a optimizma nam ne nedostaje ni danas”, komentarisala je, za Graciju 2012., bračnu zajednicu novinarka Amra Topalbećirević, nekadašnja urednica u redakciji informativnog programa TVSA, a njeno mišljenje podržao je i njen suprug Sabahudin Topalbećirević, tadašnji izvršni urednik sportskog programa TV1. Svjesni su da život pod istim krovom dvoje novinara ima i prednosti, ipak, Amra je uvjerena da su izraženije mane, a u prvom redu to su: nemogućnost planiranja slobodnog vremena, posebno za godišnji odmor i vikend. “Rijetko kada zajedno ručamo, a zajednički vikend skoro i da nemamo jer uvijek neko od nas dvoje radi. Ili, kako nekome objasniti da nema izlazaka utorkom i srijedom, jer tada je Liga prvaka, da u vrijeme evropskog ili svjetskog prvenstva nema ljetovanja, ili, kad igraju Real Madrid, Barcelona i Manchester, da zaboravite na sve kućne poslove koje morate obaviti, jer mir je tada neophodan.” 

Amra i Baho Topalbećirević

Zahtjevi profesije i stalna okupiranost poslom uvijek su tema o kojoj se razgovara i kod kuće. “Iskreno, htjeli mi priznati ili ne, posao se donosi kući. Čak i kad ne želim da Amra nešto zna, da se ne bi sekirala, to ne može ostati tajna, jer mobilni zvoni, a moji razgovori su vrlo glasni”, veli Baho. S druge strane, supružnici prate međusobni rad, savjetuju se, kritikuju dobronamjerno i odmjereno; ipak, Baho se tobože naljuti kad god mu supruga odmah ne kaže da nešto nije dobro uradio, jer zna da je to njen taktički potez. Iskreno priznaje da je ona zapostavila profesionalne ambicije radi djece, sina Emira i kćerke Amine. Zbog njegovih čestih putovanja, većina obaveza je na Amrinim plećima. “Teško je, pokušavamo se organizirati, ali, srećom, tu su uvijek nane, deda, daidža, tetke i naša teta Indira. Ne znam kako bih bez njihove pomoći”, kaže Amra. 

Emiru, kojeg smo pratili od malih nogu na stranicama Gracije, kao i njegovu sestru Aminu, želimo puno sreće i uspjeha u Sloveniji.

Latest Posts

Raport

spot_img