Nedavno objavljeno

METASTATSKI KARCINOM DOJKE: Inovativnim lijekovima i terapijama produžuje se život

Kampanja podrške ženama oboljelim od metastatskog karcinoma dojke “Vratila sam se, živote”, organizacije Think pink, pokazala je koliko je podrška svih nas važna, ali i otkrila kakve sve tretmane danas na raspolaganju imaju bolesne žene

Organizacija “Think pink – zajedno smo jedno” pokrenula je sveobuhvatnu kampanju o metastatskom karcinomu dojke pod nazivom “Vratila sam se, živote”. Prvi put u Bosni i Hercegovini se na ovaj način govori o sigurno najtežoj dijagnozi koju ljekari saopšte pacijentu. Pravovremena informacija, podrška, ali i optimizam su ono što se želi pružiti pacijenticama i njihovim porodicama kroz, između ostalog, svjedočanstva žena koje žive sa metastatskim karcinomom, razgovore sa stručnjacima te edukativne sadržaje koji su dostupni na web-stranici www.vratilasamsezivote.ba. Cilj kampanje je informisati žene o bolesti, reći im da ona nije kraj te ih osnažiti kako bi se u procesu liječenja čuo njihov glas i potrebe.
Ne postoje dvije žene koje imaju isti karcinom dojke. Oni se međusobno itekako razlikuju, a izbor terapije se takođe razlikuje za različite tipove karcinoma dojke. Od ukupnog broja novootkrivenih karcinoma dojke u jednoj godini, trećina je već u samom startu metastatska bolest, odnosno, postoje udaljene metastaze. Kod žena koje nisu imale metastaze i završile su svoje liječenje, tokom vremena se može razviti metastatska bolest, to jest, mogu se pojaviti metastaze u udaljenim organima.

Inovativne terapije

Doktorica Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju na UKC-u Banja Luka, odgovara na naša pitanja o ovoj važnoj temi. Za početak nam objašnjava šta su metastaze: “To je pojava sličnog tumora u nekom organu u tijelu žene koja, recimo, ima karcinom dojke. Najčešće idu u kosti, jetru, pluća, mogu otići u drugu dojku, može metastazirati u kožu, a najteže je kad metastazira u mozak. Te metastaze mogu biti dosta slične ili skoro iste kao primarni tumor, ali vrlo često su različite; mi kažemo – heterogene. Čak mogu biti drugačije od primarnog tumora, a to je vrlo važno kod izbora liječenja, što znači da svaka metastaza treba da se rebiopsira, pogotovo ako je prošlo više vremena i godina od završenog liječenja primarnog tumora.”

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC-a Banja Luka

Nailazimo često na pojam tipovi metastatskih tumora dojke, pa zato našu sugovornicu pitamo da nam objasni o kakvim tipovima se radi. “Mogu biti, po onome što danas radimo i kako liječimo naše žene, hormonski ovisni karcinomi dojke koji metastaziraju”, objašnjava doktorica Gojković. “To su oni tumori koji imaju izražene pozitivne receptore za estrogen i progesteron, HER2 pozitivan karcinom dojke ili pak triple negativan karcinom dojke.”
Ono što nas sve zanima jeste koliko je napredovalo liječenje metastatskih oblika karcinoma dojke, a većina nas zna za
citostatike i kemoterapiju. Doktorica Gojković kaže: “Danas imamo mnogo mnogo novih vrsta lijekova, kao što je biološka terapija, koja je napravila ogroman pomak u liječenju naših žena zajedno s hormonskom terapijom. Itekako se na taj način produži život kao i kvalitet života žena s metastatskim karcinomom dojke. Došli su i novi lijekovi kao što su CDK4/6 inhibitori, PIK-III inhibitori i najnovija imunoterapija, takozvani checkpoint inhibitori, koji na jedan sasvim drugačiji način pokreću liječenje metastatskog karcinoma”.

Članice raznih udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke iz BiH

Doktorica Gojković potcrtava značaj inovativnosti novih terapija u liječenju, o čemu dovoljno govori činjenica da su dva naučnika dobila Nobelovu nagradu za dizajn tih lijekova. “To su checkpoint inhibitori ili inhibitori kontrolnih tačaka. Ono što je za njih vrlo zanimljivo jeste to da njihov primarni cilj nije ubiti tumorsku ćeliju, već omogućiti da naš imuni sistem prepozna tumorsku ćeliju i da je na taj način uništi. Dakle, jedan sasvim suprotni pristup od, recimo, citostatika, koji su išli podjednako i na zdrave i na bolesne ćelije.”

Važnost podrške

Žene se u bolesti često osjećaju usamljeno. Ponekad se taj osjećaj javlja jer se smatraju obilježenim i misle da ljudi oko njih ne razumiju kroz šta prolaze. Zato je iznimno važno reći i pokazati im da nisu same. To im, na dirljiv i vrlo ličan način, poručuje i glumica Nadine Mičić, jedna od ambasadorica kampanje “Vratila sam se, živote”: “Draga moja, ova borba te učinila hrabrijom i snažnijom. Pokazala ti je neke nove dimenzije tebe i tvojih mogućnosti. Podržavam svaku tvoju odluku jer samo ti znaš kako ti je. I kada si uplašena i tužna neću ti nametati osjećanje usiljene borbenosti, jer samo ti znaš kako ti je. U redu je da se ponekad plašiš, u redu je da si tužna. Želim da znaš da sam tu, čuvam ti leđa i držim za ruku, koračam sa tobom, jer to što ne znam kako ti je ne znači da ne želim razumjeti. Ne znači da bilo koji dio ovog puta moraš sama proći. Tu sam. Skupa ćemo.To bih ja voljela da čujem. Budite tu. Istinski prisutni. Nekada je to sve što je potrebno.”

Glumica Nadine Mičić jedna od ambasadorica projekta “Vratila sam se živote”

Opće je poznato da nam je u teškim životnim situacijama i borbama najvažnija podrška, prvenstveno najbližih, a potom i šire društvene zajednice. Saznanje o bolesti prati niz neugodnih emocija: šok, nevjerica, strah, stres, tuga, anksioznost, depresija, ljutnja, pitanje: zašto baš ja?, usamljenost. Zato je iznimno važno reći i pokazati oboljelim ženama da nisu same. Samo ujedinjeni u dobru možemo pomoći da žene oboljele od metastatskog karcinoma dojke dobiju svoje najteže bitke.

Gracija 424, juli 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img