Nedavno objavljeno

IRSKA Dan svetog Patrika

Znate li ko je bio Sveti Patrik, kakvi su običaji u Irskoj za njegov praznik, zašto je važna zelena boja, kakve veze ima djetelina?

Dan svetog Patrika (Lá Fhéile Pádraig) je praznik star više od hiljadu godina. Slavi se 17. marta, najviše u Irskoj, ali i njezinoj dijaspori. Sveti Patrik zaštitnik je Irske a njegov dan je važan za Irce i Irkinje.

 

Najmasovnija proslava Dana svetog Patrika je u Dublinu, a prvo obilježavanje održano je u Bostonu 1737. Otad se širom SAD-a slavi Dan svetog Patrika, iako tamo nije službeni praznik. Osim u SAD-u i Irskoj, Dan svetog Patrika svake godine postaje sve masovniji a proslave se održavaju širom svijeta.

Ko je bio Patrik i zašto je važan za irsko naslijeđe? Rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji pod imenom Magonus Sucatus Patricius u Irsku je stigao kao rob, kada su ga sa 16 godina oteli irski gusari. Bio je pastir, običan mladić koji nije vjerovao u Boga, međutim na pašnjacima uz stada ovaca postao je pobožan, počeo se moliti Bogu. Nakon nekoliko godina ropstva, Patrik je uspio pobjeći u Britaniju gdje je postao đakon a nakon povratka u Irsku i biskup. Imao je veliku ulogu u preobraćanju Iraca na kršćanstvo, organizirao je biskupije širom Irske. Umro je 17. marta 461.

A djetelina? Sveti Patrik koristio je djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva, odnosno da bi lakše prikazao tri osobe Boga, oca, sina i Duha Svetoga. Četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću jer su takve djeteline vrlo rijetke. Asocijacija na zelenu boju? Zelena je jedna od tri boje na irskoj zastavi, djetelina koju je koristio Sveti Patrik je, naravno zelena, a ovom zemljom dominira zelena boja zbog čestih kiša.

Dan svetog Patrika u Irskoj nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa se vratio u ovu zemlju. Ograničenja su ukinuta, a organizatori ovogodišnje proslave predstavljaju je kao simbol povratka zemlje nakon pandemije COVIDa-19.

 

Latest Posts

Raport

spot_img