Nedavno objavljeno

SANJA HAJDUKOV: Ukoričene emocije

Sredinom ljeta, poduzetnica Sanja Hajdukov, direktorica Centra za promociju cjeloživotnog učenja “Erazmo” u Tuzli, objavila je svoju prvu knjigu – zbirku kratkih priča koje govore o ženama

Snimio Samir Zahirović

U julu 2021. godine, Sanja Hajdukov promovirala je svoju prvu knjigu – zbirku kratkih priča pod nazivom Pohvala mudrosti.
Iako po zanimanju inžinjerka rudarstva i magistrica ekonomije, tuzlanskoj poduzetnici i direktorici Centra za promociju cjeloživotnog učenja “Erazmo” pisanje je najveća strast.
Sve je, kaže, krenulo u nekom zanimljivijem pravcu kada je počela da se bavi samostalnim poslom, kad ju je “ugrizla poduzetnička buba” i time oslobodila kreativnu energiju, koja je njen, davno potisnuti dar za pisanje odriješila kao duha iz lampe. “Dužna sam bila ovu zbirku stotinama čitalaca koji mi se javljaju i svojim riječima dižu moja krila više nego što bih ja to sama umjela”, govori Sanja. “Godina 2021. dala mi je inspiraciju da duboke emocije svoje duše stavim među korice. Odugovlačila sam, otezala ukoričavanje, ali me prelomila velika Da Vincijeva rečenica: ‘Slika nikada nije dovršena, samo napuštena.’ Zato svoje uspomene i pohvale za tri žene o kojima pišem puštam i prepuštam možda privremeno, možda i trajno.”
Sanja piše o ljubavi koja se, kako kaže, na nju izlivala. Piše o ženama čije je nevjerovatne životne priče poznavala, “koje su pokazale da je ljubav bezgranična, ista i za kralja i za kmeta”: “Mudrošću sam ih oživjela iako ih već decenijama nema, a za života su bile prešućene. U ljubavi koju su dale njihova je vječnost.”

Dobre godine tek dolaze

Pokrenula je vlastiti biznis sa svojih četrdeset devet. Treći put se porodila sa četrdeset. U pedesetoj je počela da piše. “Kasno ili ne, ali pretvaralo se u uspjeh. Rekla sam tada da je to pohvala mojoj ludosti. Mudrost je ipak izrodila ove dobre pokušaje”, kaže Sanja Hajdukov.
Njene priče govore o onima koji su umjeli da vole bez računa. Govore i o vaspitanju, sitnim pobjedama, malim radostima, dostojanstvu i nedostajanju. “Usudila sam se to svojom mudrošću nazvati.”
Kaže da joj je ova zbirka promijenila život. Zato bi željela da joj 2021. traje. Ili da je taj osjećaj potpune ispunjenosti nosi u 2022. A ova priča o njenim godinama i kasnim započinjanjima je Sanjina težnja da promijeni format razmišljanja balkanskog čovjeka. “Naš čovjek u pedesetim rezerviše za sebe parcelu na mjesnom groblju. Kanađanin, naprimjer, slaveći šezdeseti rođendan nazdravi sebi i kaže: ‘Pravo je vrijeme da završim još dva fakulteta.’ Ovom pričom želim potaknuti i inspirisati čitaoce Gracije da je uvijek pravo vrijeme za nas i da dobre godine tek dolaze. Neka takva bude 2022. i da donese nove sretne početke. I, neskromno vašoj čitalačkoj pažnji nudim moju zbirku Pohvala mudrosti.”

Latest Posts

Raport

spot_img