Nedavno objavljeno

Pečeni patlidžani sa tahinom, pinjolima i lećom

POTREBNO:
2 kašike maslinovog ulja,
2 manje mrkve,
oguljene i izrezane na kolutiće,
2 manje stabljike celera, isjeckane na komade,
1 srednji luk isjeckan,
5 srednjih češnjeva bijelog luka,
340 grama leće,
2 lovorova lista,
4 šolje povrtnog temeljca,
so,
jabukovo sirće,
biber;
za patlidžane:
2 velika patlidžana,
4 kašike maslinovog ulja,
so,
biber,
4 grančice ruzmarina;
za serviranje:
2 kašike maslinovog ulja,
¼ šolje pinjola,
tahin pastu s bijelim lukom i limunom,
2 kašike peršunovog lista,
1 kašika ruzmarina

PRIPREMA:
Za leću: Ugrijte rernu na 230°C. U posudi za sos ugrijte 2 kašike ulja, dodajte mrkvu, celer, luk i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte bijeli luk i dinstajte još pola minute. U to dodajte leću, lovor, temeljac i malo soli. Kuhajte oko 30 minuta. Dodajte zatim sirće, pa kuhajte dok tečnost ne uvri, ali ne potpuno. Posolite i pobiberite, pa poklopite do serviranja. Dok se leća kuha svaki patlidžan izrežite na pola, nožem na površini unutrašnjeg dijela napravite mrežu, pomastite uljem, pospite solju i biberom i završite ruzmarinom. Stavite patlidžane u rernu da se peku 25 do 35 minuta. Kada ih izvadite sklonite ruzmarin. Ugrijte 2 kašike ulja i pinjole pržite na blagoj vatri oko 4 minute. U šerpu s lećom dodajte pola količine peršuna i ruzmarin pa promiješajte. Rasporedite leću u tanjir za služenje. Poredajte polovine patlidžana odozgo, pospite tahin pastom u koju ste dodali bijelog luka i soka od limuna, po želji, te pospite pinjolima. Garnirajte preostalim peršunom i ruzmarinom, poprskajte maslinovim uljem, pa servirajte.

Latest Posts

Raport

spot_img