Nedavno objavljeno

Koji je bolji: rojbos ili zeleni čaj?

Čaj od rojbosa (ili rojbuša) dobiva se iz lišća i mladica rastinja iz porodice žukovina. Nasuprot zelenom ili crnom čaju ne sadrži kofein i ima manje treslovine. Domovini rojbos je Afrika i pravi naziv mu je Rooibus, zbog čega ga osim kao rojbos možete naći i kao rojbuš. U svakom slučaju ovo je i naziv biljke koju Afrikanci suše i od nje prave topli napitak sjajnog ukusa. Rojbos nam je važan ne samo zbog ukusa, nego i zbog sastava i benefita po ljudsko zdravlje.

Sastojci čaja rojbos

Ispostavilo se da je rojbos bogatiji antioksidansima čak i od zelenog čaja, koji se smatra pravim “antioksidansnim šampionom”. Osim ovoga, u sastav rojbosa ulaze željezo, magnezij, kalij, bakar, mangan i natrij. Pritom sadrži i glukozu što ga čini odgovarajućim i za konzumaciju od strane dijabetičara.

Važno je napomenuti da rojbos ublažava kolike kao i mamurluk. I ne iznenađujuće što je ovaj ukusni crveni čaj bomba mikroelemenata koji ga pretvaraju u odličan napitak za one koje se aktivno bave sportom i za ljude koji pate od fizičke iscrpljenosti.

Zbog umirujućeg dejstva veoma često se koristi u Južnoj Africi kod oboljenja želuca i crijeva. Ovaj blagi napitak pogodan je i za djecu. Veoma osvježava ukoliko ga hladnog pomiješate sa sokom od jabuke ili svježe iscjeđenim sokom od narandže. Čaj od rojbosa prelijte prokuhanom vodom i ostavite da odstoji najmanje osam minuta kako bi se razvila potpuna aroma.

Latest Posts

Raport

spot_img