spot_img

Nedavno objavljeno

Zašto vaše dijete treba da upozna svijet informacionih tehnologija u ranom razvojnom dobu?

IT industrija je definitivno jedna od najbrže rastućih industrija ne samo u svijetu nego i u zemljama Zapadnog Balkana. Primjer je veliki broj domaćih kompanija koje su u konstantnoj potrazi za novim kadrovima i koje razvijaju softvere za najbolje kompanije širom svijeta.
Današnjicu teško da možemo zamisliti bez raznih tehnoloških pomagala koja svakodnevno koristimo. Primjenom i upotrebom različitih tehnologija mnoge su stvari olakšane, pojednostavljene, pristupačnije. Ako se osvrnemo oko sebe, bilo kod kuće ili na radnom mjestu, tehnologija je svuda: mobilni telefoni, tableti, laptopi, televizija, upravljanje kućanskim aparatima na daljinu itd., pa ponekad jednostavno nismo ni svjesni koliku primjenu zapravo ima. Takođe, tehnologija se kontinuirano razvija, dolaze nove stvari, a postojeće se unapređuju.
Najbolji primjer tome je “predpandemijsko” doba, gdje je za veliki broj kompanija rad od kuće bio ili tabu tema ili se smatralo da je apsolutno neprimjenjiv. Danas su se stvari drastično promijenile. Ne da se rad od kuće pokazao primjenjivim nego čak i produktivnijim. Nije neobično ni to da će se sa modelom rada od kuće nastaviti i nakon pandemije, jednostavno, to postaje jedan od benefita radnog mjesta.
Zbog svega ovoga, smatram da je program “Škole za 21. vijek” koji sprovodi British Council veoma značajan jer ukazuje na to koliki zapravo potencijal ima primjena tehnologija te da je od izuzetne važnosti da se djeci osigura pristup sticanju što širih znanja iz oblasti informacionih tehnologija.
Jedna od koristi za djecu koja stiču znanja iz informacionih tehnologija jeste između ostalog i to što im pomaže u rješavanju problema i razvoja kritičkog načina razmišljanja. Konkretno, programiranje djeci treba predočiti kako da u rješavanju nekog problema gledaju širu sliku, kako da se postave prema zadatku te kako da ga eventualno pokušaju razložiti na manje zadatke koje će rješavati kako bi složili cijelu “slagalicu”.
Usmjeravanje djece ka informacionim tehnologijama je nešto što će im bez imalo sumnje obezbijediti da sutra budu kompetentni na tržištu rada širom svijeta i da imaju osiguranu budućnost radeći jedan od najtraženijih poslova.
Trogodišnji regionalni program “Škole za 21. vijek”, koji sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, doći će do svake osnovne škole regiona i čak milion đaka naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja.

Latest Posts

Raport

spot_img