Nedavno objavljeno

Harun Ćehović: Njegovo vrijeme tek dolazi

Student završne godine glume na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, Harun Ćehović, izabran je za stipendistu Fondacije “Karim Zaimović”, što mu je, kaže, ogromna čast, ali i motivacija da bude još bolji

Napisala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimio Almin Zrno

Harun Ćehović, 22-godišnji student završne godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Admira Glamočaka, stipendista je Fondacije “Karim Zaimović” za akademsku 2020/2021. godinu. Sa samo nekoliko uloga na pozorišnim daskama, ali i odličnim ocjenama u indexu, svrstao se među izabrane stipendiste ove fondacije među kojima su neka od najuspješnijih imena domaće kulturne scene, poput rediteljice Jasmile Žbanić, scenaristice Elme Tataragić, pisca Almira Bašovića, glumice Alme Terzić…
“Ogromna je čast biti stipendista fondacije koja nosi ime Karima Zaimovića”, kaže Harun, dodajući da osim zahvalnosti osjeća i dozu pozitivne odgovornosti, što
će ga dodatno motivisati da radi još više, da se trudi i bude što kvalitetniji mladi glumac. “Radom i ličnim primjerom ću se zalagati da nikad ne zaboravimo imena heroja kakav je bio i Karim. Ti heroji su na svojstven i kreativan način pružali otpor agresiji i svojim radom su građanima BiH ulijevali pozitivnu energiju i dobar duh.”
Sjeća se kako je na njega, još kao učenika sarajevske Druge gimnazije, poseban utisak ostavila predstava rediteljice Selme Spahić Tajna džema od malina, urađena prema istoimenoj zbirci priča Karima Zaimovića, objavljenoj posthumno 1997. godine. Podsjećamo, Karim je bio izuzetan i svestran mladi pisac i novinar, koji je poginuo u Sarajevu avgusta 1995. u 24. godini.
“Slušao sam Karimove priloge koji su dostupni na internetu, čitao sam Tajnu džema od malina, i predstava me oduševila. Bio sam očaran tekstom, konceptom, režijom i glumom. Prošlo mi je kroz glavu kako bi bilo divno biti na mjestu glumca koji na tako kreativan i uzbudljiv način edukuje publiku, ali i iskazuje stav.”

Slatke muke

Možda se baš tada za Haruna desio presudan trenutak u kojem se opredijelio za glumu. Iako će ga obrazovanje još tokom srednje škole odvesti u London, gdje je mogao studirati ekonomiju na Kraljevskoj akademiji, vratio se u Sarajevo i upisao Akademiju scenskih umjetnosti.
Nije mu, veli, bilo lako odlučiti imajući u vidu činjenicu da je Kraljevski koledž u Londonu među 20 najboljih škola u svijetu za ekonomiju. Ali kada bi se vratio četiri godine unazad, ponovno bi, kaže, izabrao ASU. “To je nešto najbolje što mi se desilo u životu. Nikad ranije se nisam toliko intenzivno bavio vlastitim napretkom i edukacijom kao tokom posljednje četiri godine na Akademiji. Završio sam jednu od najboljih srednjih škola u Velikoj Britaniji i profesori su bili zaista posvećeni, ali posvećenost, trud i rad profesora i asistenata na ASU je na nevjerovatnom nivou. Njihovo me je zalaganje još više motivisalo i učinilo da se još više zaljubim u glumu. Četiri godine sam bio okružen ljudima kojima je jedini cilj od vas napraviti kvalitetnu osobu i kvalitetnog glumca. Sigurno je da me studij i izučavanje glume zauvijek promijenilo nabolje.” 
Da Harunovo vrijeme tek dolazi svjedoči i činjenica da je primljen na čak pet master studija u svijetu: svoja vrata otvorile su mu škole glume u New Yorku, Pragu te tri u Velikoj Britaniji. Našavši se pred slatkim mukama, u uži izbor ušle su Royal Central School of Drama and Speech u Londonu i New York Film Academy. Odluku mora donijeti do 10. marta. Do tada, okupiran je pripremom diplomske predstave kojom će okruniti svoje obrazovanje na ASU.

Gracija 408, mart 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img