spot_img

Nedavno objavljeno

Ajna Jusić dobija američku nagradu za izuzetnu hrabrost i liderstvo

Dodjela nagrada International Women of Courage (IWOC) upravo se održava u Bijeloj kući. Ove godine, 12 žena iz cijelog svijeta dobit će ovu prestižnu nagradu, a jedna od njih je i naša Ajna Jusić!

Državni sekretar Antony J. Blinken i prva dama SAD Jill Biden domaćini su godišnje ceremonije dodjele nagrada International Women of Courage (IWOC) koja se održava 4. marta u Bijeloj kući. Ove godine, 12 žena iz cijelog svijeta dobit će ovu prestižnu nagradu, a jedna od njih je i Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine. Ajna je rođena u septembru 1993. u sigurnoj kući “Medica” u Zenici, i prva je registrovana beba rođena kao plod silovanja tokom rata u BiH. Njena majka je tada imala 22 godine. “Moja majka je heroina, i sve što jesam i sve što radim i svaku vrijednost koju imam, imam zahvaljujući njoj i njenoj snazi, njenoj čistoći, njenoj ljepoti, njenom postojanju.”

Borba s diskriminacijom

Ajna želi najnormalnije stvari za sebe, kao i za druge: jednak pristup svim ljudskim bićima. Sigurna je i odlučna u tome da napravi promjene koje će nečiji svijet učiniti ljepšim. “Nije samo BiH preživjela rat, niti je to samo moja majka; to se dešava svugdje u svijetu i smatram svojom misijom ovaj svijet učiniti boljim mjestom za sve žene koje su preživjele, za svu djecu koja se rode kao posljedica ratnih dešavanja.” Zbog diskriminacije koju su prolazila i prolaze djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja, Ajna je osnovala Udruženje “Zaboravljena djeca rata”: “Često se susrećem sa predrasudama jer na svakom dokumentu mi traže ime oca, i ja svaki put kažem ne znam i pitam možete li napisati ime majke. Uvijek moram pisati molbu da bi na nekom mom dokumentu pisalo Ajna (Sabina) Jusić, a ne Ajna (/) Jusić.”

Ajna je učinila vidljivom djecu u BiH koja su rođena kao posljedica seksualnog nasilja u ratu. Njezine su riječi pažljivo slušali i predstavnici UN-a u New Yorku 25. novembra 2019: “Ja sam Ajna Jusić, žena, kćerka, aktivistkinja, borkinja za ljudska prava. Mlada osoba koja vjeruje u ravnopravno društvo i koja se bori da izbriše etikete sistematski nametnute i one društveno stvorene. Imam 26 godina, i spremna sam da uložim još tri puta po 26, ako ne i više, u borbu koja će donijeti pozitivniju, ravnopravniju budućnost za svu djecu rođenu zbog rata.”

Ajna Jusić, Predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”
Ajna Jusić

Ova inspirativna mlada žena je u intervjuu za Graciju govorila o tome kako je prihvatila spoznaju da je plod ratnog silovanja, kako se nosila i nosi sa predrasudama te šta je ono najvažnije što je naučila od svoje majke.

Izuzetna hrabrost i liderstvo

I evo večeras prima jednu važnu nagradu, u nizu brojnih već dodijeljenih. Ova o kojoj ovdje govorimo već 18 godina dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima – često uz veliki osobni rizik i žrtvu. Od marta 2007., Ministarstvo vanjskih poslova SAD dodijelilo je ovu nagradu za više od 190 žena iz 90 zemalja. Američke diplomatske misije u inostranstvu nominuju jednu ženu iz zemlje u kojoj se nalaze, a finalisti se biraju i odobravaju od strane viših službenika Ministarstva. Nakon ceremonije IWOC, dobitnice će sudjelovati u programu International Visitors Leadership Program (IVLP) i dodatnim programima u Los Angelesu, tokom kojih će raditi s američkim kolegama na strategijama i idejama za osnaživanje žena i djevojčica širom svijeta.

Latest Posts

Raport

spot_img