spot_img

Nedavno objavljeno

Novi načini finansiranja neophodni za održivo zdravstvo koje služi pacijentu

U BiH je potrebna uspostava transparentnog i predvidivog puta pacijenta i ubrzanje dostupnosti lijekova, uvođenje novih i efikasnijih modela finansiranja zdravstva, proces digitalizacije i izmjene zakonodavstva o zdravstvenom sektoru.

Zaključci su to Konferencije “Zdravstvo kao investicija”, održane danas u Sarajevu u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham), Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) i IQVIA-e, uz podršku Medtronic, Berg, Oracle i E-medit. Konferencija je okupila eminentne domaće i inostrane stručnjake iz oblasti medicine, farmacije, ekonomije, osiguranja, IT sektora kao i donositelje odluka sa različitih nivoa u BiH.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak istaknula je važnost partnerskih odnosa između vlada, zdravstvenih institucija, privatnog sektora i civilnog društva za ostvarivanje ciljeva u području zdravstva. “Zdravstveni sistem predstavlja jedan od najsloženijih sistema u svim državama. Dodamo li tome činjenicu da BiH ima 13 fondova zdravstvenog osiguranja i 14 ministarstava zdravstva, jasno je da su izazovi za BiH još veći. Ovdje mislim na nedostatak resursa, problem finansiranja, nedovoljan broj medicinskog osoblja kao i na infrastrukturne probleme. Nedavni globalni izazov, pandemija COVID-19 naglasila je ranjivost zdravstvenog sustava BiH, kao i potrebu njegovog jačanja s ciljem efikasnog odgovora na sve buduće potencijalne zdravstvene pritiske.”

 

Bošnjak je dodala da su osim povećanja investicija u zdravstvo potrebne i reforme koje će unaprijediti upravljanje i osigurati efikasno korištenje resursa.

 

Predstavnici Ambasade SAD-a i Delegacije Evropske unije u BiH su u svojim izlaganjima naglasili potrebu reforme zdravstva i iskazali podršku aktivnostima Ministarstva civilnih poslova BiH na podsticanju kooperacije u ovoj oblasti.

“Zdravstvo zbilja mora biti investicija”, istaknula je predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova Ana Petrović. “Inovativna industrija ima cilj da građanima BiH što prije učini dostupnim najkvalitetnije i najbolje inovativne lijekove kakve imaju građani EU. Zaključcima ove Konferencije koje zajedno šalju stručnjaci iz javnog i privatnog sektora želimo podići svijest o benefitima koje investiranje u zdravstvo donosi pacijentu i ponuditi svojevrsnu mapu puta donositeljima odluka za napredak u ovoj oblasti.”

Delegatkinja Doma naroda Parlamenta FBiH Belma Kapo izjavila je kako je cilj donositelja odluka usvojiti kvalitetne zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju te spriječiti da pacijenti svoja prava traže na ulici. “To zahtijeva timski pristup svih nas iz oblasti zdravstva, iz svakog segmenta, kako bismo donijeli najbolje rješenje koje bi bilo optimalno i provodljivo i koje bi rezultiralo zaštitom zdravlja ljudi i liječenjem bolesti.

Na prednosti digitalizacije zdravstvenog sistema za dobrobit pacijenta osvrnuo se Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham u BiH, istaknuvši da je BiH u poziciji da pokrene i uspješno okonča ovaj proces. “Neophodna nam je primjena novih tehnologija u zdravstvu, izrada strategije o digitalizaciji zdravstva u BiH kao i dodatne edukacije zdravstvenih radnika i pacijenata. Digitalizacija je jedan od modernih alata koje treba koristiti u korist pacijenta jer pruža mogućnost brzog i adekvatnog odgovora zdravstvenog sistema na problem s kojim se pacijent susreće i višestuko skraćuje put pacijenta – zaključio je Hamzić.

Latest Posts

Raport

spot_img