spot_img

Nedavno objavljeno

NERMINA SEFER: Žena mora dvostruko više raditi da bi opstala u “muškom” svijetu

Nermina Sefer, direktorica Hotela Hills Sarajevo, jedno je od važnih imena u turističkom sektoru naše zemlje. U intervjuu za Graciju govori o svom putu do pozicije menadžerice hotela sa pet zvjezdica i poručuje: ako ustraješ, vrijedno radiš i vjeruješ u sebe, uspjeh ne može izostati

Razgovarala Anesa Agović
Snimio Nikola Blagojević

Biti uspješna žena danas je jako zahtjevan posao, ne samo zato što počesto nedostaje ženske solidarnosti već i zato što mora balansirati između obaveza privatnog i poslovnog svijeta. Uspjeh je tim veći za ženu kad se nađe na liderskoj poziciji u privatnom sektoru, gdje su menadžeri i direktori većinom – muškarci. Kako je to biti uspješna direktorica i rukovoditi velikim brojem ljudi, a istovremeno razvijati poslovanje u skladu sa trendovima, objasnila nam je Nermina Sefer, direktorica Hotela Hills Sarajevo, sa 5 zvjezdica, koji djeluje u okviru Termalne rivijere Ilidža, najvećeg resorta u BiH, i hotel je sa najvećim kongresnim kapacitetima u našoj zemlji. Nermina je 25 godina u turističkom biznisu i školski primjer uspjeha koji se postiže uz rad, trud i zalaganje. Rođena u Posavini, nije ni sanjala da će njena životna adresa biti Sarajevo, a oblast djelovanja – rad u hotelijerstvu.

Kako je započela vaša karijera u hotelijerstvu i turizmu?
– Sfera mog interesovanja je bila sociologija. Po struci sam magistrica sociologije, ali kako to inače biva, život piše svoje priče. Po dolasku na studij u Sarajevo, zbog potrebe finansiranja studija i troškova života zaposlila sam se kao recepcionerka u jednom hotelu. To će se ispostaviti kao moja životna odrednica. Kako sam društvena osoba i neko ko voli da radi s ljudima, rodila se i ljubav prema ovom poslu. Ovo je veoma interesantan posao, svakodnevno se susrećemo sa različitim ljudima, kulturama, ljudskim prirodama, što je meni kao sociologu uvijek posebno zanimljivo, a uz predan rad, trud i zalaganje postoji i mogućnost napredovanja. Nakon završetka studija prelazim u odjel prodaje kao menadžerica hotela, a po izgradnji Hotela Hills 2016. godine imenovana sam na poziciju direktorice.
Šta nam možete reći o radu u turizmu i ugostiteljstvu? Kakav je to posao?
– Ovaj posao je odabrao mene, a ja sam se i snašla i našla u svim njegovim pozitivnim i onim manje pozitivnim situacijama. Rad u turizmu i ugostiteljstvu je predivno zanimanje ukoliko volite stalnu komunikaciju s ljudima, putovanja, upoznavanje različitih kultura i nacija. Dinamičan posao gdje niti jedan radni dan nije isti. Kroz ovaj posao ostvare se prijateljstva na svim stranama svijeta, što obogati čovjeka. Ponekad je iscrpljujući, budući da ova grana privrede nema radnog vremena, i najzaposlenija sam kada drugi odmaraju, odnosno kada su praznici i godišnji odmori, ali meni to predstavlja posebno zadovoljstvo.
Izazovno je biti žena u poslovnom svijetu, kojeg počesto identificiramo kao “muško carstvo”, a posebno uspješna kao vi. Kako na to gledate?
– Slažem se, i tačna je tvrdnja da se žena mora dva puta više truditi, imati više znanja i energije, dosljednosti i strpljenja kako bi mogla opstati u muškom svijetu. Da bi bila nadređena zaposlenicima, žena kod njih mora ostvariti poštovanje radom, znanjem i kredibilitetom. Na drugoj strani, kad je riječ o muškarcima, pozicija direktora se podrazumijeva kao figura u organizaciji, bez dokazivanja. Međutim, imala sam priliku da se uvjerim da su žene dosta odgovornije, spretnije sa multitaskingom, preciznije u ovom poslu, strpljivije i kreativnije. Primjetan je trend da je sve više žena zaposlenih u turističkoj djelatnosti, što mi je izrazito drago.
Šta znači biti žena poduzetnica?
– Moj muž zna često reći kako je moja sreća što zaista volim svoj posao i što ga radim svim svojim bićem. To je ono što je prva stepenica ka uspješnom poduzetništvu u bilo kojoj struci: voljeti ono što radiš. Naravno, razumijevanje i podrška vlasnika kompanije u onome što radite te dobro odabran i skladan tim mora donijeti uspjehe. To nužno znači i odricanje od slobodnog vremena i učešće u kreiranju u realizaciji projekata kojima se održava i zadržava liderska pozicija na tržištu.

“Rad u turizmu i ugostiteljstvu je predivno zanimanje ukoliko volite stalnu komunikaciju s ljudima, putovanja, upoznavanje različitih kultura i nacija”

Kako biste mogli najbolje opisati obim vašeg posla s obzirom da Hotel Hills raspolaže velikim kapacitetima i nudi različite sadržaje?
– Hotel Hills, s obzirom na svoj kapacitet i mnogobrojne, različite sadržaje, nema samo jednu sezonu. Svaka sezona donosi svoj obim poslovanja i karakteristična je na svoj način. Za proljetnih i jesenjih mjeseci imamo poslovne goste, organizacije, kompanije i institucije koje organizuju seminare, konferencije, edukacije ili korporativne zabave. S obzirom na to da posjedujemo 20 konferencijskih sala kapaciteta od 10 osoba pa do Convention centra kapaciteta 4000 osoba, to nam daje priliku da budemo domaćini različitim poslovnim događajima, od sastanaka do team buildinga te drugih svečanosti. Zatim, tu je period novogodišnjih praznika kada nas najviše posjećuju leisure turisti, tj. turisti koji dolaze na odmor i žele praznike provesti u našem hotelu. Što se tiče ljetne sezone, najatraktivniji su naši bazeni na otvorenom te jedinstven bazen sa valovima, što nas i po ovim sadržajima čini jedinstvenim na tržištu.
Kako vaš tim i vi uspijevate da se izborite sa svim potrebama, ali i željama klijenata?
– Moj odnos sa zaposlenima baziran je na prijateljskoj osnovi punoj međusobnog poštovanja i uvažavanja. Samo na taj način zajedničkim snagama možemo iznijeti jedan tako veliki projekat te ostati najbolji u svom poslu. Mi smo jedan veliki lanac gdje je svaka karika jako bitna.
Hotel Hills predstavlja mjesto gdje gosti ne dolaze samo iz turističkih razloga, već i iz drugih, poput sportskog turizma, s obzirom na to da imate veliki broj takmičenja međunarodnog karaktera. Koliko takvi događaji doprinose razvoju turističkog potencijala BiH?
– U nedostatku kvalitetnih sportskih sala, mi smo 2019. došli na ideju da izgradimo Convention centar i Arenu Hills, što je ovaj vid turizma u Kantonu Sarajevo podiglo na viši nivo. Od tada su se u našim sportskim salama održala mnogobrojna takmičenja na svjetskom i evropskom te državnom nivou, kojih je, nakon otvaranja naših sportskih sala, sve više u Sarajevu. Veoma bitna informacija je da su organizatori takmičenja uvijek dobivali pozitivnu ocjenu od krovnih institucija u odabiru lokacije za takmičenje, jer je vrlo teško naći hotel gdje takmičar direktno iz svoje sobe može doći u salu za takmičenje. Ponosni smo da institucije na evropskom i svjetskom nivou navode svijetli primjer Hotela Hills i Arene Hills kada je riječ o tome kako trebaju izgledati uslovi za organizaciju turnira.
Kako bismo mogli unaprijediti promociju bogatog turističkog potencijala koji nudi BiH?
– Bosna i Hercegovina još nikad nije nastupila niti na jednom sajmu turizma sa vlastitim štandom kojim bi se promovisala naša lijepa zemlja jer nemamo Ministarstvo turizma na državnom nivou. Uvijek se radi o prezentacijama kantona ili entiteta pojedinačno. To je velika i nepopravljiva šteta, jer je turizam ne samo vrlo profitabilna grana privrede čitave države nego sada već i industrija kojoj treba samo još malo poticaja koji će se višestruko vratiti. Hotelijeri i ugostitelji u BiH su pojedinačno i iz vlastitih sredstava uradili zaista puno na promociji BiH kao destinacije, i to je ono što je rezultiralo razvojem turizma.
S kakvim izazovima se susrećete u svom poslu?
– Organizacija hotelskog poslovanja je složen proces čije poslovanje zavisi od unutrašnjih, ali i od vanjskih uslova turističkog tržišta koje može biti, kako se pokazalo, vrlo nepredvidivo. Nismo mogli ni pomisliti da bi nas mogla zadesiti epidemija koja će obustaviti sva putovanja i u biti dovesti turizam na nultu stopu, i to skoro dvije godine, s obzirom na to da je turizam prva grana privrede koja je direktno pogođena, a zadnja se oporavila. Srećom, to vrijeme je iza nas i uspjeli smo, uz sva ograničenja koja smo imali, da se održimo na tržištu.
Na šta ste najviše ponosni u svom životu? 
– Put od malog gradića gdje sam rođena do velikog grada te pozicije koju sad imam i koju sam ostvarila isključivo ličnim trudom i voljom za učenje i rad, nešto je na šta sam izuzetno ponosna. Mladim djevojkama ističem moj poslovni put kao primjer toga da ako ustraješ, vrijedno radiš i vjeruješ u sebe, uspjeh ne može izostati. Nije lako, ali se vrijedi boriti. Također, ponosna sam i na moju malu porodicu, desetogodišnju kćerku i muža, koji su moj nezamjenjiv oslonac i podrška u životu.


Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u okviru Gracijinog projekta pod nazivom “Žensko poduzetništvo u razvoju novih turističkih ponuda”.
Gracija 438, oktobar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img