spot_img

Nedavno objavljeno

Danijela Trbović: Moja najduža i najkvalitetnija veza je ona sa samom sobom

Uvijek nasmijana i razgovorljiva, hrvatska televizijska voditeljica Danijela Trbović otkrila nam je kako se  u privatnom životu uvijek trudi dati maksimalno, čak do samog kraja te da onaj s kojim poželi provesti ostatak života mora prije svega biti čovjek

Razgovarala Ines Kajić Bubalo

Na malim ekranima pojavila se početkom 90-ih na tadašnjem programu zagrebačke TV Z3, pa iako je studirala medicinu i od nje odustala, rođena Karlovčanka Danijela Trbović ističe kako u svom životu, barem što se tiče profesije, ništa ne bi mijenjala. Proslavila se vođenjem zabavno-muzičke emisije na HRT-u, Hit depo koju je uređivala punih deset godina sa kolegom Hamedom Bangourom, a slava se nastavila sa Najslabijom karikom i 8. katom, koji kreće sa svojom četvrtom sezonom. Ona je samosvjesna i snažna žena, sa smislom za humor koji je oduvijek zaštitni znak njenog karaktera. Iz sedmogodišnjeg braka s ekonomistom Šimom Vlajkijem (koji je preminuo u martu prošle godine) – ima 23-godišnjeg sina Lovru, a 2013. prekinula je trogodišnju vezu s 13 godina mlađim rediteljem Oliverom Frljićem. Neostvarena joj je želja što njen sin nema brata ili sestru jer bi, kako kaže, tako cijelog života uvijek imao još jednu osobu na svojoj strani, osim nje. Svoj ljubavni život drži već godinama podaleko od očiju javnosti.

Godina za pamćenje

Od ove je godine Danijela u novoj ulozi: voditeljica je HRT-ove emisije “Godina za pamćenje”, to je svojevrsna TV takmičarska igra koja svaku emisiju gledatelje vraća u određenu godinu iz prošlosti. Voditelji, kapetani, gosti i publika odjeveni su po modi koja je vladala te godine, ujedno i studio je preuređen sa motivima vladajuće godine. U “Godini za pamćenje”, uz pomoć voditeljice, dva kapetana sa timovima odgovaraju na pitanja koja se odnose na najveće muzičke hitove, legendarne TV trenutke, neobične izume, filmske scene, svjetske vijesti i ostale kategorije koje su obilježile godinu u kojoj je smještena epizoda.

Već ste cijeli život u medijima. Iz ove perspektive i iskustva, da li biste odabrali isti put?

– U medijima sam 23 godine, i još malo pa mirovina. Iako su veliki brojevi iza mene, moram reći da zaista uživam u poslu. I, nema sumnje, opet bih istim putem.

Šarena livada

Da li ste nekada bili u dilemi napustiti matičnu kuću, poput nekih vaših kolega?

– Nisam. Naime, nije kod nas baš šarena livada, ali doista se ne vidim na drugim televizijama. Mi još uvijek proizvodimo najviše, najraznolikije i u mnogim stvarima smo najbolji. I ja dajem svoj obol toj kvaliteti.

Da li posao na televiziji ima više prednosti ili mana? Pitam vas to jer svoj privatni život ne možete sakriti od očiju javnosti te su medijima uvijek zanimljive pojedinosti iz  intimnog života.

Ja svoj posao volim, ali samo o poslu je riječ. Zbog njega ne živim drugačije od drugih i zato mi ne pada na pamet da se zbog njega lišavam nekih stvari.

Vrlo se često pojavljujete u kampanjama koje promoviraju kvalitetniji pristup životu i očuvanju zdravlja kod žena iznad 40-ih. Koliko vi brinete o svome zdravlju?

– Danas obolijevamo od drugačijih bolesti od kojih su obolijevali naši stari. Danak je to stresu, onečišćenju, tempu života, svemu onome što gutamo i udišemo. U dobi sam kad uzgajam i neke kronične bolesti, a sve preglede koji su uobičajeni i potrebni redovito obavljam.  

Sve radim sama

Kakav ste odnos izgradili vi i vaš sin? I koliko Lovrin otac doprinosi njegovom odrastanju?

Naviknula sam se da sve sama radim i uspijevam sve uskladiti. Sretna sam jer napokon imam i neko vrijeme za sebe. Više mi nije za petama i mamače. Vrlo često se osjećam ko tegleća marva, ali, nažalost, nisam izolirani slučaj. Moj sin Lovro i ja se jako volimo i uglavnom dobro slažemo. Otvoreni smo, direktni i bliski, ali ne sumnjam da ću vrlo skoro biti dosadno smetalo. Briga je uvijek prisutna i s obzirom da još ne izlazi – mirno spavam. I da, Lovro ima oca.

Lovro je jedinac, jeste li možda primijetili da mu kroz ove godine nedostaje brat ili sestra?

S obzirom da ja imam četiri godine mlađu sestru koja mi je i najbolja prijateljica, a samim tim, iznimno važna i dragocjena, mislim da bi mu bilo lakše i ljepše u životu da ima još nekoga na svojoj strani.

Licemjerje i oportunizam

Kako reagirate kad o sebi pročitate neku neistinu, poluinformaciju, jeste li bijesni? Brinete li se kako će vaš sin reagirati na to?

Nikad nisam imala problema sa novinarskim napisima. Ipak, nisam sretna kad me svojevoljno, slobodno interpretiraju ili kad moje limunada-odgovore opreme nevjerovatnim naslovima, ali ništa strašno. Naravno da i moje dijete može trpjeti zbog mojih izjava i stavova, ali neće biti kuš jer ga ne želim učiti licemjerju i oportunizmu. 

Kako na kraj izlazite sa stresom i pritiskom, očekivanjima drugih?

Mislila sam da će s godinama stres biti manji, ali nije. A s očekivanjima drugih se ne zamaram jer su moja očekivanja uvijek puno veća.

Već dugi niz godina imate prepoznatljivu frizuru, paž i šiške, crna kao noć kosa… Poželite li što promijeniti? 

Nedavno sam skratila kosu, ali i dalje je ravno podrezana, samo kraća. Nisam sijeda pa se ne farbam i kosa mi je zdrava. Mijenjam dužine, režem šiške pa ih puštam i tako ukrug.

Kakav je vaš odnos prema modi? Jeste li trendi tip ili jednostavno kombinirate?

– Naravno da podliježem trendovima. Nemam neki prepoznatljiv stil. Dio sam mase. Najvažnije mi je da mi je udobno. U štiklama napikavam i noge šećem samo na pozornici. Previše se volim da bih se zlostavljala. Ne nosim brendiranu odjeću i time se dičim.

Najduža veza

Jeste li zaljubljive prirode?

Ne bih rekla. Moja najduža i najkvalitetnija veza je ona sa samom sobom.

Imate jedan razvod iza sebe, te jednu vezu koju ste nedavno okončali. Kako čovjek skupi snagu da krene dalje nakon životnih turbulencija?

Ne mislim da je moj život turbulentan, odnosno ne mislim da mi je trebala posebna snaga, iako ja jesam snažna. Volim, ljubim do daske, trudim se dok ide, dok me usrećuje. Nakon toga jedino je moguće maknuti se. Snaga bi mi trebala da ostanem u odnosu koji me ne zadovoljava i ne ispunjava.

Šta mora imati muškarac da bi vas zaintrigirao? Jeste li spremni za novi početak?

Ne planiram i nikad nisam planirala neke početke i odnose. Kao mlađa sam maštala, no odavno više ne. Svjesnija sam sebe i drugih. Zasigurno znam što ne želim. Dakle, muškarac? Mora biti čovjek i odgovarati mi. Jednostavno kao pekmez.

Mislite li da je ženama poznatim u javnosti teže naći srodnu dušu i ostati u vezi?

S pola stoljeća nikome nije lako pronaći srodnu dušu. Vjerujem da ju je lakše naći ako je ne tražite i niste u grču. Uostalom, s pedeset se valjda već volite da biti sam ne znači biti usamljen i živjeti polovičnim životom.

Domaćica i voditeljica

Svi se slažu da ste vrhunska voditeljica, a kakva ste domaćica?

– Kao i voditeljica.

Kako reagirate kad pogriješite?

– U autu znam i opsovati (smijeh), na ekranu se smješkam, a kod kuće vičem. Inače, u stanju sam reći oprosti.

Šta smatrate svojom najvećom kvalitetetom, a šta slabostima?

Optimizam, iskrenost, predanost su moje prednosti, a mrzim kad sam neodlučna i nesigurna.

Kako biste ocijenili svoje četrdesete?

– Kao prošlo svršeno vrijeme. Navodno je ono što stiže još bolje. Samo sve kraće traje.

Gdje se vidite za 10 godina? Postoji li neki projekat na kojem biste voljeli raditi, a još niste dobili priliku za to?

Bit ću pred mirovinom. Nadam se da ću biti zdrava, pokretna i upotrebljiva doma. Nadam se da ću do mirovine napokon kapitalizirati svoju ingenioznost. Nada zadnja umire. Tek potom ja.


Ugađam si kad god stignem

Omiljena hrana? 

– Slatkiši. Kolači, čokolada. Jedino me palačinke ne pale.

Koji gadget morate imati?

– Naviknula sam se na pametni telefon. Bojim se da je pametniji od mene.

Zadovoljstvo zbog kojeg se osjećate krivom?

– Nema ga. Ugađam si kad god stignem.

Šta vas nasmijava?

– Neki filmovi, knjige i neki dragi, pametni ljudi koje, nasreću, poznajem.

Iracionalni strah?

– Svi oni strašni, majčinski.

Sanjate da ručate s …?

– S Lovrom koji će pojesti cijeli ručak.

Ikona stila?

– Audrey Hepburn i moja mlađa sestra Nataša.

U kojem biste se umjetničkom djelu voljeli pojaviti?

Gola Maja, Francisca Goye.

Najponosniji ste na…?

– Svoju samostalnost i neovisnost.

Koga biste željeli upoznati ?

– Znam ga od rođenja, ali voljela bih ga vidjeti kad bude imao 40. Lovro.

Gracija 222, 11.10.2013.

Latest Posts

Raport

spot_img