spot_img

Nedavno objavljeno

Ispravi se!

Većina roditelja koji imaju školsku djecu veoma brinu da im se zbog težine torbi ne iskrive leđa. Nije slučajno da skoro svakodnevno čujemo opomenu upućenu djetetu “ispravi se”, kako bi se korigiralo njegovo loše, pogureno držanje

Nošenje preteške torbe tokom dugog perioda može biti uzrok učestalim bolovima u leđima, posebno osobama sa još nerazvijenim mišićima, nenaviklim na nošenje teških stvari.
Nije pretjeran strah nekih roditelja kako će eventualna devijacija kičme omesti
pravilan razvoj njihovog djeteta.

Taj strah je naročito izražen tokom školskog perioda, kada je veliki broj djece u punom razvoju izložen neizbježnoj smetnji usljed različitih propratnih faktora, a to su: pogrešno držanje tijela tokom učenja u školi i kod kuće, bavljenje sportom bez adekvatnog nadzora liječnika, školska torba ili ruksak prepun knjiga, koji prisiljava tijelo djeteta da zauzme nepravilan položaj.
Skolioza je najpoznatiji termin kojim se opisuju različite patologije slične po svom uzroku, a po manifestiranju se razlikuju po tome koji dio tijela pogađaju. Kifoza je, naprimjer, zakrivljenost leđnog dijela kičme, dok se lordoza odnosi na lumbalni ili slabinski dio kičme.
Skolioza je, najtačnije rečeno, bočno krivljenje kičme, na lijevu ili desnu stranu, tako da bi se, umjesto o skoliozi, trebalo govoriti o skolioznom držanju ili bi trebalo napraviti razliku između funkcionalne i prave skolioze. Ona koja najviše pogađa djecu je, ustvari, funkcionalna skolioza, izazvana obično nepravilnim držanjem tijela, nedovoljnom jačinom mišića i pretjeranim teretom. S obzirom da postoje provjereni i efikasni načini za rješavanje problema, ne treba se pretjerano zabrinjavati.
O pravoj skoliozi govorimo kada devijacija nastane kao uzrok nedovoljnog razvoja pojedinih kičmenih pršljenova, najvjerovatnije usljed genetske predispozicije. U ovom slučaju se, nažalost, anomalija ne može korigirati. Prava skolioza pretežno pogađa žensku populaciju, nikada nije posljedica drugih oboljenja, pojavljuje se isključivo u školskom uzrastu i razvija velikom brzinom.
Kako ćete primijetiti da vaše dijete može imati problema sa kičmom?

Jednostavno: samo ga trebate posmatrati. Postoji niz veoma jasnih pokazatelja koji će vam pomoći da posumnjate i poduzmete sve što je potrebno. To je, najviše od svega, izvjesna asimetrija na djetetovom tijelu: ramena, kukovi, lopatice ili čak bradavice na dječijim grudima koje nisu u istoj ravni – sve to može ukazivati na neki problem sa kičmom. Kao i kada je držanje tijela nalik na zakrivljenu liniju blago nagnutu naprijed ili glava nagnuta uvijek na jednu stranu. Postojanje jednog ili više navedenih znakova ne mora obavezno značiti da se radi o skoliozi, ali može natjerati roditelje da se blagovremeno obrate
liječniku.

U lakšim slučajevima skolioze dovoljna je korektivna gimnastika koja će pomoći djetetu da kičmu ubrzo vrati u korektan položaj. Veoma je važno i bavljenje sportom kako bi se poboljšao mišićni tonus, te će mišići uspjeti držati kičmu u pravom položaju. Ali, koji sport odabrati? Realno gledajući, svaki sport je dobar kako bi dijete što manje sjedilo. Neke sportske aktivnosti, ipak, mogu prisiljavati dijete na neprirodne pokrete i, na taj način, njegovo tijelo dovesti u neprirodan položaj. Stručna osoba će najbolje znati koje su aktivnosti najbolje u uzrastu, te preporučiti kojim sportom se treba baviti.

U izraženijim slučajevima skolioze potrebno je primijeniti takozvane korzete radi se o pravim ortopedskim “oklopima” od gipsa ili drugog materijala koji, prisiljavajući kičmu na razvijanje u određenoj poziciji, uspijevaju izbjeći devijaciju tokom rasta.

Slučaj “školska torba”

Svakog septembra, kada počinje nova školska godina, govori se o pretrpanim školskim torbama koje mogu dovesti do nepravilnog držanja. Ako teška dječija torba uzrokuje ili doprinosi nastanku skolioze, o toj temi treba razgovarati i to ne samo sa stanovišta ljekara. Sigurno je da nošenje preteške torbe tokom dugog perioda može biti uzrok učestalim bolovima u leđima, posebno osobama sa još nerazvijenim mišićima, nenaviklim na nošenje teških stvari. Šta učiniti?

Potrebno je da roditelji, prije svega, pri kupovini školske torbe obrate pažnju na neke njene osobine: čvrst leđni dio, postavljene naramenice, ručku za podizanje, kaiš za vezanje oko struka kako bi se težina rasporedila i torba se ne bi ljuljala na leđima. Sem toga, potrebno je obratiti pažnju na raspoređivanje sadržaja: prvo treba staviti teže knjige, i to uz leđni dio torbe. Naglasiti djeci da torbu obavezno nose na oba ramena, te da trčanje sa torbom na leđima može škoditi zdravlju. Neophodna je i saradnja nastavnika, koji bi trebali voditi računa da časove rasporede i po količini potrebnih knjiga i pribora. U svakom slučaju,
treba postojati i mogućnost ostavljanja stvari u školskim ormarićima.

Latest Posts

Raport

spot_img