Nedavno objavljeno

DALAL MIDHAT-TALAKIĆ I FUAD BACKOVIĆ DEEN: Srodne duše i najbolji prijatelji

Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen. bili su naši predstavnici u maju 2016. na Eurosongu u Švedskoj. Prijatelji još od prvog razreda Druge gimnazije, Deen i Dalal su tad, u osvit takmičenja, za Graciju otkrili male tajne svog dugogodišnjeg druženja te kakve su sve nepodopštine radili kao srednjoškolci

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Vanja Lisac

Naši predstavnici na Eurosongu u Stockholmu polovinom maja 2016. bili su dugogodišnji najbolji prijatelji i poznati izvođači Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović Deen, uz pratnju hrvatske violončelistice Ane Rucner. Nas je tada zanimala priča o prijateljstvu koje traje dvadeset godina. Dalal i Deen upoznali su se po upisu u Drugu gimnaziju 1996. i odmah “kliknuli”. “Bila je to ljubav na prvi pogled! Dalal se od ostalih izdvajala energijom i prekrasnim osmijehom”, prisjeća se naš popularni pjevač.
Kako je Deen horoskopski Ovan, a Dalal Lavica, često zna biti konstruktivnih rasprava, pa i iskre frcaju ponekad, jer su oboje tvrdoglavi, ali nikad to, uvjeravaju nas oboje, ne poprimi oblike prave svađe. S osmijehom nam prepričavaju dogodovštine koje su se desile u drugoj godini njihovog prijateljevanja. Prijavili su se na jedno muzičko takmičenje i to s pjesmom A Whole New World iz crtanog filma Aladin, te je u duetu otpjevali uz pratnju hora Druge gimnazije. Diskvalifikovani smo pod sumnjom da smo profesionalci, a bili smo prvi razred srednje škole i još se nismo aktivno bavili muzikom! I još: voljeli smo zajedno pobjeći s nastave i maltretirati ljude na telefon, satimaaaaaa!”, s osmijehom nam pričaju te dodaju da su jedno drugom asocijacija na najboljeg prijatelja odnosno prijateljicu. Dok Dalal najviše voli Fudinu pozitivnu energiju i spremnost na šalu čak i kad mu nije do smijeha, on kod svoje drugarice cijeni činjenicu da je veliki profesionalac i bezuslovni, iskreni prijatelj. “Dalal zna apsolutno sve o meni i to dovoljno govori o tome koliko mi znači i kakvo mjesto zauzima u mom životu. S njom nema kalkulacija”, govori Deen, dok Dalal nastavlja u istom tonu: “Fuad je moja srodna duša. I zna sve najbolje i najgore o meni.” Danas se najčešće druže u kućnoj varijanti, jer im je, kako kažu, dosta ludih izlazaka. “Volimo pogledati neki film, otići na predstavu ili na večeru.”

Ko više “drami”?

Iako ih je zateklo naše pitanje šta bi voljeli promijeniti jedno kod drugog, brzo nude spreman odgovor. Dalal prva: “Voljela bih da me ponekad malo više sluša!”, a Fuad: “Ja bih volio da mi nekada malo više vjeruje, posebno kad kažem da će sve biti okej!” A oboje su uvjereni da će sve biti okej i spremno do maja i takmičenja u Švedskoj. Trema je uvijek prisutna, slažu se, ali to samo znači da im je stalo. “Nismo u pitanju samo mi, već cijeli tim koji stoji iza naše pjesme, kao i predstavljanje države u najboljem svijetlu. Velika je to čast i odgovornost, a BiH, kao i mi, ima mnogo da ponudi.”

Njihove razmirice, kojih bude jer su oboje tvrdoglavi, obično završavaju smijehom

Deen je BiH već predstavljao na Eurosongu, ali to ne mijenja ništa u pripremama za novi nastup. “Pristupam ovome kao da je prvi put i timski sam igrač.” Osmijeh im na lice izmamljuje naše pitanje o tome ko više “drami” u projektu Eurosong, a Dalal je brža u davanju odgovora: “Mislim da je Fuad ipak malo veća drama, ali i ja sam tu negdje”, dok Deen ne ostaje dužan: “Ja mislim da je ipak Dalal! Hahaha! Nije nam lako.”
Prepričavaju nam kako se začela ideja o Eurosongu. Dok su snimali vlastite albume u studiju Tempo, autor i producent Almir Ajanović ponudio je Dalal pjesmu koja joj je odmah zazvučala kao duet. “Poželjela sam je snimiti sa mojim najboljim prijateljem iako ne zvuči kao nešto što smo dosada imali priliku raditi, što je možda u ovom slučaju samo bonus. Tokom rada na aranžmanu zazvučala nam je evrovizijski i sad smo tu gdje jesmo”, kaže Dalal.

Gracija 278, 4.12.2015.

Latest Posts

Raport

spot_img