NaslovnicaNAŠE PRIČEPriča koja nema kraj

Priča koja nema kraj

Ako radiš srcem i daješ svoj maksimum u neki projekat, on 'oživi', dobije duh, boju, život i pratiš kako se taj uloženi trud i iskrena namjera vrati kao neko "Dobro" koje si posijao

Piše: Nađa Lutvikadić Fočo (rukovoditeljica Sektora za upravljanje promocijom BH Telecoma)

U korporacijama i velikim kompanijama se nije lako baviti marketingom i komunikacijama, puno je nivoa odlučivanja i birokratije koja često ubija kreativan rad i momentum koji se treba iskoristiti. Većina ljudi sebi daje za pravo da ocijeni, komentariše i kreira iako nema talenta, vještina, potrebnog znanja ni dobre namjere, ali ako radiš srcem i daješ svoj maksimum u neki projekat, on ‘oživi’, dobije duh, boju, život i pratiš kako se taj uloženi trud i iskrena namjera vrati kao neko “Dobro” koje si posijao.

Prije nekoliko godina smo u BH Telecomu radili blagi rebrending s novim sloganom ‘Moja priča’. Odlično se uklopio u postojeću brend arhitekturu, viziju kompanija i naš core biznis. Iz njega je bilo prirodno da slogan za društveno-odgovorno poslovanje bude “dobre priče nastavljamo”, zbog kontinuiteta ulaganja i podržavanja u priče/inicijative/projekte koje nemaju klasični marketinški efekat promocije.
Danas na 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, baš danas, plasirali smo novi korporativni spot BH Telecoma s novim sloganom za CSR aktivnosti – Priča koja nema kraj… Moram priznati da je bilo veoma izazovno u cca. 60/90 sekundi kreativno predstaviti kako jedna od rijetkih bh.kompanija, koja zaista posluje u cijeloj zemlji, podržava projekte i pojedince iz cijele BiH, djeluje kao jedan od stubova države, a da isti ostavi trag.
Spot je obilježio Sergej Barbarez, naše zaštitno lice, istinski Bosanac i Hercegovac, uspješan i principijelan fudbaler, vrhunski profesionalac. Sergeja možda ne znaju toliko mlađe generacije, ali ga odlično poznajemo mi koji pamtimo svako obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, pamtimo njegovu ključnu ulogu i divimo se hrabrim izjavama i čvrstim principima. Pored Sergeja, tu su jos i Lejla Njemčević i Lana Pudar koje su sinonim za trud, vjeru, ljubav, mladost i nadu da će se ova zemlja izdići iznad politikanstva i kreirati sistem u kojem nevjerovatni talenti ponosno nose zastavu svoje zemlje. Srđan Vuletić je predstavnik bh. filmske industrije koju smo bukvalno ‘digli’ zadnjih nekoliko godina, pretvarajući Sarajevo u veliki filmski studio, omogućili smo novim generacijama da od kolosa stiču znanja iz produkcije. Zanin Berbić je kustos Zemaljskog muzeja i on je podsjećanje na našu hiljadugodišnju historiju i poruku svima da njegujemo tradiciju i znanje. Desetine raznih udruženja i pojedinaca iz oblasti sporta, kulture, nauke i sl, poznatih i manje poznatih su mogli/trebali biti dio spota, ali je to već nemoguća misija. Većina njih je već na društvenim mrežama putem kraćeg videa ispričala svoju priču i kandidovala neku drugu osobu da priča svoju dobru priču. Molim i sve vas koji citate post a želite učestvovati u kampanji da nam na Facebook i Instragam profil pošaljete svoju dobru priču koja može drugima poslužiti kao inspiracija. Zar nije danas prava ljubav prema domovini pričati o dobru, poticati na dobro i druge, i one koji su obojeni aurom Dobrote stavljati u prvi plan?
U spotu promoviramo i pjesmu ‘Jednu zemlju imamo’ za zemlju koja nema tekst himne, za zemlju koja ima najvatrenije navijače, za zemlju kojom hode sjajna djeca koja trebaju priliku i uslove, za zemlju koja danas ponosno slavi svoj Dan nezavisnosti. Baš smo se potrudili da lansiramo još jednu dobru kampanju, o svakom detalju smo vodili računa i zbog prošlih, rekla bih, poprilično uspješnih kampanja, malo nas je i strah reakcija/kritika.
Voljela bih da vam se dopadne spot, da izazove emociju i vrati nam svima potrebni, nacionalni pobjednički mentalitet i da nekako ovaj tekst zaživi kao himna. Jer, jednu zemlju imamo..
Hvala svim akterima spota, svim kolegicama/kolegama koji su radili ovu kampanju, produkciji KGH, prijateljima i partnerima za sugestije i savjete. Zasluge pripadaju njima: Alma Bičakčić, Hidajeta Čomor, Maida Budnjo-Hurla, Nermin Kuldija, Altijana Salispahić, Tanja Jovanović, Aida Pašić Hadžiselimović, Lejla Šurković-Železnik, Almir Kurt, Muris Beglerović, Kenan Tuzi, Dino Šukalo, Mirela Franković, Alma Tuzlak, Adnan Zilić, Amir Muminović.
Nađa s kolegicama Almom Bičakčić i Hidajetom Čomor
Sretna sam što radim u kompaniji koja s punim legitimitetom na današnji dan lansira ovu kampanju. Priča koja nema kraj.
P. S. Moja priča o ljubavi prema ovoj zemlji je jednostavna: radi svoj posao srcem i najbolje što znas, skloni papir s ulice jer to nije ofirno, hrabno opomeni nekoga ko čini javni nered, ganjaj se s onima koji bacaju prazne kutije cigareta iz auta u nadi da nećeš dobiti po nosu, poštuj svako biće i hajvana i insana, ali dostojanstveno odbrani svoju čast i istinu koju zastupaš. Beskrajno sam zahvalna što živim u slobodnoj zemlji.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno

spot_img