KATARINA ČAS: Već mi se desilo više nego što sam ikada sanjala

U razgovoru za Graciju, slovenska glumica impresivne međunarodne karijere, Katarina Čas, govori o ulozi u srbijanskoj krimi-seriji Besa, suradnji s Martinom Scorseseom, Alom Pacinom i Leonardom DiCaprijem, te otkriva kako je izbjegla ukalupljene istočnoevropske uloge

Nedavno objavljeno

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimila Urša Premik

Rođena prije 45 godina u Slovenj Gradecu, Katarina Čas diplomirana je ekonomistica, a poznata je kao voditeljica i glumica. Na sceni je odmalena, a fokusirala se na televiziju i film, te zahvaljujući svom talentu uspjela da izgradi ime na međunarodnoj sceni. Šira publika je najviše poznaje po ulozi striptizete Chantalle u filmu Martina Scorsesea Vuk s Wall Streeta, koja iz Amerike krijumčari milione dolara u Švicarsku, te se pojavljuje u upečatljivoj sceni sa Leonardom DiCaprijem “odjevena” u dolare.
Pored brojnih slovenskih serija, Katarina je glumila novinarku u srbijanskom filmu i TV seriji Bićemo prvaci svijeta, igrala je i jednu od glavnih uloga u zagrebačkoj seriji Pod sretnom zvijezdom, a prije sedam godina je glumila rame uz rame sa slavnim Alom Pacinom u filmu Danny Collins. Njezin proboj na međunarodnu scenu desio se s filmom Čuvar zakona 2011., a danas je gledamo u ulozi Interpolove agentice Lare Pirš u drugoj sezoni popularne srbijanske kriminalističke serije Besa. Upravo je završila snimanje serije Jack Ryan za produkciju Amazon Prime, sa Johnom Krasinskim u glavnoj ulozi, u kojoj ima epizodnu ulogu u četvrtoj sezoni, a otkriva nam i kako je u najavi snimanje humorističke serije u Sloveniji u kojoj će glumiti šeficu restorana.

Šta ste znali o Besi kad ste dobili poziv da se pridružite glumačkoj postavi?
– Čula sam da je Besa stvarno dobra kriminalistička serija. U prvoj sezoni glumio je i moj kolega, Slovenac, Sebastian Cavazza, pa sam i od njega dobila same pohvale za ovu seriju, tako da sam bila sretna kad su me pozvali da napravim videosnimku za lik Lare Pirš za drugu sezonu i kad su mi kasnije i potvrdili da je uloga Interpolove agentice moja.
Kako su tekla prva snimanja?
– Moje prvo snimanje je bilo za vrijeme lockdowna u Sloveniji, u novembru 2020., a snimali smo u Crnoj Gori. Uklopila sam se brzo i sva ekipa bila je stvarno kul, tako da se nisam osjećala kao neki “stranac”.
Kakav je lik Lare Pirš? Predviđate li da će se publici svidjeti?
– Lara samo želi istinu, iako mora da ispituje i vlastite agente Interpola. Voli svoj posao, može biti hladna i oštra, a privatno puno je živopisnija. I ona ima emocije, ali ih sakriva. Lara radi što je pisac htio da kaže (smijeh). Tako da se ne opterećujem time da li će se svidjeti publici. Lara je lik uz pomoć kojeg saznamo ko je kriv, a ko nije. U biti, ona je dobra osoba u potrazi za istinom.
Kako izgledaju pandemijska odnosno postpandemijska snimanja – šta je drugačije?
– Pa, u pandemiji je bilo puno manje snimanja i audicija. Putovanja su bila otežana sa svim tim zatvaranjima svugdje po svetu. Na moju sreću dobila sam Besu, kao i snimanje jedne serije u Sloveniji, tako da sam svejedno puno radila. Ali da, imali smo testiranja na Covid-19 prije odlaska na set, nosili maske kad nismo snimali, ali nekako smo se prilagodili situaciji.
Naravno da ne možemo zaobići činjenicu da ste 2013. glumili u Vuku s Wall Streeta. Kako ste dobili ulogu, kakva sjećanja vas vežu na to snimanje?
– Moj londonski agent me je obavijestio kako se traži glumica za ulogu za filmu Martina Scorseseja, s DiCaprijem u glavnoj ulozi. Zamolio me je da napravim videosnimak s dvije scene i poslao na audiciju. Bila sam uvjerena da me neće izabrati među svim devojkama koje su bile u konkurenciji za ovu ulogu. Nakon mjesec dana zvali su mog agenta i kazali mu da su se odlučili za mene. Nisam mogla da vjerujem! I dan-danas mi zvuči nadrealno da sam radila sa Scorsesejem. On je promijenio scenarij zbog mene, pa je Chantalle, koju sam igrala, postala pola Švicarkinja, pola Slovenka, a ubacio je u film i zastavu Slovenije.
Ko je na vas ostavio najveći utisak?
– Upravo on, Martin Scorsese. Tako smo se lijepo razumjeli od prvog trenutka kad smo se sreli. Stvarno je bio kul, ima neku mladalačku energiju. Osjećala sam se kao da se znamo već dugo godina. Sva trema je nestala. Tretirali su nas sve jednako iako sam oko sebe imala sve same glumce i glumice A-liste.
Gledatelji tog filma se sjećaju scene u kojoj ste odjeveni u dolare – kako je izgledalo na snimanju? Kakav je Leonardo DiCaprio kao glumački partner?
– Bilo je smiješno, jer sam se jedva pomicala zavezana u one dolare (smijeh). Scorsese mi rekao da su to dolari iz njegovog filma Goodfellas. DiCaprio je bio super kolega, smijali smo se puno i baš je bio džentlmen, a super sam se povezala i sa Margot Robbie.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 423, juni 2022.
Prethodni članakSedam sati sna
Naredni članakLjekovitost ruže

Pročitaj još
Related

OMAR KUŠTRIĆ I GORAN KOSTIĆ: Lovci na sretne završetke

Razgovarala Amra Zvizdić Snimio Nikola Blagojević / Spektroom U književnom dragulju...

VOJISLAV VOJA BRAJOVIĆ: Ja sam pokretna medicinska enciklopedija

Razgovarala Živana Jovančić Snimio Nikola Blagojević/Spektroom Slavu mu je donio Tihi,...

SAFA SHARIF A KHALIQ: Uklanjamo rodne razlike u poslovnom svijetu

Priredila Mersiha Drinjaković Snimci AG Safa Sharif A Khaliq, v. d....

BOJAN VUKADINOV: Stiže nova era minimalizma

Slikanjem, koje je studirao, bavi se iz hobija, a...