Nedavno objavljeno

BRINITE O SVOM ZDRAVLJU: HPV vakcina sprečava rak grlića materice

U BiH svake sedmice tri žene umru od raka grlića materice, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije! Pandemija koronavirusa skrenula je fokus svih nas sa prevencije u najširem smislu. Od karcinoma grlića materice sve češće obolijevaju mlade žene, čak i one starosti od 22 godine. Dovoljno razloga da se intenzivno posvetimo ovom problemu i poručimo vam da je najvažnije – brinuti o vlastitom zdravlju: “Ovdje nam je ključno da utičemo na razvijanje svijesti među mladima budući da se vakcinacija preporučuje prije stupanja u prve seksualne odnose”, kaže nam prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva iz klinike Medico-S

Napisala Mersiha Drinjaković

Snimci AG i privatni album

Trinestogodišnja Sarajka Ida Kahrimanović prvu vakcinu protiv HPV-a primila je krajem novembra u Poliklinici za dječje bolesti Helena u Zagrebu. Ida će novu dozu vakcine primiti u periodu između šest i 12 mjeseci od primitka prve vakcine. “Iskreno, toplo se nadam da će ovaj proces vakcinacije zaživjeti i kod nas, pa da se moja kćerka revakciniše u Sarajevu”, govori nam Idina mama Ljerka. “To bi nam puno pomoglo, i organizacijski, a i finansijski, obzirom na to da smo cjepivo u Zagrebu platili 360 KM, plus pregled prije toga oko 80 KM. Stvarno sam zadovoljna uslugom, ali svakako mislim da bi bilo bolje da smo mogli ovu prevenciju kao uslugu dobiti u našem zdravstvenom sistemu”, dodaje.

Ljerka nije jedina majka koja se odlučila na ovaj potez, ulaganje u zdravlje svoje kćerke, u njezinu budućnost. Mnogi iz kruga njenih prijatelja i poznanika su ovu vrstu prevencije potražili u zemljama u kojima to mogu sebi omogućiti. “Moja sestra živi u Americi i njene kćerke su primile vakcinu protiv HPV-a. Tako sam imala dodira sa informacijama o toj vrsti prevencije, moji bliski srodnici su, dakle, vakcinisani i pratila sam sve informacije o HPV-u i zaštiti koju pruža cjepivo”.

Ida Kahrimanović u poliklinici Helena u Zagrebu

Ljerkina prijateljica, specijalista ginekologije dala joj je puno informacija o HPV-u jer se u svojoj praksi susreće s pacijenticama koje imaju HPV i najčešće se liječe samo posljedice, a ne uzroci, niti se radi preventivno. “Osviještena sam o ovome, u konsultacijama s tom doktoricom dobila sam informacije o efikasnosti vakcine. Odluka je bila jednostavna: napravit ćemo taj korak bez obzira koliko daleko morali otići i bez obzira koliko visoka je cijena”

Porodica Kahrimanović u novembru je boravila u Zagrebu, kako bi starija kćerka Ida mogla dobiti prvu dozu cjepiva protiv HPV-a

I Ljerka i njen suprug su zdravstveno osigurani u BiH, naša sugovornica kaže nam kako njihove matične firme redovno uplaćuju doprinose za zdravstvo svojim uposlenicima. Nažalost, Ljerka i njen suprug su morali platiti usluge vakcinacije u privatnom zdravstvenom sektoru druge države. Ali su odlučni da to urade i opet, ako mogućnosti kod nas ne bude. “Imam dvije kćerke i kad dođe vrijeme i mlađa će primiti vakcinu. I nadam se da će to moći uraditi u Sarajevu, u okviru našeg zdravstva”.

Krenimo ispočetka i sa upozoravajućom statistikom: u BiH svake sedmice tri žene umru od raka grlića materice, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije! I iznijete brojke danas sigurno podliježu promjenama. Dovoljno razloga da se intenzivno posvetimo ovom problemu. S obzirom da je uzrok nastanka karcinoma grlića materice dobro poznati humani papiloma virus (HPV), da su putevi prenosa infekcije jasni, te da se bolest uspješno liječi ako se rano otkrije, od ove bolesti ne bi smjela umrijeti ni jedna žena.

Primjena efikasne HPV vakcine od epohalnog je značaja za čovječanstvo, smatraju medicinski stručnjaci. Žene kojima je dijagnosticiran rak grlića materice su u dobi od 35 do 55 godina, zbog čega medicinski stručnjaci smatraju da su još u tinejdžerskoj dobi ili u 20-im godinama inficirane rizičnim virusima koji uzrokuju zloćudnu bolest. Odobrena od WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije), u nekim zemljama je ova vakcina i dio nacionalnog programa zaštite stanovništva od visokorizičnih virusa koji izazivaju zloćudno oboljenje.

Važno, da ne može biti važnije: skoro svaki slučaj raka grlića materice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, i ako se otkrije u ranoj fazi rak grlića materice se može izliječiti. Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić daje nam optimističnu najavu, barem za ovaj kanton. “Naše ministarstvo u 2022. godini pokreće pilot vakcinaciju protiv HPV virusa za djecu uzrasta od 11 godina.”

Haris Vranić, ministar zdravstva u KS

Program HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo je razvijen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo i UNFPA BiH. Ured UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini već dugi niz godina podržava vlasti u BiH u jačanju kapaciteta za prevenciju raka grlića maternice, sa posebnim fokusom na uvođenje programa HPV vakcinacije. Ovo podrazumijeva i podizanje svijesti stanovništva o značaju prevencije raka grlića maternice kako bi pojedinci mogli donositi informirane odluke o svom zdravlju.

Ministar Vranić također se zalaže za veću edukaciju javnosti o ovoj važnoj temi.  “Treba nam veća kampanja, dosta ljudi, mahom obrazovanijih, zna za vakcinu protiv HPV, ali mislim da nam treba veća, uslovno rečeno agresivnija kampanja edukacije o ovoj prevenciji, posebno jer dosad ova vakcinacija nije bila uvrštena u naše zdravstvene sisteme”, kaže ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

U svom je programu ministar Vranić uvrstio upravo uvođenje vakcine protiv HPV-a i rezultati bi uskoro trebali postati i vidljivi, jer uskoro kreće prva faza vakcinacije. “Sistem organizacije promocije vakcina kako to trenutno radi Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nije efikasan. Ne trebaju nam leci, online konferencije i okrugli stolovi, moramo se staviti u ulogu svakog roditelja, o njihovim dilemama i problemima. Objasniti im značaj ovaj vakcina. Mnoge evropsje zemlje su uvele program prevencije u svoje zdravstvene sisteme, te se vakcinišu djeca, ne samo ženska već i muška”.

Kad si roditelj, ta uloga nalaže da djeluješ odgovorno u cilju zaštite zdravlja svoje djece

U prvoj fazi ovog pilot projekta naručeno je 1000 doza vakcine, kako bi se procijenio odziv pacijenata. “Jas am vaskularni hirurg, a moje kolege s odjela ginekologije su mi pričali o svojim iskustvima i o velikom broju žena koje imaju rak grlića materice, a i sam sam svjedočio tome, jer su se i neke moje prijateljice borile s ovom bolešću. “Nažalost, neke moje prijateljice su umrle mlade, upravo od raka grlića materice. I uvijek mi je u podsvijesti bilo to da moramo uključiti prevenciju kako bismo spasili živote”.

Razvijanje svijesti o tome o koliko ogromnom benefitu se radi, kad je ova vakcina u pitanju, nešto je na čemu će se intenzivno raditi u budužem periodu, a ministar Vranić naglašava kako treba u cijelu kampanju uključiti i posebno adresiranje za muškarce, jer nisu izuzeti od obolijevanja, iako je kod žena HPV mnogo prisutniji i u konačnici može dovesti do najtežeg oblika bolesti.

A šta je sa nivoima iznad kantonalnog, kako funkcioniše prevencija u entitetima? Kada je riječ o Republici Srpskoj, a prema posljednjim informacijama, aktivnosti oko uvođenja HPV vakcine bile su privedene kraju ali je njeno uvođenje u sistem usporila pandemija virusa COVID-19. Ovo nam potvrđuje prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva iz klinike Medico-S koja je ujedno i republički koordinator za seksualno i reproduktivno zdravlje u ovom bh. entitetu. “Sama činjenica da vakcina nije dostupna u našoj zemlji i da se tek planira njeno uvođenje zapravo ostavlja prostor za dodatnu edukaciju ciljanih javnosti poput roditelja, zdravstvenih i prosvjetnih radnika o benefitima vakcine. Ovdje nam je ključno da utičemo na razvijanje svijesti među mladima budući da se vakcinacija preporučuje prije stupanja u prve seksualne odnose. Iz svakodnevne ljekarske prakse uočavamo da interesovanje prema vakcini i vakcinaciji postoji, posebno od strane mama djevojčica koje ulazu u reproduktivnu životnu dob”, kaže prof. dr. Sibinčić.

Prof. dr. Sanja Sibinčić

Nakon karcinoma dojke, rak grlića materice je drugi najčešći karcinom kod žena i u Republici Srpskoj. “U našoj zemlji raspolažemo podacima za period od pet godina, i to od 2013. do 2017., što su i zvanični podaci Instituta za javno zdravstvo RS, prema kojima imamo oko 200 novooboljelih i oko 50 smrtnih slučajeva godišnje što je na broj stanovnika zaista značajan broj. To je pokazatelj da se ovom problemu mora pristupi na sveobuhvatan način kroz primarne i sekundarne preventivne mjere, odnosno vakcinacijom i skrining metodama.”

Prije deceniju i više podaci iz ove oblasti bili su još alarmantniji. Republika Srpska je strategijom razvoja i unapređenja primarne zdravstvene zaštite obuhvatila i prevenciju karcinoma grlića materice. “Prema ovoj strategiji preporučen je ginekološki sistematski pregled žena jednom godišnje, tako da se prema utvrđenom protokolu radi PAPA nalaz i potom ako su uočene nepravilnosti radi se detekcija HPV virusa, kolposkopija i ciljana biopsija te ostali dijagnostički i terapijski postupci. Na ovaj način moguće je precizno i u ranom stadijumu odrediti suspektne promjene. Ukoliko se utvrdi postojanje ovih promjena u 0 stadiju, i bez probijanja bazalne membrane, izliječenje je 100%.”

Ono što želimo postići ovim tekstom je i informisanje javnosti, svih onih koji žele prevenirati ovakav oblik bolesti kod svoje djece. Šta je važno reći roditeljima djevojčica koje trebaju primiti ovu vakcinu, pitamo prof. dr. Sibinčić. “Vakcinacija ne nosi nikakav rizik osim mogućnosti da na vrijeme nauče svoju djecu da vode računa o zdravlju i koriste sve prednosti koje sa sobom nosi savremena medicina. Gotovo 97% karcinoma grlića materice je posljedica infekcije HPV virusima, što nam dovoljno govori o značaju postojanja vakcine. S tim da naglašavamo da se vaksinisati mogu i dječaci, budući da su muškarci prenosioci HPV virusa.”

I kao žena i kao ginekolog, apsolutno sam na strani prevencije, kaže prof. dr. Sibinčić, te dodaje: “kad dođe do bolesti već smo propustili neke bitne stvari. Još jednom, ukoliko se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi, izlječiv je gotovo u potpunosti zbog čega su od izuzetne važnosti redovni pregledi i skrinig metoda koja je među pacijentima poznata kao PAPA test.”

Pregled sa uzimanjem PAPA testa je jednostavna, neinvazivna, prihvatljiva, pouzdana te lako dostupna metoda. “PAPA je samo jedna od dijagnostičkih procedura te poslednjih godina savjetujemo sistematski pregled koji uključuje i kolposkopiju, a sve u cilju ranog prepoznavanja promjena na grliću materice. Tu je i HPV tipizacija kao još jedna mjera međutim, iako je važno istaći da su neke od savremenih zemalja ovaj problem umanjile zahvaljući vakcinaciji i organizovanim skriningom na rano otkrvanje raka grlića materice kao mjeru sekundarne prevencije kod djece u ranoj adolescentnoj dobi.”

Kao ginekolog s iskustvom od više od 30 godina, prof. dr. Sibinčić se susrela s brojnim pacijentima koji su obolijevali od karcinoma grlića materice, al ii od drugih karcinoma. “Prevencija i edukacija o prevenciji su nam od neizmjernog značaja jer na taj način smanjujemo broj aktivnih slučajeva, radimo na očuvanju zdravlja i pojedinca i nacije. A da ne govorimo o svim psihološkim aspektima i teškoćama kod  pacijenata s ovim teškim oboljenjma. I na kraju za državu i sve nas bitno je očuvati zdravlje i nas i pacijenata i smanjiti troškove liječenja bolesti koje se mogu otkriti u ranoj fazi ili sprijeciti. To je za dobrobit svih nas, samo je potrebno edukovati mladu populaciju, ali i njihove roditelje.”

A kakva je situacija u Federaciji BiH? Pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva, prim.dr. Gorana Čerkez nam najavljuje: “Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH i UNFPA-om u narednom periodu planira napraviti program uvođenja HPV vakcinacije u Federaciji BiH. HPV vakcina spriječava HPV infekciju u preko 90 posto slučajeva, te smanjuje rizik raka grlića materice u izuzetno visokoj mjeri.”  Čerkez napominje kako je rak grlića materice jedan od rijetkih koji se može prevenirati. “Stoga, u ovom trenutku svi zajedno trebamo raditi na podizanju svijesti cjelokupnog stanovništva, te misliti na budućnost svoje djece. Jedna od osnovnih preventivnih stvari koje bismo trebali uraditi jeste vakcinisati svoju djecu HPV vakcinom.”

Prof. dr. Goran Čerkez

Latest Posts

Raport

spot_img