Nedavno objavljeno

Gradimir Gojer i Selen Balić: Kakve žene volimo?

 

Razgovarala: Mersiha Drinjaković
Snimio: Nikola Blagojević

Gradimir Gojer

Uvijek sam se prevario u životu kad nisam vjerovao ženama

“Kad je u pitanju slaganje dvije osobe, tangentnost, dodirnost je najbitnija i ta dodirnost dva karaktera, dva pogleda, mora odlučiti o budućnosti jedne veze”

Koliko se Vaše poimanje žene iz snova mijenjalo kroz godine?

– Kada čovjek stari, kada dolazimo u zrelije godine, očekujemo drugačije stvari od osobe suprotnog spola. Ne očekujemo isključivo ono što je ženska senzibilnost i atraktivnost, ženskost u najtananijem smislu riječi. Očekujemo više razumijevanja, brige, normalnog dijaloga. Nečeg što vodi konsenzusu, a u starija vremena to se zvalo konkordija, slaganje u mišljenjima, načinu rezoniranja.

Kako je to izgledalo u danima Vaše mladosti?

– U vrijeme dok sam bio mlad, dok sam bio, što bi moji Mostarci rekli, jebivjetar, polagao sam pažnju isključivo na vizualni efekat žene. Žena me mogla fascinirati izgledom, pa možda i raskalašnoću, što ni njoj ni meni nije bio nikakav minus. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, s ljudskim sazrijevanjem, koje podrazumijeva da se dva ljudska bića moraju tangentno u duši dodirivati, a tek onda misliti na vanjštinu i pojavni oblik.

Žena koja Vas osvoji trebala bi onda dijeliti osnovne životne stavove s Vama?

– Apsolutno! Veliki broj nesretnih brakova propao je što su možda ciljevi bili isti, ali načini dolaženja do njih – različiti ili suprotstavljeni. Bio sam davno dvije godine u braku koji nije uspio. Kad gledam na to vrijeme, osjećam da je cijela stvar ‘pukla’ na neskladu ambicija. Oboje smo radili javni posao i sve je štimalo dok nije došlo do disbalansa u načinu rezoniranja budućnosti naših karijera.

A kako su stvari funkcionirale u Vašem drugom braku?

– On je, nažalost, rano završio zbog bolesti supruge. Imao sam superidealan brak i mi smo se upravo na nivou ambicija slagali. Možda je u tome pomogao rat, jer je taj brak trajao tokom rata, a to je vrijeme vrućice koja dovodi u normalu mnoge stvari. Rat ti ne dopušta da mnogo iskočiš s ambicijama. Kad je u pitanju slaganje dvije osobe, tangentnost, dodirnost je najbitnija i ta dodirnost dva karaktera, dva načina pogleda, mora odlučiti o budućnosti jedne veze.

ŽIVOTNA UTAKMICA “Nije dobro za budućnost veze da muškarac dominira, a ovo ne govorim zato što su došla vremena u kojima dominiraju sifražetska logiciranja, već što mislim da je život utakmica između muškarca i žene”

Kad pogledate na žene u Vašem životu, ima li neka zajednička karakteristika, nešto što Vas je uvijek privlačilo određenom tipu?

– Ima. Nikad nisam volio da žena bude u podređenom položaju, nisam volio neambiciozne žene koje su sve prepuštale meni. Borio sam se za žene od akcije koje imaju svoje ja. Ako nemate pored sebe ravnopravnog partnera, ako nemate u steeplechaseu, u toj dugačkoj životnoj trci, ženu koja vas razumije, ali koja ne zanemaruje svoje temeljne ciljeve, na takve veze nisam mnogo polagao. Nije dobro za budućnost veze da muškarac dominira, a ovo ne govorim zato što su došla vremena u kojima dominiraju sifražetska logiciranja, već što mislim da je život utakmica između muškarca i žene.

Kakva utakmica?

– U najpozitivnijem smislu, i to utakmica u kojoj ne smijete dozvoliti da pored sebe imate minornog partnera, već nekog ko vas prati i ko ponekad nameće svoj ritam, a vama valja to stizati i prestizati. Konkurencija je zdrava stvar u životu.

Ali, nema konkurencije bez jake žene.

–  Evo zanimljive situacije: na političkoj pozornici je ostala Hillary Clinton, a Bill otišao u drugi plan. Danas je vrijeme jakih žena koje, kao što vi kažete, liče na muškarce, a to se meni osobno ne sviđa, da vam odmah kažem. Više sam za ženu suptilnog osjećanja svijeta. Imate žena poput gospođe Thatcher, pa danas Angelu Merkel, dominaciju žena u jednom snažnom orijaškom odnosu prema životu, stvarnosti. Dođu vremena kad mnoge žene moraju biti Jovanke Orleanke, ali meni su draže suptilnije, i Bog, providnost je napravila da postoji taj suptilniji osjećaj za život. On trijumfira majčinstvom kao i pravljenjem ambijenta po mjeri ne samo ljudi nego i po kozmičkoj mjeri.

Šta je najvažnija stvar koju ste u životu naučili o ženama?

– Vjerovati im. Uvijek sam se prevario u životu kad nisam vjerovao ženama. To izgleda paradoksalno: muškarci uvijek govore kako postoji trunka nevjere… Međutim, kad muškarac donese odluku da na bilo koji način dijeli život s nekom ženom, u bračnoj vezi, flertu, vanbračnom odnosu, osnovna stvar je da – povjeruje ženi. Ženski instinkti su u gro situacija jači od muških i žene vide mnogo toga što mi ne vidimo: onostrano, skriveno. Kad god sam povjerovao ženama imao sam sreće, jer su one krčile moje puteve u životnom smislu. Kad sam dolazio u dileme, malodušnost, žene bi mi pomagale da izađem iz tog kruga i nastavim svojim putem.

Imate li bolje mišljenje o muškarcima ili ženama ili to treba gledati od slučaja do slučaja?

– Više vjerujem ženama i u ovom slučaju. Žene imaju to osjećanje da prepoznaju metafizičke stvari koje mi ne vidimo. Postoje tri vrste muškaraca: oni koji su opsjednuti sobom i takvima se podsmjehujem, druga vrsta je opsjednuta karijerom, a treća je opsjednuta dokazivanjem pred ženama. Ni jedna od ove tri skupine ne može konkurirati za idealnog muškarca. A pošto, nažalost, te tri skupine čine mušku populaciju, onda je sigurno da žene imaju ono nešto iznad takve logike.

Kojoj Vi grupi pripadate?

– Rijetko ko će vam to priznati: ja sam čovjek kojeg interesuje karijera i cijelog života sam se trudio da imam uspjeha u svom poslu, da budem neko ko ne ovisi o tuđem mišljenju. Veliki dio vremena proveo sam radeći u teatru, mali dio sam bio u politici.

Je li Vaša potraga za idealnom ženom završena?

– Mislim da jeste. Imam ženu, neću vam reći ime, s kojom dijelim veliki dio života i ispunjen sam i u životnom i u profesionalnom smislu. Čekam zlaćano doba svog života, ako mi ga zdravlje dopusti, u društvu žene koja nije iznevjerila ni jedan od onih postulata koje sam spomenuo na početku.

 

Selen Balić

Muškarci su pali s Marsa na Veneru i svima je dobro

“Vanjski izgled je prvi korak na putu od stotinu milja. Ako vam se taj put učini potrebnim, vi ćete ga i nastaviti”

Koliko se Vaše poimanje žene iz snova mijenjalo kroz godine?

– Kod mene se mijenjalo kroz milenije, jer sam poimanje o ženama formirao u prošlom milenijumu i u ovome. Razvoj mog poimanja uporedio bih s razvojem filma. Prvo je bio crno-bijeli bez tona, pa je onda, nažalost, došao ton, pa, na sreću, došla boja, a sad bih najradije ostavio boju a ukinuo ton.

Kakvu ženu ne biste uzeli u razmatranje za životnog partnera?

– Onu koja me ne bi ispunjavala.

Kakav izgled preferirate kod žena?

– Da izgleda kao šestar, s dugim kracima.

A kakve temeljne karakteristike mora imati?

– Prvo bi me trebao privući neki element njenog izgleda. Bojim se da svi koji tvrde drugačije nisu baš do kraja iskreni. Ljepotica bez pameti, razumijevanja i vještina apsolutno mi ne znači ništa. Vanjski izgled je prvi korak na putu od stotinu milja. Ako vam se taj put učini potrebnim, vi ćete ga i nastaviti. A ako ne, nije se problem vratiti jedan korak unazad. Toliko o vanjskom izgledu.

Ko je za Vas idealna žena? 

– Moja supruga Alma.

STABLJIKA I KOPLJE “Ženu vidim kao stabljiku vinove loze koja prelijepo lista, cvjeta, daje prekrasne plodove, ali bez muškarca, kog vidim kao koplje uz tu stabljiku, ona se ne bi mogla uspeti, nego je potrebno da se uz to koplje povija i hvata za njega”

Koji su zahtjevi današnjeg muškarca u odnosu na modernu ženu?

– Pravi muškarac očekuje da mu žena bude i supruga, i ljubavnica, i hostesa, i konsultant (ništa više od toga), i domaćica, i dobra majka, što je strahovito težak zadatak za ženu iz bilo kojeg vremena.

Šta je najvažnija stvar koju ste u životu naučili o ženama?

– Pa, moram reći da sam uporedo učio o ženama i muškarcima. O ženama nisam učio odvojeno od muškaraca. I ženu vidim kao stabljiku vinove loze koja prelijepo lista, cvjeta, daje prekrasne plodove, ali bez muškarca, kog vidim kao koplje uz tu stabljiku, ona se ne bi mogla uspeti, nego je potrebno da se uz to koplje povija i hvata za njega. Bez muškarca rasla bi prizemno i rizikovala da bude zgažena.

Vodi li Vas kroz život razum ili srce? I šta mislite da je bolje za Vas? 

– Ja sam osoba koja je predozirano i emotivac i racionalac. U meni se dnevno bore te dvije osobe, i pitanje je trenutka kada će prevladati emocionalni Selen, a kada racionalni. I nema recepta šta je bolje. Prilika diktira pobjednički pristup.

Muškarci su s Marsa, a žene s Venere: hoćemo li se ikad potpuno razumjeti?

– Šarm se krije u činjenici da su muškarci pali s Marsa na Veneru i da je tako svima dobro.

Imate li bolje mišljenje o muškarcima ili ženama ili to treba gledati od slučaja do slučaja?

– Muškarci su, u nekim stvarima, bolji od žena, a žene opet, u drugim stvarima, bolje su od muškaraca. Opet podvlačim da je ta vrsta harmonije i dovela do stvaranja svijeta, jer, u suštini, muškarac i žena pružaju jedno drugom ono što im nedostaje. I nisam mišljenja da su u ukupnoj ocjeni bolji muškarci ili žene. Mislim da je to od osobe do osobe.

Šta Vas privlači, a šta odbija od žene?

– Privlače me optimizam, neposrednost, spremnost da muškarcu, ako treba, bude i gejša, a da u toj gejši imate i realiziranu intelektualku. Odbijaju me neurednost, površnost, i nespremnost da pritekne u pomoć.

Očekujete li od žene da mijenja gume na automobilu ili promijeni osigurač?

– Apsolutno ne.

Je li Vaša potraga za idealnom ženom završena?

– Ovo je pitanje za neoženjene muškarce.

Gracija 159, 13.5.2011.

Latest Posts

Raport

spot_img