Nedavno objavljeno

MINJA TUFO: Svako od nas ima priču vrijednu pažnje

Nakon što je proteklu godinu provela na porodiljskom odsustvu, te se posvetila majčinstvu, Minja se ovog septembra vratila u svoju matičnu kuću O kanal, gdje se okušala kao voditeljica, ali i urednica Jutarnjeg programa “Sunčano jutro”

Razgovarala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

Kako bi čak i tmurna jesenja jutra učinila vedrijim, naša sagovornica, 30-godišnja urednica i voditeljica Jutarnjeg programa “Sunčano jutro” na O kanalu, Minja Tufo, trudi se za gledateljsku publiku probrati najbolje i najpozitivnije bh. priče. Iako, priznaje, nikada nije bila ranoranilac, trebalo je proći neko vrijeme kako bi se navikla na rana jutarnja ustajanja. Ovaj mali ustupak i promjenu u bioritmu nadomjesti slobodnim vremenom koje joj ostane tokom dana i koje može provesti s porodicom, a ponajviše sa jednogodišnjim sinčićem Orhanom.

Iza dobrih rezultata stoji timski rad

Diplomirana pravnica, Minja Tufo je u svijetu medija već šest godina. Prve korake u novinarstvu napravila je na televiziji Hayat, gdje je bila angažirana na brojnim projektima, a potom prelazi na nekadašnju TV1, današnji O kanal. Emisija koju uređuje i vodi, “Sunčano jutro”, je informativno-zabavnog karaktera, i Minja kaže da je sretna što ima priliku raditi ono što je oduvijek željela: promovisati dobre i pozitivne priče.
“Pažljivo biramo teme i sagovornike, priče u kojima se svi mogu pronaći i koje su dio naše svakodnevice. Kroz dosadašnje emisije uspjeli smo pokazati da imamo puno više pozitivnih i uspješnih priča i inspirativnih sagovornika, kojima nije ustupljeno dovoljno medijskog prostora jer su vrlo često ostajali u sjeni ‘teških’ političkih tema. Vjerujem da svako od nas ima svoju priču i da je svaka od njih vrijedna pažnje, da iz svake možemo izvući pouku.”

“Često spominjem citat koji sam davno pročitala, a tek sada ga razumijem: ‘Donijeti odluku da rodiš dijete je presudno. To znači odlučiti da će do kraja života tvoje srce hodati van tvog tijela’”

Kao i svugdje, dobri rezultati na poslu gotovo su uvijek rezultat timskog rada. A u Minjinoj profesiji to, kako i sama kaže, možda i najviše dolazi do izražaja. “Gledatelji u finalu, na ekranu, vide voditelja, ali iza jedne emisije stoji čitava vojska ljudi. Od producenta, kolega kamermana, realizatora, tonaca, novinara i montažera do šminkerice i frizerke. Svi smo zaslužni za krajnji rezultat. Radim u kolektivu u koji imam potpuno povjerenje i koji prije svega njeguje prijateljske odnose”, govori Minja. A na naše pitanje koji je najmudriji savjet koji je dobila, a da je vezan za njen posao, odgovara: “Budi jedinstvena. Sve drugo je već viđeno.”

Izazovi majčinstva

Minja je prije godinu dana postala majka, a nakon određenog perioda provedenog na porodiljskom odsustvu poželjela je, priznaje, povratak radnim obavezama. Radoholičar je, kaže, uživa u svom poslu i voli takvu vrstu odgovornosti. “Priznajem da nije bilo lako razdvojiti se od sina, ali s obzirom na to da sam angažovana na jutarnjem programu, veliki dio dana uspijemo provesti zajedno. Mišljenja sam da nije bitan kvantitet, nego kvalitet vremena koje provedemo s djecom.”
Nažalost, živimo u takvom sistemu kada mnoge žene ostaju bez posla jer planiraju trudnoću, ili, od straha da će izgubiti posao, trudnoću konstantno odgađaju. Je li i majčinstvo, u tom smislu, postalo privilegija pojedinih u bh. društvu, pitamo našu sagovornicu.
“Koliko god to porazno zvučalo, istina je. Imam sreću da radim u kolektivu koji cijeni porodične vrijednosti, ali sam, nažalost, svjedočila brojnim razočarenjima koje su doživjele meni bliske osobe. Pored činjenice da žena i bez tog pritiska prolazi kroz jedan težak i izazovan period u životu, sve te dodatne negativne okolnosti vezane za posao i egzistencijalne probleme uveliko utječu na njeno psihičko, emotivno, pa i zdravstveno stanje”, govori Minja.
Kao roditelj, uživa u svakom momentu koji provede sa svojim djetetom. Shvatila je, kaže, da vrijeme prebrzo prolazi i da mora biti prisutna u svakom trenutku.
Na kraju, pitamo je šta joj je kao novopečenoj mami bilo najteže savladati. “Najveći izazovi sa kojim se i borim jesu (ne)realni strah i strepnja. Često spominjem citat koji sam davno pročitala, a tek sada ga razumijem: ‘Donijeti odluku da rodiš dijete je presudno. To znači odlučiti da će do kraja života tvoje srce hodati van tvog tijela’.”

Graciji 417, novembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img