Nedavno objavljeno

Osnaživanje žena u ruralnim sredinama

Konferencijom održanom 29.10.2021. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske komore FBiH, Udruženje “Savjet za zelenu gradnju” finaliziralo je dvogodišnji projekat “Osnaživanje žena u ruralnim sredinama” koji je za cilj imao mapiranje i prepoznavanje potreba žena poduzetnica u ruralnim sredinama, te pružanje adekvatne podrške za realizaciju njihovih ideja

Žensko preduzetništvo igra značajnu ulogu u razvoju nacionalne ekonomije i razvoja. Ipak, iako predstavljaju polovinu stanovništva, žene još uvijek nisu jednako prisutne na višem nivou menadžmenta, ni u BiH, ni na globalnom nivou. Rezultati Globalnog poduzetničkog monitora pokazali su da žene poduzetnice nisu adekvatno osnažene i podržane uglavnom zbog kulturnih i društvenih stavova i pristupa resursima i mogućnostima. Sama potreba za uključivanje žena, posebno iz ruralnih područija, uz adekvatne obuke, podršku i mentorstvo je upravo bila i sama inspiracija za kreiranje ovakvog projekta.

U okviru projekta  „ Osniživanje žena u ruralnim područjima“  čiji je cilj bio motivisati i ojačati žene da uzmu aktivno učešće u pitanjima vezanim za klimatske promjene i zaštitu okoliša uz principe cirkularne ekonomije, poduzetništva i uključivanja u poslovni svijet, tim Udruženja “Savjeta za zelenu gradnju” održao je niz radionica na teritoriji cijele BiH na kojima je učestvovalo vise od 70 žena poduzetnica. Snažnim i motivisanim ženama koje su učestvovale u projektu pružili su edukacije iz polja brendiranja, pravnih obaveza, umrežavanja, cirkularne ekonomije i zdravlja, a sve u cilju njihovog osnaživanja u budućim poduzetničkim aktivnostima u skladu sa posljednjim zahtjevima EU Zelenog dogovora.

“Ovaj projekat prvenstveno mi je vratio samopouzdanje i vjeru u budućnost, zatim mi je dao „elana“, saznanje da postoje ljudi kojima je stalo da zajednički gradimo naše bolje sutra. Kroz ovaj projekat sam oživjela svoje snove i dobila snagu za dalje uz vjeru da ništa nije nemoguće!“ Timka Salihović, poduzetnica

Završna konferencija projekta održana je u Vanjskotrgovinskoj komori FBiH, te su u sklopu iste predstavljeni prepoznati održivi projekti poduzetnih žena, te je predstavljen i priručnik pod nazivom “Osnaživanje žena poduzetnica u ruralnim sredinama” koji će pomoći budućim generacijama žena poduzetnica u BiH.

„Meni je povratak na stari zanat sve u životu. Čarape i vuna su nešto što grije ljudima tijelo i dušu. Ukoliko, i pored invalidnosti, uspijem ovaj posao dovesti do nivoa da moja porodica opet može da živi od istog, biti ću najsretnija osoba na svijetu.“ Emina Horozović, poduzetnica

U sklopu završne konferencije projekta na panelima su učestvovale žene poduzetnice prepoznate ovim projektom Nada Šarić, Timka Salihović i Emina Horozović, te su predstavljeni njihovi radovi i proizvodi, te su se mentorice Fatima Pajo, Erna Šošević, Dr.Sanela Klarić i Amela Ivković O’Ralley osvrnule na prethodni period, kao i na sami projekat i značaj istog.

“Ono što smo naučile kroz dvije godine implementacije projekta je mnogo, mnogo više od očekivanog. Naučile smo da žene u Bosni i Hercegovini predstavljaju ogromno bogatstvo naše zemlje koje skoro nikako nije iskorišteno. Žene BiH su otvorene za nova znanja, ljubavlju okupljaju svoje porodice, kreativne su u stvaranju obilja iz malo resursa čime su okružene. One razumiju prirodu i žele naučiti više o održivosti, zdravlju, recikliranju i poduzetništvu. One sanjaju, spremne su da rizikuju, da nauče i prilagode se, spremne su da se udružuju.“ izjavila je Dr.Sanela Klarić.

Pored panela u kojem su učestvovale učesnice, mentorice ali i koordinatorice istog, u sklopu konferencije prisutnima su se obratili Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, kao i Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, koji su istakli važnost ovog projekta ali i budućih projekata koji će se baviti osnaživanjem žena u ruralnim sredinama.

„Kroz ovaj projekt sam naučila vjerovati u sebe. Jedno veliko hvala trenericama i mentoricama. Pomogle su mi da shvatim da vrijedi voljeti ono što radimo i da ni ruralno područje nije zaboravljen prostor i razlog da ne uspijemo ostvariti ciljeve.“ Nada Šarić, pouzetnica

Priručnik “Osnaživanje žena poduzetnica u ruralnim sredinama”:

https://green-council.org/publik/Osnazivanje_zena_-_Brosura.pdf

Projekat se realizira uz finansijsku podršku TuWas-Foundation of Gemeinsinn iz Berlina, Njemačka.

Latest Posts

Raport

spot_img