spot_img

Partneru MKF uručeno priznanje za promociju eko mikrofinansiranja

Jedina mikrokreditna fondacija iz Jugoistočne Evrope na prestižnoj listi nagrađenih

Na 23. godišnjoj konferenciji međunarodne mikrofinansijske mreže – MFC, koja je od 14. do 16. septembra ove godine prvi put održana online, mikrokreditnoj fondaciji Partner iz Tuzle, uručeno je specijalno priznanje za pionirske korake napravljene u oblasti zelenog mikrofinansiranja u Bosni i Hercegovini, ali i šire „Green Inclusive Finance Recognition“.

MFC okuplja 113 finansijskih organizacija iz 36 zemalja koje zajedno promovišu finansijsku inkuziju i pravednost, odnosno pružanje jednake i odgovorne usluge mikrokreditiranja. U skladu s evropskim inicijativama za očuvanje okoliša i smanjenja utjecaja na klimatske promjene, ova međunarodna mikrofinansijska mreža pokrenula je program zelene tranzicije koji podrazumijeva i podršku pružateljima finansijskih usluga u razvoju ekoloških strategija. U proteklom periodu MFC je prepoznao dobre prakse i pristupe koji mogu inspirisati i ostale članice, te je tako „Green Inclusive Finance Recognition“ znak priznanja onima koje su značajno unaprijedile svoje ekološke finansijske usluge.

Priznanja za doprinos zelenog, odnosno eko mikrofinansiranja kojim se klijentima mikrofinansijskog sektora pomaže da unaprijede životni standard i usklade svoje poslovanje s ciljevima zaštite okoliša, MFC uručio je po prvi put, a Partner MKF, kao jedina mikrokreditna fondacija iz Jugoistočne Evrope, našao se na prestižnoj listi pet nagrađenih finansijskih institucija, na kojoj su još: Adie iz Francuske, Crystal iz Gruzije, HUMO iz Tadžikistana i Fond za zeleni rast (GGF) iz Njemačke.

Senad Sinanović, direktor Partner MKF

„Suočavamo sa klimatskim promjenama i posljedicama koje su svakim danom sve vidnije, te je održivost ono čemu svi stremimo i u čemu ćemo, ako želimo dobro sebi i generacijama koje dolaze, nastojati biti što bolji i efikasniji. Stoga pozdravljam i formiranje ovog izbora u okviru mikrofinansijskog sektora kojeg je MFC pokrenuo, jer naš sektor treba intenzivno da promiče ekološki prihvatljivo poslovanje, energijsku održivost, odnosno da što više praktikujemo eko mikrofinansiranje. Posebno smo ponosni što smo, među 113 mikrofinansijskih organizacija koje mreža MFC okuplja, nagrađeni za stimulisanje mjera očuvanja okoliša i energijeizjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF i podsjetio kako su još 2012. godine bili prva mikrokreditna organizacija koja je u regionu, uz podršku GGF-a, započela finansiranje mjera energetske efikasnosti. Uvođenjem kreditne linije vrlo povoljne za opću populaciju, Partner MKF je podržao unaprjeđenje životnog standarda stanovništva, smanjenje štetnog djelovanje na zrak, a ujedno podsticao efikasnije korištenje energije. 

„Naša glavna motivacija za pokretanje i promociju ove kreditne linije je bilo aerozagađenje, odnosno činjenica da su vodeći gradovi naše zemlje nerjetko na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova Evrope ali i svijeta. U proteklih devet godina u mjere energijske efikasnosti za individualne stambene objekte Partner MKF je plasirao više od 54 miliona KM, čime je ostvareno smanjenje emisije CO2 od 880 hiljade tona, što je približno 25% godišnje emisije CO2 TE Tuzla. Također, od plasiranih mikrokredita za energijsku efikasnost, ostvarena je ušteda primarne energije od 2,8 miliona MWh“, istakao je Sinanović.

Naglasio je i da je daljnim širenjem portflija mikrokreditnih proizvoda u segmentu EE za stambene objekte ali i poslovne potrebe Partner MKF nastavio promociju mjera energijske efikasnosti te je danas, u ovom polju, lider u BiH. Od 2018. građanima koji žele primjeniti neku od mjera, bilo da je riječ o utopljavanju doma, zamjeni stolarije, zamjeni sistema grijanja, Partner MKF nudi i povrat sredstava do 20%. .

Također, različitim društveno odgovornim aktivnostima ova fondacija dodatno stimuliše očuvanje okoliša, a među posljednjim je i nedavno pokrenuti projekat “Budi neko, posluj eko!” kojim će novčano nagraditi pozitivne prakse ekološkog i održivog poslovanja mikro i malih preduzeća. Naime, do kraja septembra, svi vlasnici malih i mikro biznisa koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine, a registrovani su za proizvodnu, uslužnu, poljoprivrednu i prerađivačku djelatnosti, svoje pozitivne prakse brige o očuvanju okoliša mogu prijaviti za nagradno takmičenje na e-mail: eko@partner.ba. Na osnovu komisijske procjene, Partner MKF će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirane firme, u iznosu od 5.000 KM za prvo mjesto, 3.000 KM za drugo, dok će trećeplasirana firma biti stimulisana sa 1.000 KM. Jedan od osnovih uslova je da će svaka on njih trebati predočiti dokaz da je sredstva namijenila za realizaciju projekata zaštite životne sredine, dok će utrošak biti kontrolisan od strane Fondacije.

Više informacija o projektu i načinu učešća potražite na web stranici i društvenim mrežama Partner MKF.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,862LikesLikes
4,941SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno