Nedavno objavljeno

Šta je gore: šećer ili masti?

Postoje masnoće koje su dobre za naše zdravlje, kao što su Omega 3 i 6 masne kiseline, koje se nalaze u ribama poput lososa ili skuše, te sjemenkama. One pomažu sprečavanju bolesti i podstiču metabolizam. 

MASNOĆE NISU NEPRIJATELJ?

Štetne masnoće su one koje se nalaze u margarinu, keksu, kolačima i sličnom i koje čine da se u arterijama sakupljaju njihove naslage, što na kraju, u najgorem slučaju, može dovesti do srčanog udara ili oboljenja srca. 

ŠTA JE SA ŠEĆEROM?

Naš nervni sistem traži šećer. Ali to ne znači da ga trebamo jesti. Kada razlažemo kompleksne ugljikohidrate, poput onih koji se nalaze u povrću ili žitaricama, organizam ih pretvara u potrebnu nam glukozu. Jednostavni šećeri poput onih koji se nalaze u čokoladama, kolačima ili bombonama brzo se razlažu u tijelu, što dovodi do naglog porasta količine šećera u krvi. Tijelo tada preplavljuje krvotok insulinom, koji od nas traži još šećera.

DONJA GRANICA?

Jesti ribu koja sadrži dobre masnoće i mnogo sjemenki barem tri puta sedmično dobro je za organizam. Ujedno treba izbjegavati jednostavne šećere i mijenjati ih kompleksnim ugljikohidratima. To je, kažu nutricionisti, najbolji recept za zdrav život.

Latest Posts

Raport

spot_img