spot_img

Nedavno objavljeno

Couture nagrada Muzeja Yves Saint Laurent za prijedorsku modnu dizajnericu!

Potkrajac je razbila ideju o nemogućem čvrsto vjerujući u svoju viziju i sarađujući s bliskim saradnicima kako bi oživjeli projekat koji oslikava duh timskog rada. Dizajnerica koja je impresionirala žiri kako dizajnom, tako i svojom životnom pričom

Modni brend Simplicity Perfected koji je utemeljila Prijedorčanka Sanda Potkrajac osvojio je Couture nagradu Muzeja Yves Saint Laurent u Marakešu! Ovakvih vijesti više trebamo – a evo šta je vodilo ovoj sjajnoj završnici: u maju 2023. Muzej Yves Saint Laurent u Marakešu i magazin “I CAME FOR COUSCOUS” objavili su otvoreni poziv za modne dizajnere širom svijeta da prijave svoju kreativnu interpretaciju Robe 109 – haljine 109, iz kolekcije Yves Saint Laurent za proljeće/ljeto 1979. Kandidati su bili pozvani da reinterpretiraju haljinu i pošalju uzorke, skice, ideju iza koncepta, te konačnu kreaciju.

Impresionirani žiri

Cijenjeni žiri sastavljen od eminentnih modnih stručnjaka, proglasio je pobjednike u tri kategorije: Couture, Art i Emerging Talent. Glavna, Couture nagrada, dodijeljena je Sandi Potkrajac – nepoznatom imenu u svijetu mode; dizajnerici koja je impresionirala žiri kako dizajnom, tako i svojom životnom pričom.

Sanda Potkrajac je prešla dug put na svom putu od bebe koja je odrastala u koncentracionom logoru početkom devedesetihu Prijedoru, do osobe koja je danas – preduzetnica koja studiozno gradi svoj modni brend Simplicity Perfected u SAD-u. Uz podršku udruženja The Little Things We Adore iz Rovinja koje je osnovao modni konsultant Srđan Prodanović, a u okviru njihovog inkubatora za inovacije, Potkrajac se upustila u ovu avanturu i odlučila da učestvuje u prestižnom takmičenju.

Sinergija kreativnosti

Jedna pčela ne pravi med. Ova stara berberska izreka poslužila je kao katalizator za cijeli proces kreiranja haljine koja kombinira sirovu ljepotu Robe 109 s elegantnom esencijom koja definira Simplicity Perfected. Baš kao i sam Saint Laurent, koji je gajio tapiseriju kolaborativnih veza, često kombinujući svoje sa talentima kolega iz različitih kreativnih domena, Potkrajac je u procesu izrade svoje kreacije tražila podršku prijatelja i saradnika koji su dijelili istu viziju.

Detaljima posvećeni proces izrade kreacije odvijao se u njujorškom ateljeu Karen Chinchille koji sarađuje sa cijenjenim kućama visoke mode. Crpeći inspiraciju iz originalne skice, tkanina je drapirana na formu koja omogućava vješto eksperimentiranje s postavljanjem centralnog volana. Osnova haljine je ručno rađena – svjedočanstvo posvećenosti u kreiranju. Ručna obrada nastavlja se i kroz rad sa delikatnim tkaninama, naglašavajući metodičnu izradu haljine. Svileni šarmez volani ističu se kao omaž Robe 109, prožeti njezinim bezvremenskim duhom. S druge strane, teksturirana otvorena tkana baza predstavlja evokativnu odu Maroku i njegovoj prirodnoj privlačnosti. Kreativnu paletu Yves Saint Laurenta odlikovale su živahne nijanse, kao i afinitet prema suptilnim zemljanim tonovima.

Poriv za povezivanjem

 

Sanda Potkrajac (Photo: Amira Azzouzi)

Odajući počast ovom dvostrukom aspektu njegove estetike, Potkrajac je tražila inspiraciju u originalnoj svilenoj haljini, te istu reinterpretirala u rafiniranom zemljanom tonu, koristeći teksturirane tkanine otvorenog tkanja. Međusobna igra ovih kontrastnih tkanina povlači paralele sa vještom upotrebom teksture vidljive u ranim kreacijama Yves Saint Laurenta.

Potkrajac je razbila ideju o nemogućem čvrsto vjerujući u svoju viziju i sarađujući s bliskim saradnicima kako bi oživjeli projekat koji oslikava duh timskog rada. Obećavajuća budućnost tek predstoji dok Potkrajac priprema svoju prvu kolekciju, nastavljajući ideju koja leži iza pobjedničke kreacije: potraga za iskonskim porivom za dijeljenjem, povezivanjem i koegzistiranjem.

 

Latest Posts

Raport

spot_img