spot_img

Nedavno objavljeno

European Fashion Passport u Slovačkoj

European Fashion Passport je internacionalni festival mode i umjetnosti koji postoji od 2019. godine u Sarajevu i okuplja dizajnere i umjetnike iz cijele Europe.  Svake jeseni u Bosnu i Hercegovinu dolaze dizajneri iz tridesetak zemalja Europe i promoviraju svoje kolekcije, zajedno rade kreativne radionice, prezentiraju izložbe, filmove i čine globalnu scenu umjetnosti Europe u Sarajevu. Poznati  BH modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad je osnivač i globalni direktor European Fashion Passporta.  Festival je nastao u Sarajevu a ovih dana doživio i svoje evropsko izdanje u Košicama u Slovačkoj.

European Fashion Passport Slovačka 2024  održan je u Košicama krajem aprila u Kulturparku i salonu LEXUS u Košicama Slovačka.

Women Touch

Vikend  ispunjen modom započeo je svečanim otvaranjem u ekskluzivnim prostorijama LEXUS Košice. Otvaranje je uključilo i  promociju još jednog  projekata, “WOMEN TOUCH”, inspirisanog uspješnim ženama iz regijona istočne Slovačke i brzinom i ljepotom Lexus automobila. Ovaj projekat rezultirao je izložbom fotografija štampanih na tkanini posebnom tehnologijom digitalne štampe, koju radi  SEVENCATS—slovačka kompanija sa međunarodnim rejtingom.

Ipak najinteresantniji  moment bila je modna revija u prekrasnom prostoru Kulturpark Košice na kojoj su svoje kolekcije predstavili modni dizajneri Europe i to:  Slovačka-Zuzana Haková, Mađarska-Noen Design, Crna Gora-Ana Krgović, Srbija-Nataša Župac, Bosna i Hercegovina-Naida Vilić, Hrvatska-Anamarija Karlović, Ukrajina-Strochka, Ujedinjeno kraljevstvo-UFD & Freya Vanadis, No Nation Fashion by IOM a reviju  brenda “Strochka” pratio je nastup popularna ukrajinska pjevačice Anna Dobridneva.

Moda ujedinjuje

Valéria Lásková, direktorica EFP Slovakia 2024, tokom gala večeri naglasila je da je vrijednosti projekta European Fashion Passport  Slovakia 2024 potaknuti  razvoj boljih odnosa: „Fokusiranje na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli je ključ uspjeha ne samo u međunarodnim odnosima, već i u međuljudskim.”

Cijeli događaj javno su podržali predstavnici raznih institucija u Slovačkoj i Europi. Događaj je svojim prisustvom uveličao i bivši predsjednik Slovačke Republike Andrej Kiška, koji je izrazio podršku ideji događaja-ujedinjavanjem za dobro svih.

Zamjenik ambasadora Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, Patrik Turošik javno izrazio je zadovoljstvo organizacijom događaja na globalnom nivou, sretan što vidi da projekat koji je i idejno i kreativno nastao u Bosni i Hercegovini u Sarajevu može biti organiziran i u Slovačkoj ili bilo gdje drugo u Europi. Čestitao je organizatorima u Slovačkoj ali i Adnan-u Hajrulahović Haad koji je krator projekta i njegov art direktor.

Radionice modnih stručnjaka

Organizatori su stvorili prostor za umrežavanje, produbljivanje saradnje i prezentaciju raznih usluge i proizvodi na FASHION & BEAUTY EXPO-u u Kulturparku, tokom dnevnog programa 20. aprila. Program je bio ispunjen inspirativnim modnim razgovorima i radionicama koje su vodili modni stručnjaci iz Londona, Budimpešte i Košica.

Svečanost je nastavljena Afterpartyjem u El Nacionalu u centru Košica. Za dizajnere i partnere na događajima, program se produžio u nedjelju uz poslovnu modu Brunch u hotelu Yasmin.

Događaj su organizovali SUCHOVA EVENTS & CO i NATIONAL FASHION KOMORA SLOVAČKE a direktorice European Fashion Passport Slovakia 2024 bile su Valéria Lásková i Lenka Suchová.

“Samo onaj ko zna kako se čovjek osjeća kada mu se ideje ostvaruje može razumjeti zadovoljstvo koje osjećam da nakon pet godina rada European Fashion Passport pored Sarajeva organiziramo i u Slovačkoj odnosno EU. Saradnja European Fashion Passporta i Slovačke ambasade u Bosni i Hercegovini je rezultirala i ovom divnom saradnjom i tako European Fashion Passport postaje raritet i po tome što je jedini BH festival koji je postao izvozni proizvod.  Nije suvišno napomenuti da je European Fashion Passport jedini BH međunarodni modni festival i događaj. Sretan sam što mladim dizajnerima Europe mogu pružiti podršku u njihovom profesionalnom razvoju i kooperirati im a sa druge strane promovirati i uvezivati privredu u BiH i Europi. Sretan sam što imam divne osobe za svoj tim u Slovačkoj, Valéria Lásková i Lenka Suchová, čestitam i ponosan sam na vas i vaš rad.  Vidimo se u septembru u Sarajevu na još jednom European Fashion Passportu.” izjavio je Adnan Hajrulahović Haad idejni kreator i art direktor European Fashion Passporta koji nam se javio iz Slovačke.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img