spot_img

Nedavno objavljeno

Kako je nastala pjesma Miss Sarajevo benda U2

Irski kantautor i frontmen grupe U2 Bono Vox danas slavi 64 rođendan, a mi se prisjećamo jedne od, za nas koji smo preživjelu opsadu Sarajeva, njegovih najemotivnijih pjesama - Miss Sarajevo

Prvi put je izvedena 12. septembra 1995. u Italiji, a otpjevali su je Bono, The Edge, Brian Eno i Luciano Pavarotti na koncertu u Modeni. Kako je uopće došlo do toga da nastane kultna pjesma koja i danas zaziva sjećanje na opsadu Sarajeva i one koji su imali glas koji se sluša i nisu šutjeli?

Novu 1993. godinu, onu ratnu, lider kultnog irskog benda Bono Vox  dočekao je u sarajevskom FIS-u. Ostalo je historija: postao je prijatelj Sarajeva u najtežim trenucima grada, u kojem je upoznao Billa Cartera, reditelja dokumentarca o izboru Miss opkoljenog Sarajeva iz 1994. Inspiriran Carterovim dokumentarcem Miss Sarajevo, Bono piše istoimenu pjesmu koja će se prvi put čuti 12. septembra 1995. na koncertu Pavarotti i prijatelji u talijanskoj Modeni. Pjesmu koja govori o izboru ljepote, ali i ratnim strahotama koje okružuju ljepotice izveli su Bono, The Edge, Brian Eno i Luciano Pavarotti. 

‘Reci Bogu da me nazove’

U jednom intervjuu iz 2008., Bono se prisjetio koliko je slavnom tenoru Lucianu Pavarottiju bilo stalo do toga da se nađe u projektu Miss Sarajevo. “Nazvao me je na kućni telefon u Dublinu i javila mu se naša domaćica Theresa, a on ju je odmah upitao: ‘Je li pjesma završena?’ Theresa je rekla kako ja nisam tu, a on uzvratio: ‘Reci Bogu da me nazove’ i spustio slušalicu.”

Pjesma je krajem ljeta 1995. bila spremna za izvedbu. Pavarottiju su se na sceni pridružili Bono, The Edge i Brian Eno, odjeveni u crna odijela i bijele košulje. Bila je ovo jedna od nekoliko zaista rijetkih prilika u kojima je The Edge odbacio svoj uobičajeni koncertni imidž – iz poštovanja prema Pavarottiju, ali i prema pjesmi. Singl Miss Sarajevo našao se na albumu Original Soundtrack 1, a na njemu se pojavljuje i Brian Eno kao koautor i izvođač. Album je objavljen pod pseudonimom Passengers. 

Miss opkoljenog Sarajeva bila je Inela Nogić

Pjesma za vas

Miss opkoljenog Sarajeva, o kojoj pjesma i govori, bila je tada 17-godišnja Inela Nogić, čije su fotografije obišle su svijet. Inela danas živi u Holandiji, a bila je među posjetiocima čuvenog koncerta U2 na stadionu Koševo 1997. godine. Nošen emocijama, Bono je te večeri izgubio glas, a i pomiješale su mu se riječi tokom izvedbe Miss Sarajevo te je poručio Sarajlijama: “Ova pjesma je pisana za vas, nadam se da vam se sviđa jer je mi ne možemo odsvirati!” Koncert prepun emocija ostavio je poseban utisak i na bubnjara Larryja Mullena, koji je kasnije izjavio: “Bilo je to iskustvo koje nikad neću zaboraviti”, dodavši kako je sarajevski nastup vrijedio svih godina prevedenih u bendu.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img