Visoke temperature mogu biti opasne za mačke, zaštitite ih

spot_img

Visoke su temperature u našem podneblju neugodne ljudima i životinjama, a nagli rast temperature može ugroziti ne samo njihovo zdravlje nego i živote. Zbog toga tokom ljetnih mjeseci ljudi trebaju dodatnu pažnju posvetiti brizi za kućne ljubimce.

Mačke trebaju biti u hladu i imati stalni pristup svježoj vodi. Tokom izrazito toplih dana svaki se zatvoreni prostor naglo zagrijava, pa tako i stan. Ako mačka nema izlaz iz tako zagrijanog stana, u njemu može doživjeti toplotnii udar. Zato je važno zamračiti stan, spustiti rolete i ostaviti otvorene, ali mrežom zaštićene prozore tokom hladnijih dijelova dana ili noći.

Mačke koje nemaju dlaku ili imaju jako svijetlu dlaku i kožu mogu izgorjeti na suncu pa se ne smiju direktno izlagati sunčevim zracima.

Mačke koje imaju dlaku treba redovno četkati kako bi se odstranio njezin višak da dodatno ne zagrijava mačku.

Mačke treba poticati da piju što više vode

Mačkama u zdjelice treba nalijevati svježu vodu. Budući da je riječ o izbirljivim životinjicama, treba pronaći način kako ih poticati da piju što više vode. Najbolje je otkriti koja je zdjelica mački najdraža. Mačke vole imati hranu i vodu daleko od posuda s pijeskom, ali i posude s vodom odvojene od onih s hranom, pa i to može biti razlog što manje piju vodu.

Posuda za vodu, poručuju, mački mora biti tolika da joj brkovi ne diraju njezine rubove. Ako mačka izlazi van, posude s vodom trebaju biti i u kući i izvan nje. Neke mačke vole kišnicu pa se ona može prikupljati vani u posudi. Mačkama koje vole tekuću vodu povremeno treba, kako bi se osvježile, puštati vodu iz slavine, kažu iz Dumovca.

Ako mačka voli blago rashlađivanje hladnim oblozima, to može postati dio njezinih ljetnih rituala. Mačku se nipošto ne smije polijevati vodom. Većina mačaka ne voli vodu i to im uzrokuje stres. Ako je mačka slaba ili zadihana, mijauče, povraća ili ima proljev, hitno je treba odvesti veterinaru. Sve to mogu biti znakovi toplotnog udara ili sunčanice, zaključuju.

index.hr

Možda vas zanima

Stay Connected

108,958LikesLikes
4,889SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno