Nedavno objavljeno

Doktor Zlatan Zvizdić dobitnik 9. International Medis Awards

U dvorcu Ljubljanski grad u četvrtak, 9. marta 2023, svečano je proglašeno devet pobjednika konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research. Među njima je i predstavnik Bosne i Hercegovine prof. dr. Zlatan Zvizdić, dr. med. Njegov naučnoistraživački rad je bio najbolji na području pedijatrije. Konkurs već devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska naučna dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Poznata najbolja dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe

Prof. Dr. Zlatan Zvizdić, dr. med., je prvi autor članka Infantile hypertrophic pyloric stenosis in Bosnia and Herzegovina: A retrospective cohort study from the largest tertiary care facility. Objavljen je u časopisu Asian Journal of Surgery.

Svi pobjednici konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research (po područjima):

  • Farmacija: prof. dr. Aneta Perić, mr. pharm., Srbija
  • Gastroenterologija: Julian Peter Schwärzler, dr. med., Austrija
  • Ginekologija: Vid Janša, dr. med., Slovenija
  • Intenzivna medicina i anesteziologija: Christian Reiterer, dr. med., Austrija
  • Neurologija: Ivo Božović, dr. med., Srbija
  • Oftalmologija: dr. Martina Tomić, dr. med., Hrvatska
  • Pedijatrija: prof. dr. Zlatan Zvizdić, dr. med., Bosna i Hercegovina
  • Pulmologija i alergologija: Christian Lang, dr. med., Austrija
  • Reumatologija: izv. prof. doc. dr. Peter Mandl, dr. med., Austrija

Predsjednik međunarodne stručne komisije prof. dr. Borut Štrukelj, mr. pharm., izjavio je o objavljenim istraživanjima: „Za članove međunarodne stručne komisije velika je privilegija biti dijelom izuzetno zanimljivog procesa u kojem upoznajemo raznolikost i dubinu istraživačkog rada vrhunskih ljekara i farmaceuta u našem regionu. Njihova istraživanja su visokokvalitetna, inspirativna i izvor za poboljšanje zdravstvene zaštite. Svi oni zaslužuju najviše pohvale i iskrene čestitke, naročito za trud i odricanja koja njihov klinički i istraživački rad često zahtijeva.

Nakon dvije godine nagrade su ponovo dodijeljene uživo, a proslava se održala u dvorcu Ljubljanski grad. Osnivač nagrada International Medis Awards Tone Strnad, mr. pharm., izjavio je u uvodu: „Neumoran istraživački rad ljekara i farmaceuta iz srednje i jugoistočne Europe uvećava bogatstvo znanja u medicini i farmaciji na najvišem naučnom nivou. Na taj način također direktno doprinose boljem liječenju. Njihov rad zaslužuje svako priznanje, poštovanje i pažnju u široj međunarodnoj i domaćoj javnosti. Upravo je to bila svrha osnivanja International Medis Awards prije devet godina, a danas smo ponosni što i kroz nagrade gradimo ugled medicinske i farmaceutske zajednice u regionu.“

O važnosti istraživanja govorila je dr. Martina Perharič, mr. pharm., direktorica Medisa: „Naučni rad ljekara i farmaceuta je dio velike priče o otkrivanju inovacija koje će pomoći u otkrivanju i liječenju bolesti te poboljšati kvalitet života mnogih ljudi. Njihova predanost zavređuje naše duboko poštovanje. Bez njihovog truda mnogi životi bi bili izgubljeni, a mnogi lijekovi i dijagnostičke metode ostali bi neotkriveni. Njihova strast prema medicini i istraživanju je pravo nadahnuće za sve nas.

Za nagrade 9. International Medis Awards mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1,500. Ove godine na konkurs je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sve visoke kriterije za mjesto kandidata za International Medis Awards zadovoljilo je 185 prijava. Međunarodna stručna komisija ocijenila je prijave i odabrala 18 finalista, a među njima devet pobjednika.

Latest Posts

Raport

spot_img